«Βραχνό» το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα Ηλιούπολη

Το πρώτο κουδούνι φέτος, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που υφίστανται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα χτυπήσει καθυστερημένα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και ο αγιασμός, μετά τις 11 το πρωί ανά τάξη και σε εξωτερικό χώρο ύστερα από κοινή απόφαση της Εκκλησίας και του Υπουργείου Παιδείας. Οι Δήμοι κάθε χρόνο εκμεταλλεύονται το καλοκαίρι για να κάνουν εργασίες συντήρησης των σχολικών μονάδων, επισκευές φθορών κλπ. ώστε τα σχολεία να είναι καθόλα έτοιμα να υποδεχτούν την μαθητιώσα νεολαία. Φέτος έχουν να διαχειριστούν ένα ακόμη ζήτημα και αυτό είναι τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μπορεί να μην είναι ευθύνη αυτή καθαυτή των Δήμων το να εφοδιαστούν με μάσκες και αντισηπτικά, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τρέξει τη διαδικασία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, όμως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μεριμνήσει εκ των προτέρων και συμπληρωματικά με την κίνηση του ΥΠ.ΕΣ. για να είναι σίγουροι ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν με κάθε δυνατή ασφάλεια. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» απευθύνθηκε στους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους των Νοτίων Προαστίων για να λάβει απάντηση στο ερώτημα… «Είναι έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι»; Όλοι τους έσπευσαν να απαντήσουν με λεπτομέρειες και ειλικρίνεια. Ο μόνος Δήμος που δεν απάντησε ήταν της Γλυφάδας. Εσείς μπορείτε να κρίνετε…


Είναι έτοιμα τα σχολεία για το «πρώτο κουδούνι»;

Οκτώ καίρια πρόσωπα απαντούν στον «ΠΑΛΜΟ» το κρίσιμο ερώτημα «αν τα σχολεία είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι». Κάθε Δήμος έχει κάνει τις προετοιμασίες του με βάση τα γνωστά και καθιερωμένα, όμως η φετινή ιδιαιτερότητα που φέρνει η πανδημία δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και όλοι έχουν μεριμνήσει για το κάτι παραπάνω. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλειοψηφία της στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και βέβαια καλωσορίζει οποιαδήποτε χρηματοδότηση της δοθεί, αν και όποτε. Οι Πρόεδροι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Σχολικών Επιτροπών στους Δήμους Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης καθώς και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης εξηγούν τα όσα έχουν συντελεστεί στις σχολικές μονάδες προκειμένου οι γονείς και φυσικά οι μαθητές κάθε ηλικίας να είναι ενήμεροι για το τι θα αντικρίσουν την πρώτη ημέρα στο σχολείο τους.

Άλιμος

• Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Γιάννης Βέργης,
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλίμου

«Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς είναι πάντα μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική μέρα. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδημικής κρίσης, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που οι σχολικές μονάδες δεν λειτουργούσαν, έγιναν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα απαραίτητα έργα συντήρησης. Μέχρι την ημέρα έναρξης των σχολείων, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη έχουν προγραμματιστεί και γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί και πλύσιμο όλων των προαύλιων χώρων. Κλαδέματα δένδρων και θάμνων, αποψιλώσεις, απολυμάνσεις όλων των χώρων και αιθουσών και λεπτομερής καθαρισμός τους. Όπως δε δήλωσε προσφάτως σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Δήμαρχος, λόγω των αυξημένων μέτρων πρόληψης και προφύλαξης και βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με μέριμνα του Δήμου θα εφοδιαστούν όλοι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί με τις κατάλληλες μάσκες και τα αναγκαία αντισηπτικά. Με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και την προστασία της σχολικής κοινότητας, θα συνεχίσουμε να είμαστε καθημερινά παρόντες στα σχολεία μας, προκειμένου να επέμβουμε αμέσως, όποτε χρειαστεί. Κλείνοντας, μαζί με την Αντιπρόεδρο Μαρία
Αραπάκη και το Δ.Σ της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους καλή και ασφαλή Σχολική Χρονιά με υγεία !!!»

• Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Χρυσόστομος (Τόμης) Αγγελόπουλος,
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλίμου

«Όπως και στις δύσκολες στιγμές του απαγορευτικού (lockdown) ο Δήμος μας κινητοποιήθηκε αμέσως, για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και ταυτόχρονα να τους προστατέψει αποτελεσματικά, έτσι και τώρα, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, ο Δήμος μας είναι παρών, για να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις σε μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου εύκολη. Κακά τα ψέματα, όλοι μαζί οι αρμόδιοι πρέπει να διαχειριστούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Απέναντί μας έχουμε μαθήτριες και μαθητές εφήβους, που πρέπει να πειθαρχήσουν σε μια ξένη γι΄ αυτούς πραγματικότητα. Κι ασφαλώς δε φεύγουν απ’ το μυαλό μας και οι εκπαιδευτικοί, που εφέτος εκτός από το μάθημα αναλαμβάνουν και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Ωστόσο, ο Δήμος Αλίμου έχει μεριμνήσει με ιδιαίτερη προσοχή για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης. Εκτός από την καθιερωμένη συντήρηση, που γίνεται κάθε χρονιά το καλοκαίρι (επισκευές, βαψίματα, κλαδέματα κ.τ.λ.), μετά από αυστηρές οδηγίες του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται συνεχείς απολυμάνσεις, πλυσίματα και σχολαστικοί καθαρισμοί σε όλους τους σχολικούς χώρους. Ο Δήμος θα φροντίσει για τη διανομή των απαιτούμενων μασκών και αντισηπτικών. Θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε τους γονείς και τη σχολική κοινότητα σε ό,τι χρειαστεί και θα είμαστε σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και υπομονή.
Εύχομαι σύνεση και δυνάμεις σε όλους.
Καλή σχολική χρονιά!»

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

• Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Δώρα Τριάντη,
Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

«Το πρώτο κουδούνι μας βρίσκει φέτος στα μέσα του Σεπτέμβρη γεμάτους ανυπομονησία αλλά και προβληματισμό για την πορεία του COVID -19 που άλλαξε τόσο πολύ την καθημερινότητά μας.
Ο Δήμος μας και οι σχολικές επιτροπές έχουν καθήκον και υποχρέωση να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τα σχολεία, ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά για τα παιδιά μας.
Στα σχολεία, όπως κάθε καλοκαίρι έγιναν οι προγραμματισμένες επισκευές και συντηρήσεις των κτιρίων, όπως ελαιοχρωματισμοί εξωτερικά και εσωτερικά όπου χρειαζόταν, επισκευές στις τουαλέτες καθώς και των προαύλιων χώρων. Ολοκληρώθηκε η εργολαβία των 300.000 € για τη συντήρηση των αθλητικών χώρων σε 9 σχολεία (13 γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ).
Έγινε έλεγχος στις παιδικές χαρές των νηπιαγωγείων.
Έγινε ηλεκτρολογικός και υδραυλικός έλεγχος καθώς και συντήρηση όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων. Όπου κρίθηκε αναγκαίο έγινε αντικατάσταση με νέα μηχανήματα.
Μετά την τεχνική υπηρεσία τη σκυτάλη ανέλαβε η υπηρεσία πρασίνου για τον καθαρισμό και καλλωπισμό των κηπαρίων, για να ακολουθήσει η υπηρεσία καθαριότητας για τον καθαρισμό και πλύσιμο των προαύλιων χώρων.
Συγχρόνως γίνεται απολύμανση, απεντόμωση σε όλους τους χώρους των σχολείων.
Έχουμε ήδη προμηθευτεί από τον προηγούμενο Μάιο θερμόμετρα για όλα τα σχολεία και επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών, καθώς και όλα τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό καθαριότητας.
Αναμένονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς τα σχολεία που θα καθορίσουν τις επί μέρους λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε οτιδήποτε χρειαστεί.
Οι υπηρεσίες του Δήμου με τις οδηγίες του Δημάρχου δούλεψαν ακούραστα όλο το καλοκαίρι, ώστε να μας βρει έτοιμους το πρώτο κουδούνι».

• Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μίμα Νικηφοράκη,
Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

«Όσες επισκευές ήταν επείγουσες έχουν γίνει προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα και ασφαλή για να υποδεχτούν τους μαθητές. Το τριήμερο πριν το άνοιγμα των σχολείων λαμβάνει χώρα σε όλες τις σχολικές μονάδες απολύμανση για τον κορωνοϊό. Επίσης, οι καθαρίστριες τοποθετήθηκαν και τα σχολεία μας ήταν έτοιμα ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε οριστεί η αρχική ημερομηνία έναρξης της σχολικής περιόδου».

Ελληνικό Αργυρούπολη

• Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Βαγγέλης Νικοθόδης,
Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

«Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου μας, νηπιαγωγεία και δημοτικά, είναι καθόλα έτοιμα για να υποδεχτούμε τους μαθητές της πόλης μας!!!!
Η ετοιμότητα μας βασίζεται σε δύο άξονες, τον υγειονομικό και σε αυτό των υποδομών.
Όσο αναφορά τον υγειονομικό, ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου παιδείας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας Γιάννη Κωνσταντάτου είμαστε ο πρώτος Δήμος που τη Δευτέρα 14/9 θα προμηθεύσουμε ΚΑΘΕ μαθητή, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με ατομικό τσαντάκι που θα περιέχει, ατομικό αντισηπτικό και μάσκα πολλών χρήσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου!!!
Μάσκες πολλών χρήσεων θα δοθούν και σε όλους τους δασκάλους.
Μέσα στην εβδομάδα θα μοιραστούν σε όλα τα σχολεία που εποπτεύω, μάσκες χειρουργικές (σε περίπτωση που μαθητής ή δάσκαλος ξεχάσει τη δική του), γάντια μια χρήσης και μεγάλες συσκευασίες αντισηπτικων (μία σε κάθε τμήμα).
Είμαστε σε αναμονή για τις μάσκες(τρεις για κάθε μαθητή)που εξήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών!!!

