Κάτω τα χέρια από το Ασκληπιείο όσο «Άγια» κι αν είναι: Η συνέχεια

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο φύλλο μας εκείνη την στιγμή ο «ΠΑΛΜΟΣ» τυπωνόταν οπότε και στο τρέχον φύλλο παρουσιάζουμε εκτενώς τα όσα ανακοίνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος με το πέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Μια απόφαση που δεν έμεινε αναπάντητη από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα από το Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ενώ και οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Θάνος Ματόπουλος και Κώστας Πασακυριάκος εξέδωσαν εκ νέου ανακοινώσεις.

Απόφαση ΔΙΣ για το Ασκληπιείο Βούλας

Η ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εκκλησία της Ελλάδος ξεκινούσε με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και εστίαζε στο ότι έδωσε περισσότερα από 121 εκατομμύρια ευρώ σε φιλανθρωπίες για το 2019. Επίσης τόνισε, απαντώντας στην πρώτη ανακοίνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, «σχετικά με δικαστική υπόθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου για έκταση στην περιοχή του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας ότι η προσφυγή της Εκκλησίας δεν συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενο έξωσης του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας».
Ακολούθως το επίσημο ανακοινωθέν της ΔΙΣ:
«Συνῆλθε σήμερα, Παρασκευή 26 Ἰουνίου 2020, στήν τρίτη Συνεδρία της γιά τόν μῆνα Ἰούνιο ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 163ης Συνοδικῆς Περιόδου, ὑπό τήν προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.
[…]
Ἡ ΔΙΣ ἔλαβε γνώση τῆς πρόσφατης ἀνακοινώσεως τοῦ Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σχετικά μέ δικαστική ὑπόθεση μεταξύ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου γιά ἔκταση στήν περιοχή τοῦ Ἀσκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας καί διευκρινίζει τά ἀκόλουθα:
α) ἡ ἀνακοίνωση τοῦ Δήμου καταφέρεται μέ βαρέως ἐξυβριστικές ἐκφράσεις κατά τῆς ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἐπειδή ἄσκησε τό νόμιμο δικαίωμα τῆς προσφυγῆς της στήν Ἑλληνική Δικαιοσύνη («… η Εκκλησία …. αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα … σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται …. σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)»). Ἐπιχειρεῖ μάλιστα νά παραδώσει μαθήματα κοινωνικῆς εὐαισθησίας στόν φορέα πού λειτουργεῖ τόν μεγαλύτερο ἀριθμό φιλανθρωπικῶν ἱδρυμάτων στήν χώρα.
β) σημειώνεται τό αὐτονόητο, ὅτι φυσικά ἡ προσφυγή τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος δέν συνδέεται μέ ὁποιαδήποτε ἐνδεχόμενο ἐξώσεως τοῦ Ἀσκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Ἄλλωστε μέχρι σήμερα πολλές νοσηλευτικές καί λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν καί λειτουργοῦν ἐπί μοναστηριακῶν ἐκτάσεων, γιά τίς ὁποῖες οὐδέποτε καταβλήθηκε ἡ νόμιμη ἀποζημίωση.
γ) δυστυχῶς ὁ τοπικός Δήμαρχος διατηρεῖ καί προσωπική ἀντιπαλότητα μέ τήν ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος (ἐπιχειρεῖ νά ἀκυρώσει δικαστικῶς τήν ἐκλογή τοῦ ὀρθόδοξου Μητροπολίτη της περιοχῆς του).
Παράλληλα, δέν πρέπει νά παραβλεφθεῖ ὅτι ἡ ἀνακοίνωση τοῦ Δήμου ξεπερνᾶ καί τά νόμιμα ὅρια, καθώς ἀποτελεῖ προσπάθεια παρεμβάσεως φορέα τῆς ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας ὑπόθεση πού ἐκκρεμεῖ ἐνώπιον τῶν δικαστηρίων μεταξύ τρίτων καί μέ στόχο τόν ἀθέμιτο ἐπηρεασμό τῆς κρίσεως τῶν δικαστῶν.
δ) ἐπειδή κάθε πολίτης καί νομικό πρόσωπο στή χώρα μας ἔχει δικαίωμα προσφυγῆς στή Δικαιοσύνη, διευκρινίζεται πρός κάθε καλόπιστο ἐνδιαφερόμενο ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὡς κατά νόμον διαχειρίστρια περιουσίας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Πετράκη προσέφυγε πρός ἐπίλυση μίας χρονίζουσας ὑποθέσεως, ἡ ὁποία δέν κατέστη δυνατόν νά τακτοποιηθεῖ ἐξωδίκως καί ὄχι μέ εὐθύνη τῆς Ἐκκλησίας. Εἰδικότερα, οὐδέποτε καταβλήθηκε ἡ νόμιμη ἀποζημίωση γιά τήν ἀπαλλοτριωθεῖσα ἔκταση. Ἀποτελεῖ δικαίωμα, ἀλλά καί νόμιμη ὑποχρέωση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὡς διαχειρίστριας, νά ζητήσει σχετικῶς δικαστική προστασία, ἡ ὁποία φυσικά καί δέν θά καταλήξει σέ ὁποιοδήποτε ἀποτέλεσμα βλαπτικό γιά τήν λειτουργία τοῦ ἀνωτέρω Νοσοκομείου.
[…]
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Καλούμε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει τη στάση της για το Ασκληπιείο Βούλας»

