Στέφανος Διαμαντής, Πρόεδρος Δ. Σ. Αλίμου: «Αναντικατάστατη η ζωντανή συνεδρίαση με τον απευθείας δημιουργικό διάλογο και τη γόνιμη συζήτηση»

Συμβούλια με… τηλεδιάσκεψη

Εξι Πρόεδροι – του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλίμου, Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης και Ηλιούπολης – μιλούν στον «ΠΑΛΜΟ» για την εμπειρία της τηλεδιάσκεψης. Ήταν παντού οι συνεδριάσεις επιτυχείς; Υπήρξαν απρόοπτα; Είναι ο κατάλληλος τρόπος για συνεδριάσεις στο μέλλον ή η δια ζώσης συνεδρίαση δύσκολα αντικαθίσταται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους θίξαμε. Επίσης τους ρωτήσαμε δεδομένης της εφαρμογής της απλής αναλογικής ποια είναι η δική τους άποψη, είτε έχουν να κάνουν με δημοτική αρχή πλειοψηφούσα είτε μειοψηφούσα. Όλοι τους άκρως ομιλητικοί μας μεταφέρουν τις απόψεις τους.


[Π]: Ποια η εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη; Υπήρχε απαρτία, δυνατότητα διαλόγου και εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό;
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ:
Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε ως χώρα αλλά και παγκόσμια, η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, κατάφερε για μια ακόμη φορά να σταθεί δίπλα στον πολίτη, με κάθε δυνατό τρόπο, με αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και κοινωνική υπευθυνότητα.
Σε αυτά τα πλαίσια ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, συγκάλεσα και διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία, αφού συμμετείχαν 30 Δημοτικοί σύμβουλοι σε σύνολο 33, δύο Δημοτικά Συμβούλια δια περιφοράς, με αποφάσεις που ψηφίστηκαν είτε ομόφωνα είτε με μεγάλη πλειοψηφία.

[Π]: Έμειναν πίσω θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ή θα λέγατε ότι κύλησε το διάστημα όπως θα κυλούσε και υπό κανονικές συνθήκες;
Δ.Σ.:
Βέβαια υπάρχουν σοβαρά θέματα του Δήμου μας που είναι ώριμα να ενταχθούν και να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τηλεδιάσκεψη ή διά ζώσης εφόσον καταστεί δυνατό να τηρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται.

Οφείλω να τονίσω ότι είναι αναντικατάστατη η ζωντανή συνεδρίαση με τον απευθείας δημιουργικό διάλογο και τη γόνιμη συζήτηση για τη λήψη των αποφάσεων, σε σχέση με τις διά περιφοράς συνεδριάσεις που διεξάγονταν κατά την διάρκεια της καραντίνας.

[Π]: Δια Ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς; Ποιον από τους τρεις τρόπους θα επιλέγατε ως καλύτερο για τη διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων και γιατί;
Δ.Σ.:
Οφείλω να τονίσω ότι είναι αναντικατάστατη η ζωντανή συνεδρίαση με τον απευθείας δημιουργικό διάλογο και τη γόνιμη συζήτηση για τη λήψη των αποφάσεων, σε σχέση με τις διά περιφοράς συνεδριάσεις που διεξάγονταν κατά την διάρκεια της καραντίνας.

[Π]: Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψετε στην δια ζώσης συνεδρίαση;
Δ.Σ.:
Ελπίζω και εύχομαι να επανέλθει σύντομα και να εγκαθιδρυθεί ξανά ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου ως κυρίαρχου οργάνου Διοίκησης του κάθε Δήμου.

[Π]: Πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα θητεία σας στην Προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένης και της εφαρμογής της απλής αναλογικής;
Δ.Σ.:
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019,οι δημότες εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιο του Ανδρέα Κονδύλη με το συνδυασμό ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΑΛΙΜΟ και τον εξέλεξαν εκ νέου Δήμαρχο με ποσοστό68% από την πρώτη Κυριακή, εκλέγοντας 23 Δημοτικούς Συμβούλους σε σύνολο 33.
Το δε Προεδρείο, ψηφίστηκε από 30 Δημοτικούς Συμβούλους, γεγονός σπάνιο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά και με δεδομένο το νόμο της απλής αναλογικής.
Σε αυτά τα πλαίσια δουλεύουμε κάθε στιγμή ως Δημοτική Αρχή, ώστε οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου να βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών του Δήμου μας.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαΐου 2020]

Ad