Στα σχολεία υπάρχουν πλέον οι καθαρίστριες σε κανονική βάρδια, από το πρωί και θα συνδράμουν και αυτές στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Απολυμάνσεις θα γίνονται σε τακτά διαστήματα από εταιρία που υπέγραψε σύμβαση με το δήμο μέχρι το 2021. Βέβαια ο Δήμος μας έχει στη διάθεσή του και δύο κινητές συσκευές απολύμανσης για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί!!!
Όσο αναφορά τις υποδομές, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το τμήμα συντήρησης, έχει κάνει αξιόλογη δουλειά σε όλα τα σχολεία, δίνοντας λύσεις στα περισσότερα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι διευθυντές των σχολείων και σε συνδυασμό με την εργολαβία που είναι σε εξέλιξη, τα σχολεία της πόλης μας είναι ασφαλή και χωρίς προβλήματα.
Το τμήμα καθαριότητας και πρασίνου και αυτό με τη σειρά του συνέβαλε ώστε τα σχολεία εκτός από ασφαλή, να είναι καθαρά με περιποιημένους αύλιους χώρους.

Από τη θέση μου, θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς, να μην έχουν καμία ανησυχία για την έναρξη των μαθημάτων, ο Δήμαρχος μας Γιάννης Κωνσταντάτος και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην παιδεία, είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις διευθύνσεις των σχολείων για άμεση λύση σε ότι προκύψει!!!!
Να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά, με υγεία, πρόοδο στα παιδιά μας και υπομονή.
Και μην ξεχνάμε, φοράμε τη μάσκα, έχουμε καθαρά τα χέρια και κρατάμε αποστάσεις!!!»

• Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Θωμάς Κατσαγώνης,
Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

«Επιστροφή στα θρανία σε μια δύσκολη περίοδο. Το κουδούνι των σχολείων θα ηχήσει και ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας.
Με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων μας θα αντιμετωπίσουμε την δύσκολη καθημερινότητα που απαιτεί σχολαστικό καθαρισμό.
Τοποθέτηση σε κάθε σχολική αίθουσα αντισηπτικών διανομή ατομικών αντισηπτικών και μασκών που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ψηφιακά θερμόμετρα υπερύθρων και ότι άλλο υγειονομικό υλικό χρειάστηκε! Καλή σχολική χρόνια, καλή αρχή με υγεία, καλή δύναμη σε όλους μένουμε ασφαλείς!!»
«Το κράτος δε ξέρω αν θα είναι έτοιμο να διανείμει τη Δευτέρα τις μάσκες στους μαθητές, τα 7.000 παιδιά του Ελληνικού – Αργυρούπολης όμως, το κάθε ένα, θα λάβει προσφορά από το Δήμο μας μια τέτοια συσκευασία που θα περιλαμβάνει μια μάσκα σύμφωνη με τις προδιαγραφές του υπουργείου και μια ατομική συσκευασία αντισηπτικού !! Όλοι οι συντελεστές του τμήματος παιδείας, οι υπάλληλοι και εθελοντές του δήμου μας, δουλεύουμε νυχθημερόν για να είμαστε έτοιμοι!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ!!», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Φώτης Ιασωνίδης.

