«Πες το πρέστο με μαέστρο» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους μαθητές του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Μια τριήμερη μουσική εμπειρία στο Κλειστό Γήπεδο της Βούλας, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μύησε τους μαθητές του Δήμου στη μαγεία της μουσικής στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, Project της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, «Πες το πρέστο με μαέστρο» που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα κύκλο εκπαιδευτικών συναυλιών που καλείται να απαντήσει κατ’ αρχήν θετικά στο ερώτημα του εάν χωρούν 350 χρόνια μουσικής ιστορίας σε μία ώρα. Μέσα σε αυτή την ώρα η Ορχήστρα φρόντισε να αφηγηθεί μουσικά τη συναρπαστική περιπέτεια της συμφωνικής ορχήστρας στο χρόνο.
Το project βασίζεται σε μία ιδέα της βιολίστα της Κ.Ο.Α. Ίριδας Λουκά, η οποία έχει συγγράψει και τα συνοδευτικά κείμενα, που παραδίδονται στην αφηγηματική δεινότητα δύο νέων ταλαντούχων ηθοποιών, του Βασίλη Αφεντούλη και του Τάσου Δημητρόπουλου, που αναλαμβάνουν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά της πιο δυναμικής πολυπληθούς μουσικής ομάδας στην ιστορία της μουσικής.
Ο στόχος είναι να «διηγηθεί» πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε, ως προς την αριθμητική δύναμη και τον ηχητικό όγκο, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μουσικό σχήμα στην παγκόσμια ιστορία. Κείμενα και προβολές καλύπτουν σχεδόν 3,5 αιώνες μουσικής δημιουργίας, με παράλληλα αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου που καθόρισαν την εξέλιξη και τη σύνθεση της ορχήστρας. Στο πόντιουμ, ο Κωνσταντίνος Ρωμανός Παπάζογλου, ο οποίος το 2018 είχε διακριθεί στις Ακροάσεις Ελλήνων Αρχιμουσικών της Κ.Ο.Α..
Η Ορχήστρα που αποτελείται από ένα σύνολο 70 περίπου μουσικών ερμήνευσε έργα των Ζαν-Μπατίστ Λυλί, Αντόνιο Βιβάλντι, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γιόζεφ Χάυντν, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Φραντς Σούμπερτ, Γιοχάνες Μπραμς, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, Γκούσταβ Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους και Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Με τα κείμενα να ακούγονται εμβόλιμα, τους αφηγητές να αλληλοεπιδρούν με τους μουσικούς και τα βίντεο να «εικονοποιούν» την αφήγηση, το ωριαίο αυτό ταξίδι στην ιστορία της συμφωνικής ορχήστρας, λειτουργεί τόσο ψυχαγωγικά όσο και εκπαιδευτικά για τους μαθητές.
Στόχος της δράσης αυτής είναι τα παιδιά να αγαπήσουν την κλασσική και την σύγχρονη μουσική μέσα από τα έργα διάσημων ξένων μουσικών.
Την πρώτη ημέρα συναυλιών στη Βούλα παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος μάλιστα στα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας βρήκε και έναν παλιό του συμμαθητή. Το επόμενο ραντεβού δίδεται για τον Ιανουάριο του 2020, καθώς από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν άλλες πέντε συναυλίες στο Κλειστό Γήπεδο της Βάρης.
Κάθε εκπαιδευτική δράση δύναται να φιλοξενήσει μέχρι και 380 μαθητές. Συνολικά, θα παρακολουθήσουν τις συναυλίες 5.150 μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Νοεμβρίου 2019]