Απαντώντας στην απόφαση της ΔΙΣ, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 29 Ιουνίου εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
«Όταν στις 23 Ιουνίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξέδιδε ανακοίνωση για την αιφνιδιαστική κλήση του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, όπου θα συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020 η διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος 46,6 στρεμμάτων του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, ελπίζαμε ότι η Ιεραρχία θα αντιλαμβανόταν τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο των αξιώσεών της και ότι θα αναθεωρούσε τη στάση της. Δυστυχώς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τοποθετούμενη για το θέμα, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας.
Δημιουργεί έντονο προβληματισμό ότι σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο και άλλους ιεράρχες, η ανακοίνωση της ΔΙΣ δεν απηχεί τη συζήτηση εντός της συνεδρίασης. Οφείλουμε ωστόσο επί της ανακοίνωσης αυτής να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
Η αναφορά της Ιεραρχίας ότι «πολλές νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν και λειτουργούν επί μοναστηριακών εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση» όχι απλώς δεν κατευνάζει τις ανησυχίες μας για το Ασκληπιείο, αλλά ενισχύει τις υποψίες μας ότι η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα επιδοθεί και σε νέες αξιώσεις χρηματικών και άλλων αποζημιώσεων έναντι του κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η δημόσια παρέμβαση του Δημάρχου, που κατά τους ιεράρχες «ξεπερνά τα νόμιμα όρια» ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους αυτονόητους λόγους ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης που απειλεί το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της νότιας και ανατολικής Αττικής. Τυπικά, ο Δήμαρχος θα παραστεί ως διάδικος κατά την εν λόγω εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και ηθικά οφείλει να τοποθετηθεί καθώς μέρος της αποστολής του είναι να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα έχουν πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά όπως αυτό της υγείας.
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σέβεται απεριόριστα τον θεσμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ιστορική του πορεία και υπερθεματίζει για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνική ζωή του τόπου η ορθόδοξη πίστη και οι ιερωμένοι. Από αυτά τα ελατήρια ορμώμενος, ως μέλος του χριστεπώνυμου πληρώματος, προσέφυγε κατά της μη σύννομης εκλογής του τοπικού Μητροπολίτη τον Μάρτιο του 2019, υπερασπιζόμενος τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος είναι νόμος του ελληνικού κράτους. Εξέφρασε τότε και τις εύλογες και θεμιτές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας που διάβασε την κυνική ομολογία του σημερινού Μητροπολίτη από την προηγούμενη θέση του, αυτήν του Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, ότι είχε έρθει σε συμφωνία με Άραβες και Ρώσους επενδυτές για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, μια εξέλιξη που θα αλλοίωνε τελεσίδικα και βάναυσα τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο Δήμαρχος δεν κάνει καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Αλήθεια, όταν οι Ιεράρχες υποστηρίζουν για την υπόθεσή τους ότι «κάθε πολίτης και νομικό πρόσωπο στη χώρα μας έχει δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη», γιατί αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στον αιρετό εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας;
Είναι πολύ λυπηρό για εμάς να απαντάμε μέσω ανακοινώσεων σε έναν θεσμό που σεβόμαστε. Σε μια εποχή που μεγάλα ιδρύματα της χώρας και ο εφοπλιστικός κόσμος στηρίζει με μεγάλες χρηματικές δωρεές το Ασκληπιείο και ιδιαίτερα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε αδιανόητη την έγερση χρηματικών και κτηματικών αξιώσεων έναντι των νοσοκομείων της χώρας, με την ξαφνική ανάσυρση υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν συμβολαιογραφικά πριν σχεδόν έναν αιώνα.
Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποσύρει τις διεκδικήσεις της έναντι του Νοσοκομείου της περιοχής μας».

