Ηχηρό μήνυμα για την «Ασφάλεια στη θάλασσα» – Παρουσία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε από το Δήμο εκδήλωση

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Το 75% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι 3ης Ηλικίας

Εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση Ενημέρωση Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα» πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με το Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και την μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, της Υφυπουργού Παιδείας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλών προσκεκλημένων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Safe Water Sports και στις ειδικές δράσεις που από κοινού έχουν υλοποιηθεί, όπως η λειτουργία του ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού κέντρου σε δημοτική παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τη σήμανση των παραλιών με τις ενημερωτικές πινακίδες που έχει σχεδιάσει η οργάνωση και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία του Δήμου.

«Απομένει η απόφαση του Πρωθυπουργού για να καλυφθεί
το κόστος των 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, «κόστος πιστεύω μηδενικό αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και μία ζωή ενός συνανθρώπου μας».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Παράλληλα, ενημέρωσε το κοινό για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τις ναυαγοσωστικές υποχρεώσεις των Δήμων και φορέων διαχείρισης παράκτιων εκτάσεων που είναι πολύ κοντά στη διαδικασία έκδοσής του, και το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τον δείκτη ασφάλειας των λουόμενων και καλύπτει όλα τα κενά της προηγούμενης νομοθεσίας. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, προσέθεσε με νόημα πως απομένει η δική του απόφαση για να καλυφθεί το κόστος των 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, «κόστος πιστεύω μηδενικό αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και μία ζωή ενός συνανθρώπου μας».
Τέλος, παρουσίασε κάποιες από τις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιούνται στον Δήμο όπως είναι η κατασκευή καταδυτικού πάρκου και δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο νότιο Υμηττό με στόχο την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και να καταστεί η περιοχή μας διεθνής τουριστικός προορισμός.

Τον δραστικό περιορισμό των θανάτων στη θάλασσα από ατυχήματα και πνιγμό, έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτοντας σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την κοινωνική προσφορά του ιδρυτή του Safe Water Sports κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, ο οποίος δημιούργησε αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μετά από μια προσωπική τραγωδία, κάτι που επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «βρήκε τη δύναμη μέσα από την προσωπική του τραγωδία να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να μετατρέψει τον πόνο του σε προσφορά».
Στόχος της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη -όπως είπε ο ίδιος- ήταν να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην ασφάλεια στη θάλασσα.

Κάθε χρόνο είπε, θρηνούμε περίπου 350 νεκρούς από ατυχήματα και πνιγμούς στη θάλασσα, «ο διπλάσιος αριθμός από τα θύματα που θρηνήσαμε από τον κορωνοϊό».
Τόνισε με έμφαση ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά είτε από τον κορωνοϊό» και πρόσθεσε ότι «η ανθρώπινη ζωή και αξία δεν αποτιμάται σε χρήμα».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος αλλά και αθλητών, που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία με τη Safe Sports και ένωσαν τις δυνάμεις τους «για να είμαστε καινοτόμοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο κ. Πασχαλάκης στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας είναι καινοτόμες και προκάλεσαν το ενδιαφέρον άλλων χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμπλευση όλων των αρμοδίων φορέων μας οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα.

«Η Πολιτεία οφείλει να εκσυγχρονίσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και θα το κάνει. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την θάλασσα με τον απαραίτητο σεβασμό και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση:
«Προσβλέπουμε στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με αυτούς που παραβιάζουν την νομοθεσία για τη θάλασσα. Ασφαλείς θάλασσες σημαίνει αυτόματα και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε ειδικά το Λιμενικό Σώμα «για ό,τι έχει κάνει και ό,τι κάνει για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας» και επανέλαβε ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών στη θάλασσα.
Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports, κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων της οργάνωσης και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και Υπουργεία αλλά και στο όραμά του, να μην υπάρξει καμία άλλη ανθρώπινη απώλεια στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών σε μικρή ηλικία, με απώτερο στόχο να γίνει υποχρεωτική στα σχολεία η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό.

Αναφέρθηκε με έμφαση στο Πληροφοριακό Σύστημα που η οργάνωση έχει δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρονική αδειοδότηση και τον συστηματικό έλεγχο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό και τις παραλίες και στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων και Πνιγμών για την καταγραφή όλων των συμβάντων στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές) για πλήρη παρακολούθηση των συμβάντων στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύσταση του γραφείου «Ψηφιακής διαχείρισης ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα» στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των δράσεων ενίσχυσης της ασφάλειας στη θάλασσα, στην προμήθεια φορητών συσκευών (tablets) και του ειδικού λογισμικού για την ψηφιοποίηση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων σε όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής και στην ψηφιακή πλατφόρμα (application / website) που έχει αναπτύξει το Safe Water Sports για τους πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας, η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία στον τομέα της ολοκληρωμένης πληροφόρησης σχετικά με υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής και που πρόσφατα έλαβε την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τη Safe Water Sports και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών στη θάλασσα.

Επίσης στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν για τις δικές τους ενέργειες ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αντώνης Κατσαρός.
Σημειώνεται πως χάρη στο παρατηρητήριο ατυχημάτων του Safe Water Sports, όχι μόνο υπάρχει η λεπτομερής καταγραφή όλων όσοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη θάλασσα και τις περιοχές που συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά γίνεται γνωστό και το προφίλ τους. Το 75% των ανθρώπων αυτών είναι 3ης ηλικίας.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Ιουνίου 2020]