#2019 Στιγμές: Ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις σελίδες του «Παλμού»

Mια δημοτική ανασκόπηση στη χρονιά που αφήνει το 2019 επιχειρεί στο σημερινό του φύλλο ο «ΠΑΛΜΟΣ». Τα γεγονότα όπως τα ανέδειξε το ρεπορτάζ και τα κατέγραψε κάθε φύλλο του «Παλμού» από την αρχή του χρόνου για να θυμηθούμε μαζί τις σημαντικότερες ειδήσεις. Άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, άλλες τοπικού και άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος, όμως κατά γενική ομολογία αριθμητικά πολλές! Το 2019 αν θα το χαρακτηρίζαμε με μια λέξη αυτή θα ήταν ο όρος «εκλογικό». Ένα έτος που το στιγμάτισαν οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις με δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Αλλά και εκλογές συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συνδέσμων – Φορέων. Είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε βλέποντας ξανά το πόσο γεμάτη από ειδήσεις ήταν η χρονιά που αποχαιρετάμε… Κοιτάζοντας μπροστά υποδεχόμαστε –με αισιοδοξία – τη νέα χρονιά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα όσα μας δίδαξε το παρελθόν.

Ιανουάριος

Η πρόγευση του Κλεισθένη και των αλλαγών που επρόκειτο να φέρει σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια η απλή αναλογική αναλύονται σε ρεπορτάζ του «Παλμού». Η ενισχυμένη αναλογική του 2014, μετατράπηκε σε απλή αναλογική και όλοι πήραν μια εικόνα του τι εστί Κλεισθένης.
Τον ίδιο μήνα έχουμε την πρώτη ιστορική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου – Αγ. Κοσμά». Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης, σε πλήρη απαρτία των μελών (με παρουσία – συμμετοχή και των αναπληρωματικών) καθώς και του Υπουργού Αλέξη Χαρίτση.
Σε Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη έχουμε τις πρώτες προσχωρήσεις με τον Σπύρο Βαλάτα να εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και τον Δημήτρη Δαβάκη να διαγράφει τον μέχρι πρότινος δημοτικό του σύμβουλο.
Στη Γλυφάδα ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος ανακοινώνει την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του «Η Γλυφάδα γυρίζει σελίδα» και καλεί τον κόσμο να συστρατευτεί μαζί του.
Στον Άλιμο ο Κώστας Χαρίτος ανακοινώνεται ως υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» και ο Θάνος Ορφανός λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα κατά την εκδήλωση του συνδυασμού «Άλιμος Εδώ Ζούμε».

Φεβρουάριος

Ανώνυμες καταγγελίες προκαλούν ταραχή στην καθημερινότητα του Αλίμου. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να εγκρίνει ψήφισμα συμπαράστασης στο πρόσωπό του και καταδίκης τέτοιων ενεργειών, το οποίο ο ίδιος είχε συντάξει και εισηγηθεί. Ο λόγος της ανώνυμης καταγγελίας ήταν η παραμονή των συμβασιούχων – παρατασιούχων στο Δήμο Αλίμου.
Ανεξαρτητοποιείται τον ίδιο μήνα η Μαίρη Ανανιάδου από δημοτική σύμβουλος του Ανδρέα Κονδύλη για να διεκδικήσει στις εκλογές του Μαΐου μια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη.
Ο Θάνος Ματόπουλος αποφασίζεται από την ΡΙΚΙΠ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να είναι πάλι ο επικεφαλής και ο υποψήφιος Δήμαρχος που θα διεκδικήσει το Δήμο. Η Μαρία Σίνα ανακοινώνει επίσημα τις προθέσεις της για τον Δήμο Βάρη Βούλας Βουλιαγμένης με την παράταξη «Δίπλα σας».
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος κάνει έναν απολογισμό θητείας που μαγνητίζει τους πολίτες. Συγκλονιστικός και καθηλωτικός στην ομιλία του αναφέρεται στα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που έγιναν στο Δήμο του και δίνει το στίγμα για το τι έπεται.
Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννη Σγουρός ζητά την παρέμβαση του ΥΠΕΣ και του ΕΣΡ για τις δημοσκοπήσεις.
Στη Γλυφάδα ο Μάκης Φιλόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της «Δυνατής Γλυφάδας» και προσθέτει μια «Νέα Αρχή» και νέους υποψηφίους στο συνδυασμό του. Ο Τάσος Ταστάνης ανακοινώνεται ως Υποψήφιος Δήμαρχος με την «Ανατροπή στη Γλυφάδα»
Τον Φεβρουάριο στιγματίζει ένα θλιβερό γεγονός. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Γλυφάδας στις 19 Φεβρουαρίου. Σε τριήμερο πένθος οι Δήμοι της Μητρόπολης. Πλήθος κόσμου, κληρικών και πολικών στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Παύλου του Α’.

