Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ όσο «Άγια» κι αν είναι

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Mας αιφνιδίασε ένα δελτίο τύπου που λάβαμε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ανέφερε ότι η Διοίκηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά την άρση της απαλλοτρίωσης που έγινε περίπου 100 χρόνια πριν και αφορά την οικοπεδική έκταση 46 στρεμμάτων του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας. Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ανασταλούν οι εορτές του Πάσχα θέτοντας υπεράνω όλων τον άνθρωπο και κατόπιν το τυπικό λατρευτικό τμήμα των λειτουργιών της πράττοντας όπως ο ίδιος ο Ιησούς έχει πει. Με την παρούσα ενέργεια η εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται ότι εκτός του ανθρώπου υπολογίζει και το χρήμα, κάτι που δεν είναι συμβατό με τα όσα διακηρύσσει. Στο παρόν φύλλο ο ΠΑΛΜΟΣ σε εκτενές ρεπορτάζ εκθέτει σε όλο το εύρος το δημιουργηθέν θέμα και δηλώνει ότι σέβεται κάθε ενέργεια της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν αντιβαίνει στις αρχές της. Η Εκκλησία της Ελλάδος όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργήσει προσκόμματα πάσης φύσεως στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά αντιθέτως να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία αυτού προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σύντομα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πράξουν τα δέοντα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Δημοτική Αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας»

Το θέμα «σήκωσε» πρώτος ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – ύστερα από την κοινοποίηση του δικογράφου στον Δήμο (η δίκη έχει οριστεί για τις 7 Οκτωβρίου 2020) – με ένα δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 23 Ιουνίου. Σε αυτό γίνεται λόγος για «Προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας».
Αναλυτικότερα αναφέρει:
«Την ανάκληση της υφιστάμενης από το 1925 απαλλοτρίωσης για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το «Ασκληπιείο» της Βούλας ζητά δικαστικά μετά από 100 χρόνια η διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων, (real estate).

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρση της. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ειδικότερα, η εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία.
Θεωρούμε αυτή την πράξη της Εκκλησίας μέγιστη πρόκληση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αν η δικαστική τους επιδίωξη πετύχει ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείου όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρση της.
Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Πλην όμως η κοινωνική κατακραυγή και η περιφρόνηση τους κόσμου προς τους εμπνευστές και τους υπηρέτες της συγκεκριμένης «πρωτοβουλίας» θα είναι ασφαλώς καθολική, οριστική και μη αναστρέψιμη».

Σε αναμονή η Διοίκηση του Ασκληπιείου

Από πλευράς Διοίκησης Ασκληπιείου Βούλας, ο «ΠΑΛΜΟΣ» επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Αιμίλιο Βουγιουκλάκη, ο οποίος μας τόνισε ότι πήρε κάποιες πρωτοβουλίες παρότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Νοσοκομείο δεν είναι διάδικος. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την εξέλιξη, ήρθε σε επικοινωνία τόσο με το Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, όσο και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Αντώνιο, μέσω του οποίου και με την Αρχιεπισκοπή.

«Πρόκειται προφανώς για ένα μείζον ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι κοινός τόπος όλων είναι ότι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η περίθαλψη των πολιτών, ειδικά στην περιοχή μας που καλύπτει μεγάλο αριθμό κατοίκων, είναι πάνω και πέρα απ’ όλα»

Αιμίλιος Βουγιουκλάκης
Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. “Ασκληπιείου Βούλας”

Αναμένει έτσι την επίσημη θέση της Εκκλησίας όπως αυτή προκύψει από την Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Παρασκευή 26 Ιουνίου). Παράλληλα για το ίδιο θέμα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνάντησε τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για να είναι ενήμερος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο Αναπληρωτής Διοικητής Αιμίλιος Βουγιουκλάκης τόνισε στον «ΠΑΛΜΟ» ότι «μέχρι στιγμής παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη θέση περιμένουμε και την επίσημη απόφαση από την Εκκλησία της Ελλάδος. Πρόκειται προφανώς για ένα μείζον ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι κοινός τόπος όλων είναι ότι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η περίθαλψη των πολιτών, ειδικά στην περιοχή μας που καλύπτει μεγάλο αριθμό κατοίκων, είναι πάνω και πέρα απ’ όλα».

Εργαζόμενοι Ασκληπιείου: «Το Ασκληπιείο Βούλας είναι ένα Δημόσιο Νοσοκομείο. Και τέτοιο θα παραμείνει».

