Έληξε η κατάληψη στο 2ο Λύκειο Βούλας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Να τεθεί υπό κατάληψη το 2ο ΓΕΛ Βούλας αποφασίστηκε από μαθητές του σχολείου, στις αρχές της εβδομάδας. Οι λόγοι που προχώρησαν στην απόφαση τους οι μαθητές, όπως αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση τους, είναι:
• Η έλλειψη καθηγητών
• «Εσφαλμένες σχολικές υποδομές» και συγκεκριμένα η καλή λειτουργία των χώρων υγιεινής, το καλοριφέρ (σύμφωνα με ισχυρισμό τους δεν έχουν θέρμανση), χαλασμένες βρύσες και να επισκευαστούν τα παγκάκια που είναι χαλασμένα.
• Έλλειψη σχολικού φύλακα
• «Αντιπαιδαγωγικό Περιβάλλον» – εκφράζονται παράπονα για την συμπεριφορά κάποιων εκπαιδευτικών
• Λίγες εκδρομές
• Περισσότερες ώρες γυμναστικής
• Και τέλος θέμα που αφορά στην τράπεζα θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Συζήτηση με μαθητές του 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ είχε ο Κ. Πασακυριάκος

Ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και η Έφη Λαγωνίκα, μέλος του ΔΣ του ΟΑΠΠΑ, επισκέφτηκαν το 2ο Λύκειο Βούλας που από το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου, τελούσε υπό κατάληψη και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με μαθητές για τα αιτήματά τους.
Μετά την επίσκεψη ο Κώστας Πασακυριάκος δήλωσε: «Όποιος συζητήσει με τα παιδιά που συμμετέχουν στην κατάληψη του 2ου Λυκείου Βούλας, θα καταλάβει ότι τα προβλήματα που περιγράφουν και αντιμετωπίζουν και για τα οποία παλεύουν να λυθούν, είναι σοβαρά. Κάποια από αυτά είναι βαθύτερα και αγγίζουν συνολικότερα ζητήματα. Προκαλεί απορία και ερωτηματικά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό, ζητούν να παρθούν μέτρα για την επίλυση ορισμένων θεμάτων που αφορούν τις συνθήκες εντός του σχολείου, ωστόσο – όπως λένε – το μόνο που έχουν εισπράξει είναι αδιαφορία, ακόμα και εκβιασμούς, όταν ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη. Η έλλειψη καθηγητών και βιβλίων, τα προβλήματα στους χώρους υγιεινής (δεν υπάρχει χαρτί στις τουαλέτες των κοριτσιών) οι χαλασμένες πόρτες και βρύσες, το πρόβλημα της θέρμανσης και του καυστήρα (το σχολείο έχει συνδεθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου), είναι μερικά από τα προβλήματα που περιγράφονται στο κείμενο που έχουν αναρτήσει οι μαθητές έξω από το σχολείο. Θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε γι αυτά τα προβλήματα που είναι υπαρκτά για να δούμε πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην άμεση επίλυσή τους. Κι ας διαβάσουμε πιο προσεκτικά την παράγραφο στο κείμενο των παιδιών που λέει: “Μέσω αυτής της κατάληψης θέλουμε επίσης να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας”.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επικοινώνησε με την πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Μίμα Νικηφοράκη και συζήτησε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του σχολείου, όπου εμπλέκεται ο Δήμος».