Μάρτιος

Νέο Μητροπολίτη έχει η Μητρόπολη της Γλυφάδας από την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο. Η ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη προήλθε ύστερα από δύο ψηφοφορίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και στις οποίες οι υποψήφιοι ήταν τρεις. Ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Γλυφάδας κ. Αλέξιος Ψωίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Η απόσταση μεταξύ των υποψηφίων δεν ήταν μεγάλη. Θα χαρακτήριζε κανείς την διαδικασία πραγματικό ντέρμπι αφού ο Αλέξιος και ο Αντώνιος ισοψήφισαν. Όμως η ψηφοφορία ήρθε να αναδείξει ως νέο Μητροπολίτη τον Αντώνιο.
Ανεξαρτητοποιείται ο Νίκος Νικολάου στη Γλυφάδα από την παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Ο Νίκος Λεβετσοβίτης αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος στο ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας. Ο Μάκης Φιλόπουλος παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στον «Π» και δηλώνει έτοιμος, γεμάτος εμπειρίες και γνώσεις.
Απολογισμό θητείας με παρουσίαση υποψηφίων κάνει σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στο Καβούρι ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Παρευρίσκονται και δηλώνουν στήριξη μεγάλα ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικοί αντίπαλοι του 2014.
Ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Σταμάτης Κριμιζής.
Σε Ελληνικό Αργυρούπολη γίνονται συναντήσεις της Διοίκησης με την εταιρεία Φυσικό Αέριο για να μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο σε σχολικές μονάδες και δημόσια κτίρια.
Μητσοτάκης – Κωνσταντάτος συναντώνται στο χώρο του π. Αεροδρομίου. Επίσης, συναντάται ο Γαβριήλ Αραμπατζής με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Απρίλιος

Συστράτευση για την Γλυφάδα αφού στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παπανικολάου εντάσσεται ο Στέλιος Δίβαρης. Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» ανακοινώνουν ότι δε συμμετέχουν στις εκλογές και δεν στηρίζουν άλλη δημοτική παράταξη. Στον Άλιμο ανακοινώνεται η πρώτη ομάδα υποψηφίων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Αγώνας για τον Άλιμο». Εγκαίνια εκλογικού κέντρου για την «Πόλη που θέλω» του Γαβριήλ Αραμπατζή.
Κατά της εκλογής του Αντωνίου στη Μητρόπολη Γλυφάδας προσφεύγει δικαστικά ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Στις 16 Απριλίου τελείται η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Αντωνίου.
Ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό η πρώτη εκδήλωση του Δημήτρη Δαβάκη με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου και ηχηρές παρουσίες.
Δημοπρατούνται οι παραλιακές εκτάσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Μάιος

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Η ώρα της κάλπης. Η αγωνία των υποψηφίων συνδυασμών βρίσκεται στα ύψη και όλοι προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να κερδίσουν εντυπώσεις, να ισχυροποιήσουν τη θέση τους ή να ξεσκεπάσουν σκάνδαλα και οφθαλμαπάτες της θητείας που εκπνέει ή ακόμη και παλαιότερων ετών.
Οι ψηφοφόροι δέχονται καταιγισμό μηνυμάτων και προεκλογικού υλικού και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για το Δήμο τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών κάποιους τους βγάζει από την πρώτη Κυριακή και κάποιους τους πάει στο Β’ Γύρο. Γλυφάδα, Άλιμος, Ελληνικό – Αργυρούπολη και Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη εκλέγουν Δήμαρχο με την πρώτη και ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στους ίδιους Δημάρχους.

Ιούνιος

Στο Δήμο Ηλιούπολης μεταφέρεται το ντέρμπι της δεύτερης Κυριακής. Ο Γιώργος Χατζηδάκης κάνει την ανατροπή, εκλέγεται Δήμαρχος Ηλιούπολης και έχει με την απλή αναλογική μόλις 6 έδρες από τις 41.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών φέρνει πιο κοντά τις Εθνικές Εκλογές οι οποίες ορίζονται για τις 7 Ιουλίου. Τα κομματικά επιτελεία δουλεύουν στο φουλ. Ανακοινώνονται οι υποψήφιοι σε Νότιο Τομέα και Ανατολική Αττική. Έχουμε μεταγραφή έκπληξη του Νίκου Παπάζογλου από τη Ν.Δ. στην Ένωση Κεντρώων.