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.: «Η ιεραρχία της Εκκλησίας διεκδικεί ακόμη και νοσοκομεία με στόχο οικονομικά και πολιτικά οφέλη;»

«Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β έχει ασχοληθεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια με την απαράδεκτη τακτική της ιεραρχίας της εκκλησίας που δεν υπολογίζει περιβάλλον, δημόσιο όφελος και κοινωνική κατακραυγή προκειμένου να διασφαλίσει οικονομικά ανταλλάγματα και πολιτική επιρροή. Στο http://rikipvvv.blogspot.com/search/ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ δείτε τις παρεμβάσεις μας.
Το Ν.Π.Δ.Δ. της εκκλησίας της Ελλάδας με τους ιεράρχες που το διοικούν, έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου ‘’πογκρόμ’’ με στόχο ακίνητα που εδώ και σχεδόν ένα αιώνα έχουν χρήση κοινόχρηστη, κοινωφελή, αστική ακόμη και περιβαλλοντικά προστατευόμενα. Η περίπτωση της μητρόπολης Λαμίας που διεκδικούσε προ ολίγων ετών τη μισή πόλη του Περιστερίου με τις ιδιωτικές κατοικίες και τους κοινοχρήστους χώρους είναι γνωστή https://www.iefimerida.gr/
news/255199/apisteyto-ekklisia-tis-lamias-diekdikei-miso-peristeri-kai-tin-petroypoli.. Τα προβλήματα που δημιουργεί η εκκλησία στο Δήμο Β.Β.Β. είναι μεγάλα, γιατί η περιοχή που αυτός καταλαμβάνει καταγράφηκε ως εκκλησιαστικό κτήμα σε πολύ μεγάλο μέρος της, την εποχή της σύστασης του Ελληνικού κράτους, το οποίο κατά δήλωση της τότε εκκλησίας απεδέχθη την κυριότητα της. Σήμερα και με το Κτηματολόγιο να καταγράφει μόνο τεκμηριωμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η εκκλησία με τους σαθρούς ‘’τίτλους’’ επί οθωμανικής κυριαρχίας έχει καταγεγραμμένο πρόβλημα στις φερόμενες ιδιοκτησίες της. Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται σιγά-σιγά αποτελούν ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα στις αξιώσεις της εκκλησίας. Επιδιώκει την συμφωνία συνδιαχείρησης με το κράτος και αναζητεί βολική κυβέρνηση για να έρθει σε τελική συμφωνία, για να ξεπεράσει το σκόπελο του ελέγχου των τίτλων ιδιοκτησίας του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών που την θίγουν.
Η ιεραρχία της εκκλησίας αποκομμένη από την κοινωνία που υποφέρει και αγνοώντας την, συνεχίζει απτόητη το κυνήγι της αποθησαύρισης ωφελημάτων, επί κτημάτων και οικοπέδων που σήμερα αποτελούν ζωτικής σημασίας χώρους για την κοινωνία και τους πολίτες.
Διεκδικούν ακόμη και το 45% της έκτασης που έχει ανεγερθεί το Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ που καλύπτει υγειονομικά όλη την νοτιοανατολική Αττική και σώζει ζωές επί δεκαετίες επιτελώντας με τους άξιους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό στελεχιακό δυναμικό τη ασπίδα υγείας μας.
Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Κηρύττει τη φιλανθρωπία, τη στήριξη των αδυνάτων , τη διεκδίκηση του θεϊκού δικαίου, την αποφυγή πλουτισμού σε βάρος της κοινωνίας και επιδίδεται σαν κοινή εταιρεία ακινήτων, σε πράξεις επιθετικές ενάντια στη λογική και την κοινωνία. Η φιλότιμη προσπάθεια λαϊκών κληρικών να απαλύνουν τον πόνο και την φτώχεια της κοινωνίας μηδενίζεται. Το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πιστών στην εκκλησία κλονίζεται ανεπανόρθωτα και οι ψίθυροι γίνονται φωνές διαμαρτυρίας.
Τέτοιου είδους προκλήσεις προς την κοινωνία, την εκκλησία του δήμου, οφείλουν να απαντηθούν από τους θιγόμενους πολίτες με εντονότατες δυναμικές διαμαρτυρίες, μπας και ιδρώσει το αυτί τους».
25 Ιουνίου 2020
ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

