Μαθαίνω να προστατεύω την οδοντόβουρτσα μου από τα μικρόβια

Απόψεις Υγεία

Η οδοντόβουρτσα και η προστασία της. Τώρα που η πανδημία του COVID -19 αναθεώρησε πολλά στις συνήθειες της καθημερινής ατομικής υγιεινής φρόνιμο είναι να επικεντρωθείς στα ‘’αθώα’’μυστικά της οδοντόβουρτσάς σου.

Η οδοντόβουρτσά σου στέκει στην άκρη του νιπτήρα έτοιμη να σου χαρίσει αυτό το ακαταμάχητο χαμόγελο που σε χαρακτηρίζει στις καθημερινές σου επαφές. Είναι ο σύμμαχός σου ενάντια στην μικροβιακή πλάκα, την κακοσμία και την τερηδόνα. Ξέρεις όμως να την φροντίζεις κατάλληλα, ώστε  να την προστατεύσεις από την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών;

ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ:

  • Αποφεύγεις να κρατάς την οδοντόβουρτσα σου σε πλαστικό προστατευτικό ή σε ντουλάπι του μπάνιου. Φρόντιζε να αερίζεται συνεχώς, ώστε να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των χρήσεων. Έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων.
  •  Καθαρίζεις τακτικά το ποτηράκι που αποθηκεύεις την οδοντόβουρτσα και φροντίζεις να μην έρχεται σε επαφή με των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Υπάρχει ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων. Μακριά και αγαπημένοι συνεπώς!
  • Πλένεις τις τρίχες από την οδοντόβουρτσα προσεκτικά μετά από κάθε χρήση ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα τροφής και οδοντόκρεμας.
  • Αν περάσεις κάποιο κρυολόγημα ή ίωση φρόντισε να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσα σου με καινούρια, καθώς πλέον αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό πριν από κάθε βούρτσισμα. Έτσι δεν μεταφέρεις μικρόβια στη λαβή της οδοντόβουρτσας, άρα και στις τρίχες της κεφαλής αργότερα.
  • Δεν μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσα σου με κανέναν. Ασχέτως με το πόσο σχολαστική είσαι ή είναι με τον καθαρισμό της, ποτέ δεν θα απαλλαγείς από όλα τα βακτήρια.
  • Αν θέλεις να είσαι περισσότερο ασφαλής, φρόντισε κάθε μέλος της οικογένειάς σου να έχει το δικό του σωληνάριο οδοντόκρεμας. Αν πάλι προτιμάτε να μοιράζεστε μια κοινή, φροντίστε να μην ζουλάτε το άνοιγμά της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσα.
  • Αν η συνηθισμένη θέση της οδοντόβουρτσας σου είναι στην άκρη του νιπτήρα, είναι καλό να το ξανασκεφτείς. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσής της από το πιτσίλισμα κατά το πλύσιμο των χεριών σου.
  • Προσοχή στο καζανάκι! Αν αφήνεις την οδοντόβουρτσα σου κοντά στην λεκάνη της τουαλέτας τότε υπάρχει κίνδυνος. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος να ψεκαστούν μικροοργανισμοί από την λεκάνη κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι και να κολλήσουν πάνω στην οδοντόβουρτσα σου. Άφηνέ την σε απόσταση από τη λεκάνη και μην ξεχνάς να τραβάς το καζανάκι με το καπάκι κλειστό.
  • Φρόντιζε να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσα σου τουλάχιστον κάθε 3 με 4 μήνες ή και νωρίτερα αν παρατηρήσεις ότι έχει αρχίσει να φθείρεται, αν είσαι άρρωστος ή έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παιδικές  οδοντόβουρτσες καλό είναι να αντικαθίστανται με νέα σε μικρότερο διάστημα. 

Να θυμάσαι ότι τα μικρόβια είναι παντού, ακόμη και αν δεν μπορείς να τα δεις. Φρόντιζε, λοιπόν, να  καθαρίζεις και να απολυμαίνεις την οδοντόβουρτσα σου πάντα σωστά  & σχολαστικά!

Επικοινωνήστε μαζί μας

INSTITUTE OF DENTAL CARE
ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 
Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.