Ιούλιος

Νέα παράταση 40 μηνών αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας για το «θηρίο» (οδοστρωτήρα) στην Τουρκία. Πιστοποιητικά μέσω ίντερνετ μπορούν να εκδίδουν πολίτες και επιχειρηματίες.
Στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης μια καντίνα στον… αέρα κινητοποιεί τον Δήμο που ξεκινά ένα μαραθώνιο με τις υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές για να σφραγίσει την καντίνα και να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας.
Στον Άλιμο έχουμε το πρώτο ναυαγοσωστικό σκάφος. Πλωτή μονάδα με ναυαγοσώστες στην παραλία για την ασφάλεια των λουομένων.
Σε Ελληνικό Αργυρούπολη συνεχίζονται οι αναπλάσεις και οι ανακαινίσεις υποδομών και πλατειών.

Αύγουστος

Το παράκτιο μέτωπο αποτελεί μαγνήτη για τους λουόμενους. Εξαιρετική η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Τροπολογία για την επιτάχυνση της επένδυσης στο Ελληνικό περνά η νέα κυβέρνηση. Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για τα σκουπίδια. Ο Κωστής Χατζηδάκης κρούει τον κώδωνα λέγοντας πως ένα χρόνο ακόμα αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Ορκίζονται οι νέες δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές. Ο νέος Δήμαρχος Ηλιούπολης σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ» συστήνεται στους Δημότες και δηλώνει ότι θέλει να βρίσκεται σε άμεση επαφή μαζί τους παρουσιάζοντας το προφίλ του νέου πολιτικού άνδρα που είναι ανθρώπινος και αληθινός.

Σεπτέμβριος

Νέος Διοικητής του Αγίου Όρους αναλαμβάνει ο Θανάσης Μαρτίνος.
Ακυρώνει η Αποκεντρωμένη την απόφαση παράτασης του χρησιδανείου και της παραχώρησης του θηρίου στην Τουρκία. Η νέα δημοτική αρχή αναγκάζεται να εισάγει ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και έχοντας την πλειοψηφία το περνά εύκολα.
Οι δημαιρεσίες καθιστούν τη Γλυφάδα «όμηρο εκκρεμοτήτων», ύστερα από καταγγελία του Παναγιώτη Γιάχου και του Μάκη Φιλόπουλου στην Αποκεντρωμένη για τη μη σωστή τήρηση της ψηφοφορίας στις δημαιρεσίες. Η Γλυφάδα είναι ο μόνος Δήμος που δεν έχει συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της νέα θητείας.
Ενισχύεται ο τομέας της Καθαριότητας στην Ηλιούπολη. Ανεξαρτητοποιείται ο Φώτης Χρυσουλάκης από την παράταξη «Ηλίου-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη».
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» παρουσιάζει τον απολογισμό θητείας του Θεόδωρου Ρούπα, διοικητή στο Ασκληπιείο Βούλας. Ανακαινίζεται ο χώρος της Εθελοντικής ομάδας Βάρης. Με νέο Διοικητικό Συμβούλιο ο ΟΑΠΠΑ.
Στον Άλιμο ο Ανδρέας Κονδύλης διαμαρτύρεται για την δίχρονη προσχολική αγωγή με επιστολή του προς τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ξεκινά τις συναντήσεις με τους δημότες ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Κάθε Δευτέρα δίνει ραντεβού και σε άλλη γειτονιά και συζητά τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Στη Βουλή ερώτηση για την πεζογέφυρα του Αλίμου και τις εργασίες κατασκευής της κάνει ο Βασίλης Σπανάκης.

