Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ επιβραβεύουν την ανακύκλωση

Επικαιρότητα Περιφέρεια Αττικής
  • Καμία αναδρομική χρέωση των Δήμων για τα απορρίμματα που έστειλαν στη Φυλή το 2019 και 2020

Τηλεημερίδα με τη συμμετοχή Δημάρχων και Αντιδημάρχων της Αττικής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής την Πέμπτη 4 Ιουνίου με θέμα: «2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική, Διαχείριση Βιοαποβλήτων – Η Επόμενη Μέρα».
Στην τηλεημερίδα, η οποία προβλήθηκε από το site της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πατούλης παρουσίασε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης των Βιοαποβλήτων στην Αττική. Χαιρετισμό στην έναρξη απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Η τηλεημερίδαδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (στις 5 Ιουνίου), στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης, το έτος 2020, καθώς και της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
H τηλεημερίδα εστίασε:
• Στο ρόλο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, τις υποχρεώσεις των Δήμων αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται.
• Στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη διανομή ειδικών απορριμματοφόρων και καφέ κάδων βιοαποβλήτων.
• Στα επόμενα βήματα για τη δημιουργία δικτύου ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων.
• Στις εν εξελίξει ενέργειες για παραγωγή πιστοποιημένου εδαφοβελτιωτικού από την κομποστοποίηση βιοαποβλήτων.
• Στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του δικτύου ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων.


Κ. Χατζηδάκης: Δίκτυο καφέ κάδων και 17 νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για να βελτιώσουμε αισθητά την ανακύκλωση

«Η ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα παράλληλα με την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε κάθε περιφέρεια είναι οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί αισθητά η ανακύκλωση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό στην τηλεημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την Ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων να καλύψει το 100% της Ελλάδας μέσα στο 2023. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει μέσα στο 2020 τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 5».
Τα σημαντικότερα σημεία της παρέμβασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  1. Δεν γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουμε να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, την ίδια στιγμή που σε χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση περίπου τα 70 και προς ταφή λιγότερα από 1 στα 100 κιλά (ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση).
  2. Προωθούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε όλες τις περιφέρειες. Έτσι εντός του 2020 έχουμε δρομολογήσει τη δημοπράτηση 17 νέων μονάδων, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 5!
  3. Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής οργανικών αποβλήτων, του καφέ κάδου δηλαδή, που ουσιαστικά σήμερα είναι ανύπαρκτο, αλλά το οποίο θα προσμετράται πλέον ως ανακύκλωση. Στο πλαίσιο λοιπόν της Κυκλικής Οικονομίας και με τα χρήματα που εξασφαλίζουμε από το ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ, σκοπεύουμε την ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, ώστε να πετύχουμε 100% κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το 2023. Με τον καφέ κάδο, στοχεύουμε στο να σημειώσουμε σημαντική ανάκτηση πολύτιμων υλικών, που σήμερα οδηγούνται προς ταφή.
  4. Η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, θα λειτουργήσει θετικά σε τρία επίπεδα:
  • θα εκτρέψει της ταφής ένα σημαντικό όγκο βιοαποβλήτων, ο οποίος σήμερα καταλήγει στους ΧΥΤΑ, ενώ αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο,
  • θα δημιουργήσει δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, όπως πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό (compost) και
  • θα ανατρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα της χώρας μας αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ταφής (80%) και τα αντίστοιχα χαμηλά της ανακύκλωσης.
    Μόνο μέσα από την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας λοιπόν και μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, όπως η εφαρμογή του δικτύου των καφέ κάδων, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε αισθητά τα ποσοστά ανακύκλωσης, αλλά και ταφής των αποβλήτων στη χώρα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης των Βιοαποβλήτων στην Αττική από τον σύμβουλο της Περιφέρειας σε ζητήματα βιοαποβλήτων Α. Μαυρόπουλο και αναλύθηκαν οι ευρωπαϊκές καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων από τον τεχνικό σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης M. Ricci. Την τηλεημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν. Βαφειάδης.

Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ζάππειο, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Γ. Πατούλης: Είναι στρατηγική μας επιλογή, να επιβραβεύσουμε τους Δήμους που κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί απρόσκοπτα και χωρίς χρονοτριβές ένα σχέδιο ρεαλιστικό, ευέλικτο και εφαρμόσιμο, επισημαίνοντας: «Είμαστε μια Διοίκηση που μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που κανένας δεν έλυσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Αττική δεν θα είναι το μαύρο πρόβατο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή την εικόνα θα την ανατρέψουμε».
«Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκκρεμότητα για το νέο σχέδιο τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ, υπάρχει από το 2019. Η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας έπρεπε να το έχει φέρει ως θέμα και να έχει προσαρμόσει την κοστολόγηση με βάση τη νέα ισχύουσα νομοθεσία, αλλά δεν το έκανε. Η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έπρεπε ως τις 31 Μαΐου να έχει προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, κάτι που έκανε για να ανταποκριθεί στα όσα ορίζει η νομοθεσία.
Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία απόφαση για αναδρομική χρέωση των Δήμων, αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για το νέο σχέδιο τιμολόγησης, θα έχει ισχύ από 1-1-2021. Δεν θα επιβαρυνθεί σε περίοδο κρίσης κανένας Δήμος με επιπλέον κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα πληρώσει κανένας Δήμος αναδρομικά ούτε για το 2019, αλλά ούτε και για το 2020.
Τρίτον, είναι απόφαση τη νέας Διοίκησης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ να εφαρμοστεί μια τιμολογιακή πολιτική, που θα επιβραβεύει τους Δήμους που κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, τιμολογώντας στο 50% το κόστος κάθε τόνου βιοαπόβλητων ή φυτικών απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή, σε σχέση με το κόστος που θα έχει ο κάθε τόνος σύμμεικτων απορριμμάτων. Υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική, που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται. Είναι στρατηγική μας επιλογή αυτή η πολιτική και έχει ως στόχο ως το 2025, που θα κλείσουμε οριστικά τη χωματερή της Φυλής, να δώσουμε κίνητρα στους Δήμους να στέλνουν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια στο χώρο αυτό.
Τέταρτον, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να ενισχύσουν τους Δήμους στην προσπάθειά τους να οργανώσουν σύστημα διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή, άρα να μειώσουν την ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα στέλνουν στη Φυλή και να πληρώνουν ακόμη λιγότερα χρήματα, τους προμηθεύει ήδη με 80 νέα απορριμματοφόρα και 9000 καφέ κάδους. Και θα υπάρξει άμεσα προμήθεια και νέου εξοπλισμού, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η προσπάθεια».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Συμπερασματικά

  1. Δεν υπάρχει αναδρομική χρέωση των Δήμων της Αττικής.
  2. Επιβραβεύονται οικονομικά οι Δήμοι που μειώνουν τα σύμμεικτα απορρίμματα και κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.
  3. Καμία απόφαση δεν παίρνεται χωρίς να έχον προηγουμένως ενημερωθεί αναλυτικά οι Δήμοι, για ένα ζήτημα που τους αφορά άλλωστε άμεσα.
  4. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στηρίζει έμπρακτα, παρέχοντας σύγχρονο εξοπλισμό σε όλους τους Δήμους, για να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιουνίου 2020]