Πρωτοπόρος ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη Διετή Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Πρωτοπόρος στο εγχείρημα εφαρμογής του προγράμματος της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2018-2019 ήταν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ» μοιράζεται μαζί μας το πως τα κατάφερε, τις ενέργειες που έχει κάνει προ 3ετίας για να κατασκευαστεί ένα ακόμη νηπιαγωγείο στη Δημοτική Ενότητα Βούλας και πως ο Δήμος κάλυψε όλες τις απαιτούμενες δαπάνες για να καταστούν οι εγκαταστάσεις ασφαλείς και λειτουργικές για τα νήπια.

[Π]: Ήταν επιτυχής η εφαρμογή του μέτρου από την πρώτη χρονιά; Υπήρξαν ζητήματα που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί;
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ήταν ο πρώτος από τους 66 Δήμους της Αττικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2018-2019, που ήταν το σχολικό έτος έναρξής της. Ο Δήμος μας υιοθέτησε άμεσα το ανωτέρω μέτρο, καθόσον δινόταν η δυνατότητα να επιλυθούν ζητήματα προσχολικής εκπαίδευσης που εκκρεμούσαν και στο Δήμο μας επί χρόνια.
Αν και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ήταν επιφυλακτική στο μέτρο αυτό, ο Δήμος μας κατόρθωσε άμεσα να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές. Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως από την τριμερή επιτροπή Δήμου, Εκπροσώπου Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και Διευθύντριας Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
Συνεπώς, στον Δήμο μας, καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επειδή διαθέταμε επαρκές κτιριακό απόθεμα (9 αίθουσες) και με δικές μας δαπάνες καταφέραμε να τις καταστήσουμε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά λειτουργικές και ασφαλείς.
Συγχρόνως, με την αποχώρηση των 4χρονων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς προς τα νηπιαγωγεία, δόθηκε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το σύνολο των βρεφών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο απαιτεί διπλάσιο προσωπικό ανά βρέφος, απ’ ότι ανά νήπιο.

«Καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη διετή υποχρεωτική προσχολική
εκπαίδευση, επειδή διαθέταμε επαρκές κτιριακό απόθεμα
(9 αίθουσες) και με δικές μας δαπάνες καταφέραμε
να τις καταστήσουμε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά λειτουργικές και ασφαλείς»

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος,
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

[Π]: Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που υφίστανται λόγω κορωνοιού δημιουργούνται νέα προβλήματα ή έχει ήδη γίνει σχετική πρόβλεψη;
ΓΡ. Κ.:
Είναι αλήθεια πως ο κορωνοιός και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ενδέχεται να τροποποιήσουν τον προγραμματισμό μας στα νηπιαγωγεία και όχι μόνο, αλλά έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Επιπλέον, στον Δήμο μας, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης τα τελευταία χρόνια, έγκαιρα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί ένα ακόμα νηπιαγωγείο στη Δ.Ε. Βούλας.
Συγκεκριμένα στο κληροδότημα Μποτόπουλου, οικόπεδο που με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αλλάξαμε τη χρήση του -από χρήση κατοικίας σε χρήση σχολείων- η κατασκευή του οποίου, δυστυχώς εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια, καθώς οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ) δεν έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη μελέτη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.
Στόχος μας για τη σχολική χρονιά 2020-2021 είναι, να συνεχίσουμε να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν, τόσο σε επίπεδο νηπιαγωγείων όσο και σε επίπεδο βρεφονηπιακών σταθμών.

[Π]: Ο Δήμος δαπάνησε χρήματα για την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ή υπήρξε σχετική πρόβλεψη από το υπουργείο Παιδείας;
ΓΡ. Κ.:
Το σύνολο των παρεμβάσεων που έγιναν στις απαιτούμενες εγκαταστάσεις προκειμένου αυτές να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς για τα νήπια, έγιναν με δαπάνες του Δήμου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Αυγούστου 2020]