Στο… στόχαστρο το πράσινο της Βάρκιζας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Εκτεταμένες δολιοφθορές στο αυτοματοποιημένο αρδευτικό δίκτυο καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή.

Συστηματική και εκτεταμένη δολιοφθορά έχει σημειωθεί στο αυτοματοποιημένο αρδευτικό δίκτυο του χώρου πρασίνου του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας από τη στάση Μιστράλ έως το παρκινγκ έξω από το Varkiza Resort τις τελευταίες 15 μέρες, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Αποτέλεσμα των δολιοφθορών ήταν η κατά τόπους διακοπή της άρδευσης των νέων δέντρων γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.
Οι βλάβες αποκαταστάθηκαν άμεσα από την υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου καθώς στη συγκεκριμένη έκταση έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες φυτεύσεις 154 μεγάλων δέντρων και 900 εποχιακών ανθόφυτων. Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή την περίοδο και για το λόγο αυτό η υπηρεσία περιβάλλοντος θα κάνει καθημερινό έλεγχο για τη σωστή λειτουργία του.
Παράλληλα η Δημοτική Αρχή έχει κάνει καταγγελία στο Α.Τ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες καθώς πλέον είναι η τρίτη φορά που έχουν γίνει στη Βάρκιζα δολιοφθορές σε αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με θεματολογία που απασχολεί το ίδιο διάστημα τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι προηγούμενες δύο φορές αφορούσαν την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Βάρκιζας, όπου ένα φωτιστικό έπεσε «μυστηριωδώς» και μάλιστα κόντρα στη φόρα των ισχυρών ανέμων εκείνης της ημέρας και επίσης ένα φωτιστικό που «έπεσε» εντός της παιδικής χαράς στην Πλατεία Ζησιμοπούλου. Για τις προηγούμενες δολιοφθορές υπάρχουν εκθέσεις ειδικών μηχανικών που αποδεικνύουν την κακόβουλη πράξη.
Σε ότι αφορά την καταστροφή του αυτοματοποιημένου αρδευτικού συστήματος, η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει όλους του ενδιαφερόμενους πως δεν πρόκειται αυτές οι τακτικές να πετύχουν τον στόχο τους που είναι η καταστροφή του πρασίνου στην παραλιακή ζώνη της Βάρκιζας, καταστροφή που πιθανόν να εξυπηρετήσει το αφήγημα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνηέντως.

«Κερδισμένος δεν είναι ο Δήμος» τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νατάλης Πέτροβιτς σχολιάζοντας το ύφος του δελτίου τύπου που ο Δήμος εξέδωσε. Αναλυτικότερα αναφέρει: «Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την έγκριση λήψης δανείου για την αγορά οικοπέδου στη Βάρκιζα, τον ρώτησα: “Κύριε δήμαρχε, στη γραπτή εισήγηση που μας στείλατε, ο λόγος της αγοράς του οικοπέδου είναι για τη δημιουργία πνευματικής εστίας και βιβλιοθήκης. Μας είπατε τώρα ότι η αγορά θα γίνει για να κατασκευαστεί πλατεία. Τελικά για ποιο από τα δύο θα ψηφίσουμε; Βιβλιοθήκη ή πλατεία;” Η απάντησή του ήταν “και τα δύο”. (Για την ιστορία το Κύμα ψήφισε ΟΧΙ).
Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου μας σχετικά με τις δολιοφθορές σε τμήμα του δικτύου άρδευσης στη Βάρκιζα, αμέσως σκέφτηκα τη διττή απάντηση του δημάρχου που προανέφερα. Και καταγγέλλουμε τη δολιοφθορά και την αποδίδουμε στους “άγνωστους” που έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με το πράσινο της περιοχής, αλλά βάζουμε τους “γνωστούς” να τους στοχοποιήσουν. Κερδισμένος δεν είναι ο δήμος με αυτού του ύφους τα δελτία τύπου. Κερδισμένος θα ήταν αν μας καλούσε σε επαγρύπνηση όλους για την προστασία του πράσινου δίχως υπονοούμενα».

Λόγο για «Επικίνδυνα αφηγήματα» κάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Πασακυριάκος αναφερόμενος στο περιστατικό δολιοφθοράς που κατήγγειλε η Δημοτική Αρχή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Με έκπληξη διαβάσαμε Δελτίο Τύπου του Δήμου στο οποίο: αφού καταγράφονται οι συστηματικές δολιοφθορές στο αυτοματοποιημένο αρδευτικό δίκτυο πρασίνου της Βάρκιζας που θέτουν σε κίνδυνο τις νέες φυτεύσεις, αναφέρει ότι: η δολιοφθορά που οδηγεί στην καταστροφή του πρασίνου στην παραλιακή ζώνη της Βάρκιζας …«πιθανόν να εξυπηρετεί το αφήγημα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνηέντως».
Δηλαδή: μέσα σε μια υπόθεση συστηματικής δολιοφθοράς, η Διοίκηση του Δήμου – και μάλιστα με επίσημο Δελτίο Τύπου – εμπλέκει ανθρώπους, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες διατυπώνουν κριτική (ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει ο καθένας γι αυτήν) για την πολιτική της διοίκησης του δήμου αλλά και για δημοτικούς συμβούλους άλλων συνδυασμών για τη στάση που κρατούν στο θέμα του πρασίνου.
Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η …«φωτογραφία» του Δελτίου Τύπου, γίνεται ευθύς στιγματισμός. Σε τέτοιο βαθμό που εάν ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής πάρει σχόλια και …εμβριθείς αναλύσεις, θα κάνει την καλύτερη πρακτική εξάσκηση για το πως να κερδίζεις αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση και όχι μόνο.
Εάν η Διοίκηση του Δήμου έχει συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που συνδέει εκείνους στους οποίους αναφέρεται, με τις δολιοφθορές στη Βάρκιζα, να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές.
Εκτός κι αν η …απάντηση στο «αφήγημα της Βάρκιζας», είναι ένα νέο απαράδεκτο και επικίνδυνο αφήγημα.
Ότι όποιος έχει άλλη άποψη και τη διατυπώνει είναι εν δυνάμει ύποπτος ή ένοχος για δολιοφθορές και πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Μαΐου 2020]