Παρέμβαση Κωνσταντέλλου για την επίλυση αιτημάτων μαθητών

Η Δημοτική Αρχή παρακολούθησε την εξέλιξη αυτή από την πρώτη στιγμή και συναντήθηκε με τους μαθητές η Πρόεδρος της Β’ Βάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου κα Μίμα Νικηφοράκη. Η κα Νικηφοράκη εξήγησε στους μαθητές ότι ο Δήμος και η σχολική επιτροπή δεν μπορούν να παρέμβουν στα θέματα που αφορούν τους καθηγητές και εν γένει την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές που τίθενται στην ανακοίνωση, η επισκευή των βρυσών και τα παγκάκια θα επιλυθούν άμεσα μετά τη λήξη της κατάληψης καθώς δεν υπήρχε στις υπηρεσίες του Δήμου νωρίτερα κάποιο σχετικό αίτημα και σε ό,τι αφορά τη θέρμανση ενημέρωσε τους μαθητές πως το καλοριφέρ το οποίο λειτουργεί με φυσικό αέριο λειτουργεί κανονικά και η τακτική προβλεπόμενη συντήρηση του καυστήρα ολοκληρώθηκε πριν από μόλις έναν μήνα. Μάλιστα δεν έχει αναφερθεί από το σχολείο κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της θέρμανσης.
Σχετικά με τα αιτήματα των μαθητών και τα αίτια της κατάληψης ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Με έκπληξη ενημερώθηκα πως μαθητές του 2ου ΓΕΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου χωρίς πρώτα να αποστείλουν σε κανένα φορέα τα αιτήματά τους. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα όλα τα θέματα που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και κάθε χρόνο ικανοποιείται σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων που τίθενται στο Δήμο από τη σχολική κοινότητα δαπανώντας πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Σέβομαι και υποστηρίζω θερμά το δικαίωμα των μαθητών στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά θεωρώ λυπηρό να διακόπτεται η μαθησιακή διαδικασία από μερίδα μαθητών με αφορμή σειρά αόριστων ή υπερβολικών αιτημάτων, χωρίς πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και είναι ακόμα πιο λυπηρό μερίδα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του Δήμου να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να αποκομίσουν πρόσκαιρα, μικροπολιτικά οφέλη. Για το καλό όλων των μαθητών εύχομαι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου να γίνει άμεσα και να ξεκινήσει η διεξαγωγή των μαθημάτων».

Η θέση του Συλλόγου Γονέων

«Μετά τη λήξη της κατάληψης στο 2ο Λύκειο Βούλας από μαθητές του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να γνωστοποιήσει την θέση του.
Όλες αυτές τις ημέρες, αποφύγαμε να πάρουμε μέρος σε “καφενειακές” διαδικτυακές συζητήσεις. Αντ’ αυτού προτιμήσαμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς του σχολείου μας, το Δήμο, τη διεύθυνση και φυσικά τους μαθητές. Η στάση μας αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως αποδοχή ή στήριξη της κατάληψης, ούτε φυσικά ως αποδοχή των πολλών άστοχων σχολίων που διαβάσαμε. Καταδικάζουμε δε, απερίφραστα, όλα εκείνα που πρόσβαλαν παιδιά και οικογένειες.
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι οι διεκδικήσεις των παιδιών, μικρές ή μεγάλες, σωστές ή λάθος, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ο Σύλλογός μας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό, να μην κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να τα αναδεικνύει και να δρομολογεί λύσεις.
Έτσι, η γνώμη μας είναι ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση για το σχολείο μας είναι απόρροια της έλλειψης σωστής και ουσιώδους επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Ο Σύλλογος αναλαμβάνει με πλήρη επίγνωση του ρόλου του το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί• άλλωστε έχουμε ξεκινήσει ήδη να συμμετέχουμε στην διαδικασία επίλυσης μεγάλου μέρους από τα αιτήματα των παιδιών, αφού από την πρώτη στιγμή και καθημερινά, είμαστε παρόντες έξω από το σχολείο. Θεωρούμε δε ότι συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εξαιρετικά τόσο με την διεύθυνση του σχολείου, όσο και με την Σχολική Επιτροπή του Δήμου μας.
Όλες αυτές τις ημέρες, είμαστε σε διαρκή επαφή με τα παιδιά, τη διεύθυνση του σχολείου, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κυρία Νικηφοράκη, τον Αντιπρόεδρο και γονέα του σχολείου κύριο Ζερβό, καθώς και την νεοσύστατη Ένωση Γονέων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στους οποίους έχουμε εκφράσει τις σκέψεις μας κι έχουμε ακούσει τις προτάσεις τους για τη λύση των θεμάτων που απασχολούν τους μαθητές.
Είμαστε βέβαιοι λοιπόν, ότι όλοι θα συμβάλλουν, ώστε όλοι ,στο να μην χρειαστεί να βιώσει ξανά το σχολείο τέτοια κατάσταση. Άλλωστε, εκτιμούμε ότι οι μαθητές στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν αποδείξει επανειλημμένα με την ωριμότητά τους, ότι είναι ήδη άξιοι δημότες-πολίτες (αφού πλέον το δικαίωμα ψήφου είναι στα 17!) και ισότιμοι συνομιλητές. Ας μην ξεχνάμε δε ότι -και με την αρωγή του Συλλόγου- έχουν κάνει το 2ο Λύκειο Βούλας γνωστό πολύ έξω από τα σύνορα του Δήμου μας, σε πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Ιανουαρίου 2020]