Τελετή εγκαινίων της Νοσηλευτικής Μονάδος 6α του 401 ΓΣΝΑ – Μια δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου, το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ), όπου εγκαινίασε τους νέους θαλάμους στη Νοσηλευτική Μονάδα 6Α. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.
Στην νέα Νοσηλευτική Πτέρυγα υλοποιήθηκαν ευρύτατες εργασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών και διαμορφώθηκαν οι εξής χώροι: ένας θάλαμος για ΑΜΕΑ, δύο δίκλινοι θάλαμοι, πέντε θάλαμοι μιας κλίνης. Κάθε θάλαμος ασθενών είναι πλήρως εξοπλισμένος με χώρο υγιεινής, ψυγείο, τηλεόραση και γραφείο. Επίσης, δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής επισκεπτών και χώροι προσωπικού. Το έργο ολοκληρώθηκε με αποκλειστική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας».
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, έχοντας ως βασικό πυλώνα το προσωπικό, την μέριμνα για αυτό, και την εξασφάλιση των καλύτερων παροχών στο τομέα της Υγείας, εγκαινιάζουμε την πλήρη μετατροπή και ανακατασκευή του χώρου, του πρώην Εστιατορίου Αξιωματικών στον έκτο όροφο του 401 ΓΣΝΑ, σε θαλάμους κλινικής με αποκλειστική δωρεά του κυρίου Αθανάσιου Μαρτίνου.

Η ιδιωτική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη παραγωγής πλούτου. Από κει και πέρα, η διάθεση του περισσεύματος, αυτού του πλούτου που έχει παραχθεί, σε δράσεις που είναι ευθέως υποστηρικτικές προς την κοινωνία και κυρίως για τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματά της, εναπόκειται στη προσωπικότητα του εκάστοτε αποκτήσαντος αυτόν τον πλούτο. Φυσικά η προσωπικότητα έχει να κάνει, με στοιχεία όπως η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά, η φιλανθρωπία, η αγνή φιλοπατρία ακόμα και η διακριτικότητα, εκείνου που προσφέρει γιατί θέλει να προσφέρει, περισσότερο ή μάλλον αποκλειστικά και δεν θέλει απλά να προσφέρει διότι θα προβληθεί αυτή η προσφορά.
Κι αυτό ακριβώς έχει να κάνει με την πολλή έντονη παρουσία της οικογένειας Μαρτίνου στο φιλανθρωπικό έργο για τη χώρα. Είναι ένα θεάρεστο έργο, για αυτό το λόγο, πραγματικά, κύριε Μαρτίνο, κυρία Μαρτίνου, έχετε την ευγνωμοσύνη όλων μας και ειδικά την ευγνωμοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων, εξ ονόματος των οποίων, σας απευθύνω το λόγο σήμερα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δωρητής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. Στη σύντομη και περιεκτική τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εργολήπτες και όλους εκείνους που συνετέλεσαν «στο άρτιο τεχνικά και καλαίσθητο έργο και για άλλη μια φορά μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και μας κάνανε περήφανους». Στη συνέχεια εξήρε το σημαντικό έργο που συντελείται στο Νοσοκομείο και ευχήθηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους. Τόνισε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε ως ιδέα του κ. Στεφανή που ήταν τότε αρχηγός του Στρατού και ο ίδιος ο δωρητής την βρήκε εξαιρετική. Κλείνοντας τόνισε τη σημαντική συμβολή των ενόπλων δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία από το ακριτικό Καστελόριζο. «Αισθανθήκαμε ασφαλείς», κατά την επίσκεψή μας στο νησί είπε επαινώντας τους πάντες εκεί.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουνίου 2020]