Κώστας Πασακυριάκος: «Ωμές παραδοχές και σοβαρά ερωτήματα για το ασκληπιείο με αφορμή την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου»

Στις 27 Ιουνίου επανήλθε σχολιάζοντας την απόφαση της ΔΙΣ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κώστας Πασακυριάκος τονίζοντας τα εξής:
«Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, σοβαρό προβληματισμό και ωμές παραδοχές σχετικά με τις εξελίξεις στο Ασκληπιείο, που απ’ ότι φαίνεται «τρέχουν» γρήγορα, περιλαμβάνει η ανακοίνωση (26.6) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για το θέμα της προσφυγής που έχει καταθέσει ώστε να αρθεί η απαλλοτρίωση έκτασης 46,657 στρεμμάτων που αποτελούν τμήμα του νοσοκομείου. Βέβαια, μετά τις καταγγελίες μελών της ΔΙΣ ότι αυτά που γράφει η ανακοίνωση δεν συζητήθηκαν στη Σύνοδο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.
Στεκόμαστε σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση του Ασκληπιείου.
1ον: Λέει η ΔΙΣ: «Σημειώνεται τό αὐτονόητο, ὅτι φυσικά ἡ προσφυγή τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος δέν συνδέεται μέ ὁποιαδήποτε ἐνδεχόμενο ἐξώσεως τοῦ Ἀσκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Ἄλλωστε μέχρι σήμερα πολλές νοσηλευτικές καί λοιπές κρατικές δομές συνεχίζουν καί λειτουργοῦν ἐπί μοναστηριακῶν ἐκτάσεων, γιά τίς ὁποῖες οὐδέποτε καταβλήθηκε ἡ νόμιμη ἀποζημίωση».
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η: Το ΝΔΠΠ «Εκκλησία της Ελλάδος» έχει καταθέσει προσφυγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που εκδικάζεται στις 7 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη στις 10 το πρωί, με την οποία ζητά την αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης 46,657 στρεμμάτων, λόγω μη καταβολής αποζημιώσεως. Με απλά ελληνικά, η Εκκλησία της Ελλάδος, διεκδικεί σχεδόν τη μισή έκταση που σήμερα υπάρχει ένα δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή εκείνο το τμήμα της έκτασης που ισχυρίζεται ότι τής ανήκει «κατόπιν δωρέας της μητέρας του Σουλτάνου Σελήμ του Γ” ήδη από το 17ο αιώνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην προσφυγή της από το 2018.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η: Υπάρχουν και άλλες εκτάσεις της Εκκλησίας που φιλοξενούν νοσηλευτικές και λοιπές κρατικές δομές για τις οποίες ουδέποτε έχει καταβληθεί νόμιμη αποζημίωση. «Ανοίγει», όπως γίνεται κατανοητό, ένα ακόμα θεματάκι ενόψει της αντιδικίας με το Δημόσιο. Που μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο αντιδικία αλλά να εμφανιστεί κάτι σαν «επώδυνος συμβιβασμός»…
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί δεν έχει γίνει λοιπόν κάτι αντίστοιχο και για άλλες εκτάσεις της εκκλησίας, που φιλοξενούν νοσοκομεία, αυτό που έγινε για το Ασκληπιείο Βούλας που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, ανάμεσα στον πρώην χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης…; Ή μήπως έχει γίνει; Και εάν ναι για ποιές;
