Τί είναι οι Κροταφογναθικές Διαταραχές (ΚΓΔ);

Απόψεις Υγεία

Τί είναι η ΔΚΑ;

ΔΚΑ ή διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης, σημαίνει ότι ο μηχανισμός που συνδέει την άνω με την κάτω γνάθο δεν λειτουργεί σωστά. Αυτή η άρθρωση είναι μία από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις στο σώμα, υπεύθυνη για τη μετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, πίσω και αριστερά-δεξιά. Οποιοδήποτε πρόβλημα, που δεν επιτρέπει σε αυτό το περίπλοκο σύστημα μυών, συνδέσμων, δίσκων και οστών, να λειτουργεί όπως θα έπρεπε ονομάζεται ΔΚΑ. Συχνά, το αίσθημα της ΔΚΑ είναι ότι η γνάθος σας (σαγόνι) «κλειδώνει», παράγει έναν ξερό ήχο, ή ακόμα και “να κολλάει” για μια στιγμή. Η ακριβής αιτία αυτής της απόκλισης είναι συχνά αδύνατο να καθοριστεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της διαταραχής κροταφογναθικής άρθρωσης;

Οι ΔΚΑ έχουν πολλά σημεία και συμπτώματα. Είναι πολλές φορές δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έχουμε διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης, επειδή ένα ή όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και σε άλλα προβλήματα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να γίνει μια σωστή διάγνωση με τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, με τη διεξαγωγή κλινικής εξέτασης και τη λήψη των κατάλληλων ακτινογραφιών.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΔΚΑ είναι:
• Πονοκέφαλοι (ημικρανίες), πόνοι στα αυτιά, πόνος και πίεση πίσω από τα μάτια
• Ένας ξερός ήχος ή ήχος κλειδώματος όταν ανοίγετε ή κλείνετε το στόμα σας
• Πόνος που προκαλείται όταν χασμουριέστε, ή όταν ανοίγετε το στόμα σας πολύ ή όταν μασάτε
• Όταν νιώθετε ότι το σαγόνι σας “κολλάει”, κλειδώνει ή να βγαίνει από τη θέση του
• Ευαισθησία των μυών της σιαγόνας
• Μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα άνω και κάτω δόντια εφαρμόζουν μεταξύ τους

Πώς θεραπεύεται η ΔΚΑ;

Ενώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την ΔΚΑ, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε και να μειωθούν εντυπωσιακά τα συμπτώματα σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες:
• Η προσπάθεια για την εξάλειψη του μυϊκού σπασμού και πόνου με την εφαρμογή υγρής θερμότητας ή τη λήψη φαρμάκων όπως μυοχαλαρωτικά, ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Η μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων του σφιξίματος και του τριξίματος των δοντιών, φορώντας μια οδοντική συσκευή που ονομάζεται νάρθηκας. Προσαρμοσμένος για να ταιριάζει στο στόμα σας, ο νάρθηκας καλύπτει τα πάνω δόντια και τα εμποδίζει να «χτυπήσουν» (τρίξιμο) με τα κάτω δόντια.
• Τεχνικές χαλάρωσης που βοηθούν στον έλεγχο της μυϊκής έντασης στο σαγόνι. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει να αναζητήσετε εκπαίδευση ή συμβουλές για την εξάλειψη του στρες.
• Όταν οι αρθρώσεις στο σαγόνι έχουν επηρεαστεί και οι άλλες θεραπείες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, τότε μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις του σαγονιού.

Γεώργιος Παπαδόπουλος – Χειρουργός Οδοντίατρος
Αισθητική – Εμφυτεύματα – Ορθοδοντική
http://www.dental-pap.gr/

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Μαρτίου 2020]