Με αποκλειστική δήλωσή της στον «ΠΑΛΜΟ» η Δέσποινα Τοσονίδου, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. “Ασκληπιείου Βούλας” και Ε.Γ. ΟΕΝΓΕ τονίζει:
«Για άλλη μία φορά, το Ασκληπιείο Βούλας γίνεται αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους διάφορους επίδοξους μνηστήρες, που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε, πολύ περισσότερο, τη δημόσια υγεία.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ασκληπιείο Βούλας
αποτελεί φιλέτο για τους επενδυτές του παραλιακού μετώπου.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο ξαφνικός πακτωλός των εκατομμυρίων
των τελευταίων ετών, που ανοικοδομεί κτίρια, χτίζει καινούργια και ετοιμάζει το Ασκληπιείο “του μέλλοντος”;»

Δέσποινα Τοσονίδου
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. “Ασκληπιείου Βούλας” και Ε.Γ. ΟΕΝΓΕ

Από τη μία η Εκκλησία, που με δικαστική προσφυγή διεκδικεί είτε τμήμα του οικοπέδου εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο μας, είτε ζεστό κρατικό χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία της. Από την άλλη ο Δήμος ΒΒΒ, που αντιδικεί με την Εκκλησία καταγγέλλοντας την για ….”αναλγησία”, όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει ανοίξει το θέμα του οικοπέδου από το 2017, οπότε και άρχισε να διεκδικεί το ρυμοτομούμενο.
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα; όχι μόνοι τους, προφανώς. Ο “καυγάς” γίνεται στο φόντο της περίφημης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που προβλέπει Ριβιέρες για τους έχοντες, αλλά μηδέν πραγματικού δημόσιου χώρου για τους πολλούς.

Οι εργαζόμενοι του μοναδικού Δημόσιου Νοσοκομείου στα Νότια προάστια δεν έχουμε κανένα λόγο να διαλέξουμε επενδυτή ούτε τρέφουμε αυταπάτες για τους όψιμους “προστάτες” που απλώς διεκδικούν μερίδιο στα κέρδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ασκληπιείο Βούλας αποτελεί φιλέτο για τους επενδυτές του παραλιακού μετώπου. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο ξαφνικός πακτωλός των εκατομμυρίων των τελευταίων ετών, που ανοικοδομεί κτίρια, χτίζει καινούργια και ετοιμάζει το Ασκληπιείο “του μέλλοντος”;
Πού, σε όλα αυτά, βρίσκεται η υπεράσπιση του ΕΣΥ; Πού βρίσκεται η υπεράσπιση ενός καθολικά δημόσιου νοσοκομείου αποκλειστικά χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με Γιατρούς, Νοσηλευτές, Παρασκευαστές, Διοικητικούς, σε μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, δωρεάν;
Το Ασκληπιείο Βούλας είναι ένα Δημόσιο Νοσοκομείο. Και τέτοιο θα παραμείνει. Όσοι ορέγονται τμήμα του οικοπέδου του, αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου, μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση, ας γνωρίζουν ότι τα βάζουν όχι μόνο με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, αλλά και με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας των Νοτίων Προαστίων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.
Οι Εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας και ο αγωνιζόμενος Λαός θα υπερασπιστούμε τον Δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας με κάθε πρόσφορο μέσο».

Κώστας Πασακυριάκος: «Ο έχων δυο χιτώνας» ζητάει κι άλλους δέκα!

Την δική του θέση για τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας στο Ασκληπιείο Βούλας εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Πασακυριάκος.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
Η κατάπτυστη προσφυγή του ΝΠΔΔ «Εκκλησία της Ελλάδος» (σ.σ. έτσι ακριβώς αναγράφεται στην κλήση και προς το Δήμο μας) προκειμένου να αρθεί η απαλλοτρίωση του 1925, για το Ασκληπιείο Βούλας, επειδή δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, αυτό που ζούμε και στην περιοχή μας εδώ και χρόνια. Ότι με κυνικό, ωμό τρόπο, κάποιοι στο συγκεκριμένο ΝΠΔΔ, επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή άκρως επικίνδυνους σχεδιασμούς ή επιχειρούν να πετύχουν εκβιαστικούς συμβιβασμούς…

«Το Ασκληπιείο Βούλας, δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται.
Οι εργαζόμενοί του, φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν
αντίστοιχα προβλήματα».