2ον: Λέει η ΔΙΣ: «Επειδή κάθε πολίτης καί νομικό πρόσωπο στή χώρα μας ἔχει δικαίωμα προσφυγῆς στή Δικαιοσύνη, διευκρινίζεται πρός κάθε καλόπιστο ἐνδιαφερόμενο ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὡς κατά νόμον διαχειρίστρια περιουσίας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Πετράκη προσέφυγε πρός ἐπίλυση μίας χρονίζουσας ὑποθέσεως, ἡ ὁποία δέν κατέστη δυνατόν νά τακτοποιηθεῖ ἐξωδίκως καί ὄχι μέ εὐθύνη τῆς Ἐκκλησίας. Εἰδικότερα, οὐδέποτε καταβλήθηκε ἡ νόμιμη ἀποζημίωση γιά τήν ἀπαλλοτριωθεῖσα ἔκταση».
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η: Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι δεν καταβλήθηκαν ποτέ τα ποσά της απαλλοτρίωσης. Όμως, αυτό ισχύει από το 1941, όταν και εξέπνευσε η προθεσμία που έπρεπε να καταβληθεί η αποζημίωση, με βάση νόμο του 1939, τον οποίο επικαλείται ο δικηγόρος της Εκκλησίας στην προσφυγή…
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η: Η Εκκλησία προσπάθησε να λύσει το θέμα, δηλαδή να εισπράξει τα λεφτά εξωδίκως.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι έχει αλλάξει από το 1941 μέχρι το 2020…; Γιατί δεν έγινε η προσφυγή σε κάποια από τις εννέα δεκαετίες που μεσολάβησαν…; Ποιες εξωδικαστικές ενέργειες έγιναν όλες αυτές τις δεκαετίες; Και με ποιον τρόπο; Το μόνο δημοσιοποιημένο στοιχείο είναι ότι από το Δεκέμβρη του 2018 η Εκκλησία ζητά την αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης λόγω μη καταβολής αποζημιώσεως. Έχει προηγηθεί κάτι άλλο;
3ον: Λέει η ΔΙΣ: «Ἀποτελεῖ δικαίωμα, ἀλλά καί νόμιμη ὑποχρέωση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὡς διαχειρίστριας, νά ζητήσει σχετικῶς δικαστική προστασία, ἡ ὁποία φυσικά καί δέν θά καταλήξει σέ ὁποιοδήποτε ἀποτέλεσμα βλαπτικό γιά τήν λειτουργία τοῦ ἀνωτέρω Νοσοκομείου».
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η: Είναι νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας να καταθέσει αγωγή και να ζητήσει πίσω μία έκταση στην οποία στεγάζεται σήμερα ένα Δημόσιο νοσοκομείο.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η: Δεν θα βλάψει τη λειτουργία του ανωτέρω νοσοκομείου, το να έχει η εκκλησία στην ιδιοκτησία της τη συγκεκριμένη έκταση.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Αφού ήδη η Εκκλησία έχει πολλές ιδιοκτησίες στις οποίες βρίσκονται νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς να έχει πάρει αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις, όπως η ίδια λέει, το να μην κάνει αγωγές και γι αυτές τις περιπτώσεις, είναι αμέλεια σε βάρος των δικών της συμφερόντων ή απλά στη διακριτική της ευχέρεια να μην το κάνει; Γιατί το Ασκληπιείο λοιπόν;
Επειδή μέσα στην προσφυγή η Εκκλησία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη έκταση «δυνάμει (…) εκποιητέα περιουσία» (sic), η οποία έχει χαρακτηριστεί έτσι με ΠΔ του 1933, μήπως η ΔΙΣ εννοεί ότι εάν πάρει την έκταση τελικά δεν θα την εκποιήσει; Γιατί εκποίηση σημαίνει ακίνητο που αποφέρει με τον οποιονδήποτε τρόπο έσοδα… Και όπως είναι γνωστό, αυτό το ακίνητο το ορέγονται πολλοί και διαφορετικοί.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Η κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υγείας, κατά των οποίων στρέφεται η προσφυγή της Εκκλησίας, πως είναι δυνατόν να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, περίπου 3 μήνες πριν εκδικαστεί η υπόθεση; Δεν τούς ενδιαφέρει το θέμα;
Απορία ψάλτου βήξ…»

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουλίου 2020]