Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Σ.Π.Α.Υ. & ΥΠ.ΕΝ.: Ευκαιρία για… περπάτημα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Σ.Π.Α.Υ. & ΥΠ.ΕΝ.: «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού»

Μπήκαν την Τρίτη 19 Μαΐου οι υπογραφές ώστε ο Υμηττός, το βουνό με τους 11 όμορους δήμους και το 1 εκατομμύριο πολίτες που ζουν σε αυτούς, να αποκτήσει ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο πυροφυλάκειο της Αργυρούπολης.
Με το επονομαζόμενο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.
Το όραμα του νυν Προέδρου του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτου που παρουσιάστηκε προ λίγων μηνών σε ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου παρουσία Υπουργών και Κυβερνητικών παραγόντων αλλά και όλων των μελών του ΣΠΑΥ και των αρμόδιων φορέων, φαίνεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί και δεν ανεστάλη παρά τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία και στη χώρα μας.
Χωρίς να περάσει μια ημέρα χαμένη για τον Υμηττό, το σχέδιο ανάπλασης του τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς για να μπορέσει να υλοποιηθεί λιθαράκι – λιθαράκι στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Στόχος υλοποίησης της προσπάθειάς του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση ότι ο Υμηττός να παραμείνει βουνό, αποτρέποντας κάθε άλλη σκέψη, πετυχαίνοντας δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της.

Τα μονοπάτια που συνδέουν και ενώνουν

Τα μονοπάτια σχεδιάστηκαν με τέτοια κατεύθυνση ώστε να συνδέουν τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, αλλά και να παρέχουν πλούσια θέα στους επισκέπτες. Ακολουθούν ήδη υπαρκτά μονοπάτια και χωματόδρομους και τα αναβαθμίζουν με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την περαιτέρω προστασία του βουνού.
Επίσης, το δίκτυο μονοπατιών έχει προοπτική σύνδεσής τους με το πλέγμα μεγάλων χώρων πρασίνου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο του Γουδή και των Ιλισίων, αλλά και το πάρκο του Ελληνικού. Άλλη μια δυνατότητα που διαθέτει είναι ότι θα μπορεί να συνδεθεί με έναν κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα ενώνει σημαντικούς πόλους της Αθήνας (Εμπορικό Κέντρο Αθήνας, Ακρόπολη, Ζάππειο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη).
Το «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» συνυπέγραψαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την Επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το καλωσόρισμα

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης αφού καλωσόρισε τον υπουργό, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, τους συναδέλφους του δημάρχους των 11 Δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου και όλους τους παριστάμενους είπε:
“Πριν από λίγους μήνες παρουσιάσαμε ως διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ. το όραμά μας για την αναγέννηση του Υμηττού με ένα στόχο και ένα σύνθημα:
«Αφού δεν πάνε οι Αθηναίοι στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους». Με την υπογραφή του μνημονίου πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάσαμε για την αναγέννηση του Υμηττού μας.
Χαρακτήρισε επίσης την σημερινή ημέρα ως ιστορική για τον ΣΠΑΥ και τους 11 δήμους που τον απαρτίζουν καθώς θα πιστοποιηθούν 110 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού, θα αναδείξουν τον φυσικό του πλούτο και τα πολιτιστικά του μνημεία, και θα προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
“Στόχος μας είναι να μπορεί κάποιος να μπαίνει π.χ. από τη Γλυφάδα και να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να βγει στου Ζωγράφου αν θέλει και να ξέρει ότι από αυτά τα μονοπάτια που είναι πλέον πιστοποιημένα θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει ασφαλή διαδρομή και ουσιαστικά να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να το χαρεί.
Επίσης, έχει σημασία για μένα προσωπικά, αλλά και για τον Σ.ΠΑ.Υ., η διαδικασία της ηλεκτροκίνησης ως φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πολύς κόσμος θέλει να ανέβει στο βουνό αλλά χρειάζεται και βοήθεια.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια μεγάλη εταιρία που εδρεύει στην περιοχή μας εδώ και πενήντα χρόνια, την COSMOCAR, την οποία και ευχαριστώ θερμά, η οποία μας παρείχε τεχνικές συμβουλές σε θέματα ηλεκτροκίνησης ποδηλάτων και αξιοποίησής τους σε ειδικές διαδρομές του Υμηττού.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.
Κλείνοντας τέλος τόνισε: “Μέσα από αυτή την προσπάθεια χαράζουμε την στρατηγική ανάταξης και ανάπτυξης του Υμηττού με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την υποστήριξη του κράτους να πραγματοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τον Υμηττό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα”.

Οι δηλώσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Υπογράφουμε σήμερα μία συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει συνολικά ένα μήνυμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό. Να παίρνουν τα παιδιά τους και οι οικογένειες να έρχονται κοντύτερα μεταξύ τους, αλλά και πιο κοντά με τη φύση. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε σχετικά: «Θέλω να συγχαρώ τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γ. Κωνσταντάτο, τους Δημάρχους των όμορων περιοχών καθώς και όλους τους υποστηρικτές για αυτή την πρωτοβουλία η οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Αττική.
Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τις δράσεις ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο να καταστήσουμε την Αττική μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας. Στη συγκεκριμένη δράση που παρουσιάστηκε σήμερα όπως και σε κάθε άλλη, που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, θα είμαστε αρωγοί».
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι: Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης Γ.Γ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλειος Παπαγεωργίου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Ρέππας Δασάρχης Πεντέλης, ο Ανδρέας Μπουντουβής Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι δήμαρχοι: Γιώργος Χατζηδάκης Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ. & Δήμαρχος Ηλιούπολης, Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, Βασίλειος Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτριος Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βασίλειος Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και η Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια.

Επίσης παρευρέθηκαν:
Το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Π.Α.Υ., ο Βασίλειος Κατσιγιάννης Διοικητής 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού, εκπρόσωποι της COSMOCAR A.E. και τα συμβαλλόμενα μέλη του μνημονίου:
Πρόεδρος Π.Ο.Υ. Εμμανουήλ Κιτσέλλης
Πρόεδρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. Ιωάννης Λαγός
Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής
CIVINET CY-EL Secretariat AMKE Κοσμάς Αναγνωστόπουλος
ΣΕΠ Κανέτης Ισίδωρος Πρόεδρος

Το δίκτυο των 6 μονοπατιών

• Τα 90 χλμ. δικτύου είναι σειριακά χωροθετημένα πάνω στον άξονα Βορά – Νότου, δίνοντας την δυνατότητα στον πεζοπόρο να διασχίσει ολόκληρη την ραχοκοκαλιά του Υμηττού, από την Αγία Παρασκευή ως την Λίμνη Βουλιαγμένης ή και με την αντίθετη φορά.
• Η κατάτμηση του συνολικού δικτύου στις 6 διαδρομές γίνεται με σκοπό την διασύνδεσή του με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής στη δυτική πλευρά του Υμηττού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ψυχαγωγίας, άθλησης και περιπάτου των κατοίκων.
• Όλες οι διαδρομές ξεκινούν και τελειώνουν στις παρυφές του αστικού ιστού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πεζοπόρο.
• Να τονισθεί ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών κοστίζει ελάχιστα αναλογικά με τα έσοδα και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει. Υπολογίζεται πως ένα δίκτυο κοστίζει από 500 έως 2.000€ ανά χιλιόμετρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαΐου 2020]

Scroll to Top