Οκτώβριος

Ο μήνας ξεκινά με την μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και ο οικοδεσπότης Δήμαρχος και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου – Αγ. Κοσμάς Γιάννης Κωνσταντάτος στο Μίκης Θεοδωράκης. Θέμα της εκδήλωσης «Ελληνικό: Η πρωτεύουσα των επενδύσεων» και στην Αργυρούπολης καταφθάνουν Υπουργοί, Πολιτικοί Αρχηγοί, Βουλευτές, Επιχειρηματίες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι για να παρακολουθήσουν το πως θα γίνει η Επένδυση.
Ο Δήμος Αλίμου εκλέγει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για πρώτη φορά, τον Δημήτρη Μαργέτη. Πρώτη φορά και στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης λειτουργεί ο θεσμός και εκλέγεται ο Φίλιππος Καρπούζας.
Ο Δήμος Γλυφάδας ξεπερνά την ομηρία αφού η Αποκεντρωμένη απέρριψε τις προσφυγές. Στους αναγνώστες του «Παλμού» συστήνεται ο Γιάννης Παπάς, ο νέος Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Γλυφάδας.
Ενδιαφέρον για τις εκλογές της ΠΕΔΑ εκδηλώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Στο τέλος όμως καταλήγει σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον έτερο γαλάζιο υποψήφιος και αποφασίζουν να συστρατευθούν και ο νικητής να ηγηθεί και του ψηφοδελτίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψηφίζει τις χρήσεις γης για την Βάρη και αποφασίζει μακροπρόθεσμα να απομακρυνθούν οι οχλούσες και εμπορικές χρήσεις.
Ανεξαρτητοποιούνται Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης του Γιάννη Σγουρού και ο ίδιος τους ζητά να παραδώσουν τις έδρες τους.
Απεργιακές κινητοποιήσεις και ψηφίσματα. Δήμοι γεμίζουν σκουπίδια εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως ο Δήμος Γλυφάδας. Η κίνηση της δημοτικής αρχής να μισθώσει τρία κοντέινερ φέρνει την ΠΟΕ ΟΤΑ στο αμαξοστάσιο του Δήμου.

Νοέμβριος

Στη Βουλή φέρνει το κτηριακό πρόβλημα του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας ο Βασίλης Σπανάκης. Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΑΠΠΑ, με Πρόεδρο την Μαίρη Παπάζογλου και Αντιπρόεδρο την Ελένη Καράχου.
Αποφάσεις για να αποχωρήσουν από τον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου – Αγ. Κοσμά παίρνουν οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας και συστήνουν νέο σύνδεσμο Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης χαιρετίζει τη δημιουργία συνδέσμου Δήμων.
Ζήτημα να αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ θέτει η Γλυφάδα με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει την πίστωση χρόνου και την μετάθεση της λήψης απόφασης σε δεύτερο χρόνο.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται στον ΣΠΑΥ με τον Γιάννη Κωνσταντάτο Πρόεδρο και τον Γιώργο Χατζηδάκη Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου. Η νέα διοίκηση εκφράζει την επιθυμία ο νέος σχεδιασμός να ξεκινήσει από τη Γλυφάδα και ζητά από αυτήν να διατυπώσει τις μέχρι σήμερα ενέργειες για την προστασία του Υμηττού αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.
Ο Δήμος Αλίμου παίρνει την απόφαση μέσω του δημοτικού συμβουλίου να δωρίσει ένα περιπολικό όχημα στο Α.Τ. Αλίμου. Συστήνεται μητρώο εθελοντών στο Δήμο Αλίμου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο. Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ο Γιάννης Σγουρός. Ξεκινά τις συναντήσεις με τους δημότες ο Δήμαρχος Ηλιούπολης.
Νέος Διοικητής στο Ασκληπιείο Βούλας ορίζεται ο Ανδρέας Πλεμμένος και αναπληρωτής Διοικητής ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης. Μέχρι την έκδοση ΦΕΚ παραμένει η προηγούμενη διοίκηση.

Δεκέμβριος

Συνάντηση Πατούλη – Κονδύλη με επίκεντρο τα ζητήματα του Δήμου Αλίμου.
Επίσκεψη του Βουλευτή Γιάννη Μπαλάφα στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο λειτουργίας της. Στη Βουλή και η επέκταση του Μετρό προς Γλυφάδα με ερώτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
Εκδικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου η πρώτη αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει ο Δήμος Αλίμου κατά του Φορέα Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά.
Σε ουδέτερο έδαφος γίνεται η συνάντηση ειρήνης μεταξύ των Δημάρχων Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης και Αλίμου με οικοδεσπότη και συντονιστή τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Θέμα της συζήτησης η επένδυση στο Ελληνικό και η εξεύρεση κοινού σημείου αναφοράς.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Δεκεμβρίου 2019]

Ad