Εξαφανίστηκαν τα γλυπτά μνημεία του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη από την Μεταξά στη Γλυφάδα

Γλυφάδα

«Αγνοείται» η τύχη των δύο γλυπτών μνημείων, του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη από τα μέσα Οκτωβρίου 2019. Οι παρεμβάσεις που έκανε η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση και ανακατασκευή του πεζόδρομου επί της Μεταξά είχαν ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν προσωρινά όπως ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Από τότε, δόθηκε μια περίοδος χάριτος λόγω και της εορταστικής περιόδου που ακολούθησε και της βιασύνης να προλάβει ο Δήμος να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις έγκαιρα, όμως έχουμε φτάσει τέλη Φεβρουαρίου 2020, έργα δεν γίνονται στο σημείο από τις αρχές του έτους και τα γλυπτά μνημεία είναι εξαφανισμένα.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφερθεί στις δύο αυτές προτομές και μάλιστα είχε γράψει χαρακτηριστικά «Πόσοι γνωρίζουν ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν προτομές του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη, σε κεντρικότατο μάλιστα σημείο; Μάλλον ελάχιστοι, γιατί είναι ουσιαστικά «εξαφανισμένες»…» Έτσι εξήγησε ότι θα της πάρει από το σημείο προσωρινά για να γίνουν τα έργα ανάπλασης καθόσον «Στέκουν σε ένα περιβάλλον που δεν τιμά ούτε τη Γλυφάδα ούτε τους δύο κορυφαίους πνευματικούς μας ανθρώπους».
Στην ίδια ανάρτηση δεσμεύτηκε «σύντομα και αυτή η γωνιά της πόλης μας θα έχει την εικόνα που της αξίζει και η μνήμη Ελύτη και Σεφέρη θα τιμάται όπως αρμόζει σε έναν τόπο που σέβεται τις παραδόσεις του».
Αλήθεια αυτό το «σύντομα» πως ορίζεται; Και επίσης γιατί στο σημείο αυτό παραμένει ένα χαλαμούντρι από μπάζα και σκουπίδια;
Για την ιστορία να αναφέρω ότι τα αποκαλυπτήρια των γλυπτών μνημείων στη μνήμη των δύο μεγάλων Ελλήνων ποιητών έγιναν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1998. Τα πραγματοποίησε ο Δήμος Γλυφάδας και η 247η Περιφέρεια του International Inner Wheel. Το γλυπτό μνημείο είναι έργο του αείμνηστου γλύπτη Τάκη Παρλαβάντζα και τοποθετήθηκε στη διασταύρωση των οδών Γρ. Λαμπράκη και Αγγ. Μεταξά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Φεβρουαρίου 2020]