Κόντρα για την Υπουργική Τροπολογία που αφορά την επένδυση του Ελληνικού

Βουλή

Χ. Μαμουλάκης: «Με την τροπολογία για το Ελληνικό φανερώνεται η προχειρότητα του επιτελικού κράτους στη προσέγγιση ενός οραματικού έργου»

Για τη ρήξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους καθώς και την αποτυχία του δήθεν «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, και μάλιστα εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου, μίλησε την Τρίτη 14 Ιουλίου στην Ολομέλεια ο βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Ως προς την τροπολογία για το Ελληνικό, ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού πριν ένα χρόνο, ότι δήθεν θα ξεκινούσαν άμεσα τα έργα για αυτή τη μεγάλη επένδυση. Ωστόσο, και με αυτή την τροπολογία φανερώνεται η προχειρότητα του επιτελικού κράτους στη προσέγγιση ενός οραματικού έργου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ως ένα επικοινωνιακό show την ώρα που οι κατεδαφίσεις των πέντε κτηρίων έγιναν με έξοδα του ελληνικού δημοσίου.

Μίλησε ακόμα για το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία κατ’ ουσίαν συνιστά δανεισμό.
Αναφέρθηκε επίσης, στο υψηλό ποσοστό απορροφησιμότητας του ΤΕΠΙΧ I/II, επισημαίνοντας όμως, ότι τελικά αυτό το ποσοστό αφορά τους «καλούς» πελάτες, οι οποίοι έχουν υψηλή προτεραιοποίηση έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση την ώρα που οι μικροί και οι μικρομεσαίοι πλήττονται.

Για την τροπολογία σύστασης 28 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της υπέρμετρης αύξησης του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις ευνοϊκές, και ενάντια στην κείμενη χωροταξική νομοθεσία, ρυθμίσεις για τεχνικά έργα ξενοδοχειακών καταλυμάτων στη θάλασσα και στον αιγιαλό.

Β. Σπανάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό: «Δεν ψηφίζετε τις τροπολογίες που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Στην άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου στη Βουλή και αφορά την επένδυση του Ελληνικού, αναφέρθηκε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπανάκης Βασίλης-Πέτρος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου.
«Με το παρόν νομοσχέδιο έρχεται μία τροπολογία για το Ελληνικό, που είναι μέρος της εκλογικής μου περιφέρειας, η οποία δημιουργεί ευελιξία προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στις επενδύσεις και να έρθουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Εσείς, Κύριοι της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούσατε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας, έρχεστε σήμερα στο Κοινοβούλιο και αρνείστε να ψηφίσετε αυτήν την τροπολογία. Τελικά πείτε μας, στηρίζετε αυτές τις παρεμβάσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας ή είστε σε μία άρνηση για την άρνηση, μόνο για να δικαιολογήσετε τη θέση σας;», διερωτήθηκε σε έντονους τόνους ο κ. Σπανάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής του Νότιου τομέα της Αθήνας, τόνισε ότι «νομοθετούμε εύστοχα για τις ανάγκες της αγοράς» και σημείωσε ότι «το εν λόγω Σ/Ν φέρνει διαφάνεια, στρατηγική και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα στην εταιρική διακυβέρνηση και εκσυγχρονίζει την επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενισχύοντας το κύρος του Ελληνικού χρηματιστηρίου» ενώ αναφέρθηκε «στους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων που θα συμβάλλουν σημαντικά στη χρηματοδότηση ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ειδικά στην μετά-covid εποχή είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Σπανάκης έκανε ειδική μνεία στις ρυθμίσεις του Σ/Ν που «δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας και βάζουν τέλος στους λεγόμενους αχυρανθρώπους, οι οποίοι είχαν σαν επάγγελμα την πτώχευση εταιρειών με τρόπο που οι ίδιοι δεν είχαν κυρώσεις ενώ οι κύριοι μέτοχοι των εταιρειών μπορούσαν να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες χωρίς τα βαρίδια των προηγούμενων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε και στις διατάξεις που καθορίζουν τον τρόπο καταβολής του φόρου εισοδήματος για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός: «Ρυθμίζονται τα θέματα των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και επανέρχεται η έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του φόρου, η οποία ανέρχεται στο 2%, μετά από πέντε (5) φορολογικές χρήσεις. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβραβεύει τη συνέπεια μέσα από μια φορολογική πολιτική φιλική προς τον φορολογούμενο».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Ιουλίου 2020]