Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης

Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών, Γιάννη Μπαλάφα για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης.
Το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα τοπικό κέντρο υγείας, αναβαθμιζόμενο, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται σε καινούργιο, δημόσιο κτίριο, σε κεντρικό σημείο και διαθέτει πρόσβαση για τα ΑμεΑ. Διαθέτει εξοπλισμένο Αιματολογικό εργαστήριο, Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και Οδοντιατρείο.
Οι υποδομές που διαθέτει θα μπορούσαν να το καταστήσουν εφημεριακό κέντρο, που θα καλύπτει όλο τον Νότιο Τομέα, ειδικά αυτή την στιγμή που το μόνο εφημεριακό κέντρο στην Αθήνα είναι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας το οποίο και αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Δυστυχώς όμως, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε για να εξυπηρετήσει τους πολίτες, διότι έχει μεγάλες ελλείψεις, πρωτίστως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικά, αυτή την στιγμή στο Κέντρο εργάζονται 26 γιατροί όταν το 2009 υπηρετούσαν 108 γιατροί και το 2013 υπηρετούσαν 78.
Επίσης, το εν λόγω Κέντρο Υγείας καλείται να καλύψει και τρεις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές και μια Δευτεροβάθμια, με όποια καθυστέρηση αυτό συνεπάγεται για τους ενδιαφερόμενους λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης με μια γενναία υποστήριξη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με μια μικρή ενίσχυση στις υποδομές θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Ηλιούπολη, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ήδη έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν καταθέσει προτάσεις σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κέντρου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Υγείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα του επιτρέψει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε 24ώρη βάση.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουνίου 2020]