Ηλιούπολη

Γιώργος Χατζηδάκης,
Δήμαρχος Ηλιούπολης

«Την περίοδο αυτή, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης είναι επικεντρωμένες στον στόχο, «όλες οι σχολικές υποδομές να υποδεχτούν παιδιά και εκπαιδευτικούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Η Τεχνική Υπηρεσία έχει προχωρήσει στις απαραίτητες τεχνικές εργασίες συντήρησης των σχολείων για την αποκατάσταση προβλημάτων και κακοτεχνιών του παρελθόντος και την εγκατάσταση των 2 πρόσθετων αιθουσών για την Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
Το τμήμα Πρασίνου έχει φροντίσει όλες τις Σχολικές Μονάδες και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Προσλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν οι καθαρίστριες, παρά τις κεντρικές διαδικαστικές καθυστερήσεις, για τον απαραίτητο και επιμελή καθαρισμό των σχολείων, στις δύσκολες συνθήκες της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Οι Σχολικές Επιτροπές έχουν φροντίσει στην λεπτομέρεια την προετοιμασία των σχολείων με επεμβάσεις και συντηρήσεις, χρωματισμούς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ανακαινίσεις τουαλετών, κουρτίνες, νυκτερινό φωτισμό, για την αποτροπή βανδαλισμών και άλλα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών-εκπαιδευτικών.
Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες προμήθειες για την προστασία από τον Covid 19», σε μάσκες και αντισηπτικά για όλους και για πρώτη φορά θα εγκατασταθούν για τα μικρά παιδιά, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, αυτόματες συσκευές απολύμανσης για ανέπαφη χρήση αντισηπτικού υγρού.
Με μέθοδο και σύστημα θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τις κτιριακές υποδομές της πόλης, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία μιας σύγχρονης εκπαίδευσης σε συντηρημένα και λειτουργικά σχολεία».

Μέτρα για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19) στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αλίμου

Ανδρέας Κονδύλης,
Δήμαρχος Αλίμου

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη έναρξη του νέου σχολικού έτους, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο προς τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για μία σειρά από υγειονομικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμαρχος Αλίμου επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Για την αποτελεσματική πρόληψη κατά του κορωνοϊού, ο Δήμος έχει λάβει, και θα συνεχίσει να λαμβάνει για όσο διάστημα χρειάζεται, κάθε απαραίτητο μέτρο, τόσο σε ολόκληρη την πόλη, όσο (και ιδίως) στις Σχολικές μας Μονάδες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι, ει δυνατόν, κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν θα νοσήσει στις σχολικές μας μονάδες, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που ξεκινά».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρεται αναλυτικά σε επιμέρους ζητήματα:
• Σχολικές καθαρίστριες: έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρόσληψη και τοποθέτηση των καθαριστών/-στριών στα σχολεία, με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Όλο το προσωπικό καθαριότητας θα είναι διαρκώς εφοδιασμένο με Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκες κ.α.) και θα καθαρίζει και απολυμαίνει σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες που τους έχουν δοθεί.
• Αντισηπτικά υγρά: όλες οι σχολικές μονάδες είναι ήδη εφοδιασμένες με αντισηπτικά αλκοολούχα τζελ για κάθε χώρο (αίθουσες μαθημάτων, γραφεία διδασκόντων, κεντρικές είσοδοι, τουαλέτες κ.ο.κ.). Για τις ανάγκες ανεφοδιασμού που προκύπτουν, ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας θα ενημερώνει έγκαιρα την αρμόδια Σχολική Επιτροπή. Η χρήση των αντισηπτικών πρέπει να γίνεται λελογισμένα και με σύνεση, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των αναγκαίων αντισηπτικών.
• Μάσκες προσώπου: εντός των ημερών παραδίδονται οι μάσκες που έχει προμηθευτεί κεντρικά για όλη την Ελλάδα η ΚΕΔΕ, ενώ ο Δήμος θα παραδώσει και επιπλέον ικανό αριθμό υφασμάτινων μασκών (πολλαπλών χρήσεων) για όλο το διδακτικό προσωπικό, αλλά και για τυχόν επιμέρους ανάγκες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. απώλεια μάσκας μαθητή κ.λπ.).
• Απολυμάνσεις/ψεκασμοί: όλοι οι χώροι των σχολείων έχουν ήδη κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών απολυμανθεί και ψεκασθεί σχολαστικά, από ειδικά συνεργεία. Επιπλέον, περιοδικές απολυμάνσεις για προληπτικούς λόγους (πέραν των καθημερινών εργασιών, όπως π.χ. η απολύμανση με χλωρίνη κ.λπ.) θα πραγματοποιούνται από ειδικό συνεργείο στα προαύλια, τις τουαλέτες κ.λπ. κοινόχρηστους χώρους.

• Κυλικεία: η Επιτροπή Ελέγχου του Κυλικείου κάθε σχολείου μεριμνά για την προσεκτική τήρηση των υγειονομικών διατάξεων στο κυλικείο της.
• Ειδικός εξοπλισμός: υπάρχει ήδη διαθέσιμος ειδικός εξοπλισμός (λευκή στολή, γυαλιά, ποδονάρια κ.λπ.) στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων μπορούν να απευθύνονται για να παραλάβουν, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί λόγω εντοπισμού κρούσματος ή για κάθε άλλο λόγο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
• Οδηγίες ΕΟΔΥ: διαβιβάζονται συνημμένες οι επικαιροποιημένες αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος καταλήγει: «Η Δημοτική Αρχή και όλες οι Υπηρεσίες θα είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα που τυχόν ανακύψει, για να συνδράμουμε και να υποστηρίξουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων της πόλης μας, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Σεπτεμβρίου 2020]