Κώστας Πασακυριάκος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πρέπει να καταδικαστεί ξεκάθαρα από όλους.
Αποδεικνύεται ότι οι «ιερές μπίζνες» σε βάρος αυτή τη φορά ενός Δημόσιου Νοσοκομείου, δεν σταματούν, ακόμα και μέσα ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ! Ακόμα και σε βάρος ενός νοσοκομείου του οποίου οι εργαζόμενοι, έδωσαν σκληρές μάχες εδώ και μήνες.
Διλήμματα του τύπου: «Ή τα 46 στρέμματα ή τα λεφτά της απαλλοτρίωσης», δεν θα περάσουν. Βέβαια, στο μυαλό κάποιων, businessmen του ΝΠΔΔ, μπορεί να υπάρχουν και άλλου τύπου συμβιβασμοί, θεωρώντας ότι μπορεί μέσω της διεκδίκησης για το Ασκληπιείο, να κερδίσουν κάτι από τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης… «Πλανώνται πλάνην οικτράν»
Που πατούν για τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες; Θυμίζουμε: Το 2013 τη συμφωνία με την τότε κυβέρνηση για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας, «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Το 2018 τις συζητήσεις με την τότε κυβέρνηση για το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Το Ασκληπιείο Βούλας, δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται. Οι εργαζόμενοί του, φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχα προβλήματα.
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε σχεδιασμό και από οποιαδήποτε πλευρά, θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, με τις εκτάσεις του οποίου, κάποιοι ορέγονται να κάνουν μπίζνες. Όπως επίσης είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση εκτάσεων από τη φερόμενη ως εκκλησιαστική περιουσία στη Βουλιαγμένη.
Η όρεξη θα τους κοπεί μια και καλή».

Στην Ιερά Σύνοδο παραπέμπει η Μητρόπολη Γλυφάδας

Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής μας δεοντολογίας ζητήσαμε την άποψη τόσο από τη Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ.κ. Αντωνίου. Άμεση απάντηση λάβαμε από τον Μητροπολίτη ο οποίος μας είπε πως «με το θέμα της τακτοποιήσεως της απαλλοτριώσεως μέρους της εκτάσεως του Ασκληπιείου Βούλας θα ασχοληθεί η Ιερά Σύνοδος» κατά τη Συνεδρία που θα επρόκειτο να έχει την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Από την Ιερά Σύνοδο θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση «οπότε θα αναμείνωμε την Απόφαση της αρμόδιας για το θέμα Ιεράς Συνόδου», τόνισε ο Μητροπολίτης.

Ἀξιότιμο κυρία
Ἔφη Φιλιπποπούλου
Διευθύντρια Ἐφημερίδας
«ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ»

Ἀξιότιμη κ. Φιλιπποπούλου,
Εἴς ἀπάντησιν τοῦ ἐρωτήματος πού μοῦ ἀπευθύνατε σήμερα μέσῳ τοῦ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομίου, σᾶς πληροφορῶ, ὅτι, ὅπως μοῦ εἶπε ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος κ. Ἱερώνυμος, με τό θέμα τῆς τακτοποιήσεως τῆς ἀπαλλοτριώσεως μέρους τῆς ἐκτάσεως τοῦ Ἀσκληπιείου Βούλας θα ἀσχοληθῇ ἡ Ἱ. Σύνοδος κατά τήν Συνεδρία πού θα ἕχῃ την προσεχῆ Παρασκευή, 26.6.2020, ἡ Ὁποία θα ἐκδώσῃ καί σχετική Ἀνακοίνωση. Ὁπότε θα ἀναμείνωμε την Ἀπόφαση τῆς ἁρμοδίας γιά τό θέμα Ἱερᾶς Συνόδου.

Μετά τιμῆς
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πηγές της Εκκλησίας της Ελλάδος

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Αντώνιο στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Ιεράς Συνόδου που επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή 26 Ιουνίου ήταν και το θέμα του Ασκληπιείου. Επειδή ο «ΠΑΛΜΟΣ» τυπωνόταν εκείνη τη στιγμή, σας μεταφέρουμε τα όσα ανέφεραν πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος στο ethnos.gr. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ethnos.gr αναφέρεται ότι «η προσφυγή ασκήθηκε πριν από δύο χρόνια, κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και αφορά στην απαλλοτρίωση τμήματος της έκτασης που ανεγέρθηκε το Ασκληπιείο Βούλας.
Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος και από πουθενά δεν προκύπτει η ανάμειξη του δήμου.

Η προσφυγή ασκήθηκε πριν από δύο χρόνια, κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.

Πηγές της Εκκλησίας της Ελλάδος

Επίσης, απορία προκαλεί στους ίδιους γιατί στην καταγγελτική ανακοίνωση του δήμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη δική του διεκδίκηση, έκτασης 5 στρεμμάτων, από το ακίνητο του Ασκληπιείου Βούλας…
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απαλλοτρίωση της έκτασης του 1925 υπήρχαν και δύο ιδιώτες, οι οποίοι, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, αποζημιώθηκαν πλήρως. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση εντάσσεται στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική της περιουσία έναντι του ελληνικού Δημοσίου».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουνίου 2020]

Scroll to Top