Στις φλόγες σκάφος στην Γ’ Μαρίνα Γλυφάδας

Γλυφάδα

Κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού το πρωινό της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε θαλαμηγό που ελλιμενιζόταν στην Γ΄ Μαρίνα Γλυφάδας. Διαπίστωσαν την ύπαρξη πυρκαγιάς και έντονου καπνού προερχόμενου από τα ελλιμενισμένα σκάφη “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” Ν.Π. 9168 και “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” Ν.Π. 6318, ενώ διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά είχε επεκταθεί και στα παρακείμενα σκάφη “LADY A” Ν.Π. 8537, “EAGLE I” σημαίας Ονδούρας και “SEA ONAR” σημαίας Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του περιστατικού, μια 22χρονη αλλοδαπή επιβάτης του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, αντιλαμβανόμενη την ύπαρξη φλόγας και έντονου καπνού, έπεσε στη θάλασσα, από όπου και εξήλθε με ίδιες δυνάμεις.
Στο σημείο επιχείρησαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δέκα (10) πυροσβεστικά οχήματα και ένα πλωτό σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ επικουρικά επιχείρησαν δύο (02) υδροφόρες και ένα πυροσβεστικό όχημα του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς και δύο (02) υδροφόρες και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας.
Παράλληλα, από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες εκ των δύο σκαφών, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης το έργο πρόληψης και καταπολέμησης της ρύπανσης, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων.
Από το περιστατικό, στα σκάφη “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” προκλήθηκαν υλικές ζημιές μεγάλης έκτασης, ενώ τα σκάφη “LADY A” και “EAGLE I” υπέστησαν μικρότερης έκτασης υλικές ζημιές. Τέλος, το σκάφος “SEA ONAR” υπέστη μικρής έκτασης υλικές ζημιές.
Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους των εμπλεκόμενων σκαφών, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός.
«Μας προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε σκάφη που είναι σταθμευμένα στις μαρίνες μας.
Ήδη σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες καταρχάς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα περιστατικά αυτά και ήδη δρομολογούμε την εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου συστήματος ασφάλειας και παρακολούθησης, με κάμερες και άλλα μέσα, στις Μαρίνες της Γλυφάδας.
Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα για την συνολική συνεργασία που διαρκώς έχουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Νοεμβρίου 2019]