Η λειτουργία της Παιδόπολης Αλίμου σε κίνδυνο

Άλιμος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία της Παιδόπολης Αλίμου κρούει η δημοτική παράταξη «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι» σε μια αναλυτική ανακοίνωσή της:
«Η Παιδόπολη Αλίμου «Άγιος Ανδρέας», αντιμετωπίζει, ξανά όπως και το 2014, σοβαρό κίνδυνο και απειλή. H δομή σταθερά φιλοξενεί 32 παιδιά και οι 9 παιδαγωγοί που εργάζονται εκεί οριακά καλύπτουν τις ανάγκες. Ωστόσο, από 1/1/2020 θα απομείνουν μόνο τέσσερεις παιδαγωγοί, καθώς μια παιδαγωγός συνταξιοδοτείται και τέσσερεις θα αποχωρήσουν γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους. Για τον ίδιο λόγο (λήξη της σύμβασής του) θα αποχωρήσει και ο μάγειρας του ιδρύματος. Να τονίσουμε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί προσλήφθηκαν το 2014 και το 2016 και εργάζονται μέχρι σήμερα συνεχώς χωρίς ούτε μία ημέρα διακοπή. H Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ανανέωσης των συμβάσεων, δυσχεραίνοντας τραγικά τη λειτουργία της Παιδόπολης και με ορατό πλέον τον κίνδυνο διάλυσης της.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Παιδόπολη Αλίμου που θα περιέλθει σε κατάσταση υπολειτουργίας, αλλά όλα τα προνοιακά ιδρύματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών και άλλα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, προχώρησε α) στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 393 μόνιμων υπαλλήλων (προβλέποντας ειδική μοριοδότηση για τους ήδη επί πολλά χρόνια υπηρετούντες στις θέσεις αυτές ώστε να μη χαθεί η επί χρόνια συσσωρευμένη εμπειρία τους), β) εκτός από τις θέσεις μόνιμου προσωπικού, δρομολόγησε με τον ίδιο νόμο 410 νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθεί μέρος των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού, και γ) προέβλεψε την παράταση των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξει κενό, μέτρο απολύτως απαραίτητο, καθώς χρειάζονται αρκετοί μήνες ίσως και ένας χρόνος μέχρι ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Η σημερινή όμως κυβέρνηση της ΝΔ με το που ανέλαβε, ακύρωσε τον διαγωνισμό αφήνοντας στον αέρα τη λειτουργία των ιδρυμάτων, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους.
Στις 4/11/19 η πρώην Αν. Υπουργός Θ. Φωτίου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό. Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου απαντώντας ανήγγειλε «νέο» διαγωνισμό (με τους ίδιους όρους και προδιαγραφές αυτού που είχε ακυρώσει), αλλά: α) για λιγότερες θέσεις μονίμων (μόνο 317) αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση για τη μείωση αυτή, β) για λιγότερες θέσεις επικουρικού προσωπικού (μόνο 300) μη βελτιώνοντας ουσιαστικά ούτε στο ελάχιστο τη σημερινή κατάσταση, αφού με τις 411 επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού που είχαν προβλεφθεί αυξανόταν κατά 20% το σημερινό προσωπικό με στόχο να προκύψει πραγματική ενίσχυση του προσωπικού των ιδρυμάτων, και γ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παράταση των συμβάσεων των νυν εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, καθώς είναι το ιδεολογικό της πρότυπο. Το σκληρό πρόσωπο του νεοφιλευθερισμού που οδηγεί στη διάλυση και κατάργηση των δομών με συνέπειες για τους πιο αδύναμους, για τα απροστάτευτα παιδιά.
Πώς θα λειτουργήσει η Παιδόπολη από 1/1/20; Πού θα μεταφερθούν τα φιλοξενούμενα παιδιά; Οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι εύλογες, καθώς υπάρχουν έντονες υποψίες για σκοπιμότητες μεταφοράς των παιδιών σε ιδιωτικές δομές, σε απορρόφησή τους από Μ.Κ.Ο. και φιλανθρωπικές οργανώσεις… Σε μία τέτοια περίπτωση αποδυναμώνεται δραστικά ο ρόλος του Δημοσίου, ο ρόλος του κοινωνικού κράτους στο να παρεμβαίνει και να αναλαμβάνει την παροχή προστασίας σε παιδιά, σε ανήλικους που τη χρειάζονται με όρους δημόσιου συμφέροντος, δημοκρατίας και ισοτιμίας.
Εμείς θα σταθούμε δίπλα στα παιδιά και στο προσωπικό που επί πολλά χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία σε αυτόν τον ευαίσθητο εργασιακό χώρο, συνδέεται συναισθηματικά με τα παιδιά προσφέροντάς τους την απαραίτητη για αυτά σταθερότητα και ασφάλεια. Θα παλέψουμε με κάθε πρόσφορο μέσο για να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος που αποδυναμώνεται ουσιαστικά ή και καταργείται!»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Νοεμβρίου 2019]