Τσαρπαλής Γιάννης, Πρόεδρος Δ. Σ. Ελληνικού Αργυρούπολης: «Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, επομένως παρόλη την καλή θέληση το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο»

Ελληνικό Αργυρούπολη Συνεντεύξεις

Συμβούλια με… τηλεδιάσκεψη

Εξι Πρόεδροι – του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλίμου, Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης και Ηλιούπολης – μιλούν στον «ΠΑΛΜΟ» για την εμπειρία της τηλεδιάσκεψης. Ήταν παντού οι συνεδριάσεις επιτυχείς; Υπήρξαν απρόοπτα; Είναι ο κατάλληλος τρόπος για συνεδριάσεις στο μέλλον ή η δια ζώσης συνεδρίαση δύσκολα αντικαθίσταται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους θίξαμε. Επίσης τους ρωτήσαμε δεδομένης της εφαρμογής της απλής αναλογικής ποια είναι η δική τους άποψη, είτε έχουν να κάνουν με δημοτική αρχή πλειοψηφούσα είτε μειοψηφούσα. Όλοι τους άκρως ομιλητικοί μας μεταφέρουν τις απόψεις τους.


[Π]: Ποια η εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη; Υπήρχε απαρτία, δυνατότητα διαλόγου και εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό;
ΤΣΑΡΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ:
Δεν υπήρχε εμπειρία μέχρι τώρα με δημοτικά συμβούλια μέσω του διαδικτύου και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες Επομένως παρόλη την καλή θέληση το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.
Συμμετείχαν μόνο τα δυο τρίτα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να το παρακολουθήσουν όσοι δημότες το επιθυμούσαν. Βεβαίως υπήρχε η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι όμως πάντα τόσο αποτελεσματικό.
Για παράδειγμα, ένας πολιτικός αρχηγός δεν είχε καλό ιντερνέτ και δεν μπορούσε να ακουστεί. Επίσης μια δημοτική παράταξη δεν είχε εξοπλισμό και μαζεύτηκαν όλοι μαζί οι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα υπολογιστή. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Δηλαδή κάναμε δημοτικό συμβούλιο μέσω διαδικτύου για να αποφύγουμε τον συνωστισμό και έτσι όπως έγινε το μέτρο της απόστασης καταργήθηκε.

[Π]: Δια Ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς; Ποιον από τους τρεις τρόπους θα επιλέγατε ως καλύτερο για τη διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων και γιατί;
Τ.Γ.:
Θα διάλεγα να κάνουμε δημοτικά συμβούλια δια ζώσης, για να έχουν την δυνατότητα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να πουν την γνώμη τους, για να έχει δυνατότητα παρακολούθησης και ο δημότης, για να μπορείς να φέρεις και διοικητικούς παράγοντες να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο πάνω σε ειδικά θέματα.

Κάναμε δημοτικό συμβούλιο
μέσω διαδικτύου για να αποφύγουμε
τον συνωστισμό και έτσι όπως έγινε
το μέτρο της απόστασης καταργήθηκε.

[Π]: Έμειναν πίσω θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ή θα λέγατε ότι κύλησε το διάστημα όπως θα κυλούσε και υπό κανονικές συνθήκες;
Τ.Γ.:
Λόγω πανδημίας πάρα πολλά θέματα έμειναν πίσω. Κατ’ αρχάς πάρα πολλά προγράμματα στο πολιτισμό και τον αθλητισμό δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ο Δήμος όμως λειτούργησε άψογα όσο αναφορά τις κοινωνικές δομές και την καθαριότητα Και εδώ θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους μας αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν υπεύθυνοι για αυτούς τους τομείς που με αυτοθυσία θα έλεγα ήταν πάντα κοντά στους δημότες μας. Ειδικότερα θέλω να αναφερθώ στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι

[Π]: Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψετε στην δια ζώσης συνεδρίαση;
Τ.Γ.:
Την περασμένη Τετάρτη κάναμε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης στο «Μίκης Θεοδωράκης» με όλες τις προφυλάξεις και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προστασίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Νομίζω ότι έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, εκτός αν έχουμε πάλι έξαρση της πανδημίας.

[Π]: Πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα θητεία σας στην Προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένης και της εφαρμογής της απλής αναλογικής;
Τ.Γ.:
Η μεγάλη και απόλυτη πλειοψηφία που έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο και που για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους δημότες μας, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας χωρίς συμβιβασμούς και παρακλήσεις. Φαντάζεστε τι θα γινόταν σήμερα στον τομέα της καθαριότητας αν δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τον σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης που φτιάξαμε φέτος;
Εν μέσω πανδημίας οι δρόμοι θα ήταν γεμάτοι σκουπίδια. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καλούσαν τον κόσμο με ψέματα να αντισταθεί στο έργο. Σήμερα οι δημότες μας βλέπουν ένα σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης καθόλα νόμιμο, να λειτουργεί με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαΐου 2020]