«Η απομόνωση δεν είναι λύση»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Δήμου Γλυφάδας – παρέα με τον Δήμο Αλίμου – να αποχωρήσει από τον Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Ελληνικού και να συστήσουν έναν νέο Σύνδεσμο από κοινού οι δύο τους, ήρθε στο τραπέζι μια νέα πρόταση περί συμμετοχής ή μη του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού (ΣΠΑΥ). Η πρόθεση της δημοτικής αρχής έγινε αμέσως γνωστή και έκλεινε προς την απόφαση αποχώρησης από τον Σύνδεσμο. Ύστερα από διαλογική συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας τελικώς αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος και η επανεξέτασή του σε μελλοντικό χρόνο προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Δήμου στη νέα Διοίκηση του ΣΠΑΥ. Παράλληλα, θα ετοιμαστεί και μια έκθεση απολογισμού – πεπραγμένων από τα μέλη της Γλυφάδας που έχουν εκλεγεί να εκπροσωπούν το Δήμο στο Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού. Το κεφάλαιο Υμηττός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν θα έπρεπε να έχει μονοδιάστατη οπτική. Το τι συζητήθηκε, τι περιλαμβάνει το ψήφισμα που ομόφωνα υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο καθώς και η θέση της εφημερίδας μας, αναλύονται στο σχετικό ρεπορτάζ.


Τώρα τελευταία παρατηρείται ότι η Δημοτική αρχή της Γλυφάδας θέλει να απομονώσει το Δήμο από κάθε συνεργασία, επικοινωνία για το καλό ορισμένων σκοπών όπως, αεροδρόμιο Ελληνικού, προστασία του Υμηττού κλπ. Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι ευκρινής και μάλιστα δεν είναι και αρκετά δικαιολογημένος, αφήνοντας να αιωρούνται πολλά ερωτηματικά προς κάθε κατεύθυνση που δεν ξέρουμε αν θα απαντηθούν σύντομα. Όπως δείχνουν τα γεγονότα οι αποφάσεις λαμβάνονται εν βρασμώ ψυχής, κάτι που στην πολιτική δεν είναι και το συμφερότερο. Το άμεσο μέλλον θα δείξει εάν υπάρχει ορθότητα σε αυτές τις αποφάσεις ή όχι. Επίσης εάν η κεντρική κυβέρνηση εγκρίνει τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις ή έχει άλλα σχέδια προς το καλύτερο της περιοχής. Ίσως αρκετά σύντομα να έχουμε επίσκεψη αρμοδίων υπουργών στην Γλυφάδα για να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν λύση που να ικανοποιεί το γενικότερο συμφέρον. Είμαστε της γνώμης ότι η κυβέρνηση δεν θα παραμένει απαθής, διότι το ενδιαφέρον της για την περιοχή είναι τόσο μεγάλο που δεν αφήνει τον κάθε παράγοντα να ενεργεί αυτοβούλως. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν ξαναπαρατηρηθεί στην εποχή μας και το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός έχει διχάσει τους δημότες, αναλόγως των πεποιθήσεων του καθενός. Όλα αυτά δείχνουν μια επιφανειακή σύγκρουση που μπορεί να εξαλειφθεί και να έχουμε και πάλι μια ομόνοια μεταξύ των αντίπαλων μερών. Ουδείς είναι εναντίον της επένδυσης, ουδείς είναι εναντίον της προστασίας του Υμηττού, γιατί λοιπόν να συμβαίνει αυτό; Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις; Μερικοί μιλούν για σύγκρουση συμφερόντων και άλλοι για πολιτικές φιλοδοξίες. Νομίζω ότι και τα δύο δεν απηχούν πλήρως της αλήθειας. Την αλήθεια την γνωρίζουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και δεν διαχέεται ούτε στη δημοσιότητα ούτε στους δημότες.

Υ.Γ. Χαιρόμαστε που πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο άρθρο μας ο Δήμος Γλυφάδας έκανε την καλύτερη επιλογή.

Δημήτρης Φιλιππόπουλος
Ιδρυτής Εφημερίδας «ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ»


«Πίστωση χρόνου» στην απόφαση αποχώρησης του Δήμου Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ

Πίστωση χρόνου» στην απόφαση αποχώρησης του Δήμου Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, υιοθετώντας το ψήφισμα που έθεσε η δημοτική αρχή με την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής «Η λειτουργία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) δεν εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του με τον τρόπο που αυτό γινόταν παλαιότερα, καθόσον έχει περιοριστεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη και προστασία του Υμηττού και έχει μειωθεί η ερευνητική δραστηριότητα, έχουν περιοριστεί οι διαδημοτικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ επιπλέον ο Σύνδεσμος βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των μελών και όχι στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Εξαιτίας των ανωτέρω, οι δημότες της Γλυφάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια ωφέλεια από την συμμετοχή του Δήμου τους στον Σύνδεσμο υπό τη μορφή της ανάδειξης του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος ή της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος Γλυφάδας έχει ενισχύσει από το έτος 2014 έως σήμερα, δηλαδή σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, τον προϋπολογισμό του ΣΠΑΥ με το ποσό των 699.975,54€, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας».
Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε επανειλημμένα από την πλευρά της διοίκησης, Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ότι είναι αυξημένη η εισφορά που δίνει ο Δήμος Γλυφάδας στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού και θίχτηκε η μη ανταποδοτικότητα. Τοποθετήσεις και προτάσεις παραμονής και διεκδίκησης των ζητημάτων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του που θα προκύψει στο Σύνδεσμο έκανε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι επικεφαλής Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Μάκης Φιλόπουλος και Τάσος Ταστάνης καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Γιάχος και ο Γραμματέας του Δ.Σ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης. Επίσης θέση υπέρ του ΣΠΑΥ και της παραμονής του Δήμου σε αυτόν πήρε και ο Συμπαραστάτης του Δημότη Θανάσης Ηλιόπουλος.
Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Γλυφάδα γυρίζει σελίδα» Στέλιος Θεοδοσόπουλος τόνισε ότι «σεβόμαστε τα χρήματα των δημοτών μας και ο σκοπός μας είναι να τα επενδύουμε σωστά. Θεωρούμε ότι τα χρήματα που διατίθενται για αυτό τον σκοπό (προστασίας του Υμηττού) δεν πάνε χαμένα». Έκανε έτσι την πρόταση να επανατοποθετηθούν τα ζητήματα αυτά στον ΣΠΑΥ και στη νέα διοίκηση που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και κατόπιν αυτών των ενεργειών να λάβει ο Δήμος την τελική απόφαση. Παράλληλα, τόνισε ότι όσο εκείνος ήταν μέλος του ΣΠΑΥ δεν ολιγώρησε αλλά έπραξε τα όσα όφειλε να κάνει.
«Σας κυριεύει ένα αίσθημα απομονωτισμού και δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» Τάσος Ταστάνης απευθυνόμενος στον Δήμαρχο. Τόνισε επίσης ότι η προστασία του Υμηττού δεν έχει μόνο τα όρια της Γλυφάδας και έθιξε εκ νέου την διεκδίκηση της λεγόμενης «συνιδιοκτησίας». Ταυτόχρονα εξέφρασε ερωτήματα όπως αν ο Δήμος έθιξε στον ΣΠΑΥ την επαναδιαπραγμάτευση της εισφοράς του, αν είχε γίνει στο παρελθόν κάποια ενημέρωση για τις δράσεις του ΣΠΑΥ. «Η λογική πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι, δεν βοηθάει. Αποχωρούμε και μετά τι»;
«Στα συλλογικά όργανα θα πρέπει τα μέλη που ορίζει ο Δήμος να εκφράζουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς της πόλης και όχι να πηγαίνουν οι εκπρόσωποι απλώς για να κάνουν το κομμάτι τους», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα – Νέα Αρχή» Μάκης Φιλόπουλος. «Αν πήγαιναν και δεν εξέφραζαν την πολιτική του Δήμου, δεν φταίει το δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει πρώτα να δούμε τον εαυτό μας, αν συμπεριφερθήκαμε όπως θα έπρεπε», τόνισε και συνέχισε εκφράζοντας ανησυχίες. «Δεν πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα; Εμείς θα είμαστε απέξω σαν τους παρίες; Αρχίζει ο ψυχρός πόλεμος κι εμείς θα είμαστε περιχαρακωμένοι στα σύνορά μας»; Κλείνοντας υπενθύμισε ότι η Γλυφάδα ήταν πάντα εξωστρεφής, πάντα στις εξελίξεις, έδινε όραμα. «Αν θέλουμε να μείνουμε πίσω, ας μείνουμε», είπε.
Και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Γιάχος μεταξύ άλλων υποστήριξε τη θέση της παράταξης του και πρότεινε να δώσει το δημοτικό συμβούλιο μια «πίστωση έτους» και να γίνει μια συνάντηση του Δήμου με τον νέο Δ.Σ. του ΣΠΑΥ. «Προσωπικά δεν έχω κόλλημα, ΣΠΑΥ και ξερό ψωμί», είπε χαρακτηριστικά και συνάμα ρώτησε αν μπορεί ο Δήμος να αποχωρήσει όποτε θέλει ή αν υπάρχει ρήτρα στο καταστατικό του Συνδέσμου.
«Να επιδιώξουμε έναν πιο μαχητικό ΣΠΑΥ», πρότεινε ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Σταμάτης Σκαμπαρδώνης. Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι πρωτεύον θέμα το οικονομικό και κατέθεσε την πρότασή του «να παραμείνει ο Δήμος Γλυφάδας στον ΣΠΑΥ για όσο διάστημα χρειαστεί και να ετοιμάσουν ταυτόχρονα έναν φάκελο ανάδειξη του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο». «Να ξεφύγουμε από μιζέριες και πολιτικά τερτίπια», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα εστίασε στους αυριανούς πολίτες και ζήτησε από τον Δήμο να ενισχύσει την οικολογική συνείδηση με δράσεις στα σχολεία, φορείς, συλλόγους.
Θέση για την παραμονή του Δήμου Γλυφάδας στο Σύνδεσμο πήρε και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Θανάσης Ηλιόπουλος.
Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν ο Δήμαρχος Γλυφάδας ξεκίνησε με την φράση «Δεν αισθάνομαι απομονωμένος». Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο δρόμος της αποχώρησης που ακολουθεί ο Δήμος Γλυφάδας βασίζεται στο δρόμο που χάραξε ο Δήμος Δάφνης Υμηττού, όταν αποχώρησε και έθεσε ως αιτία τα οικονομικά ζητήματα. «Όταν αποχωρεί ένα μέλος γίνεται τροποποίηση του καταστατικού του Συνδέσμου], είπε απαντώντας στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Παναγιώτη Γιάχο. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΠΑΥ δεν είναι φόρουμ ιδεών. «Για εμάς πράγματι είναι θέσφατο ο Υμηττός, αλλά δεν είναι θέσφατο ο ΣΠΑΥ. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε τι συνέβη μέχρι σήμερα. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε χρόνο ημερών και όχι εβδομάδων», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι εξέφραζαν τη θέση της διοίκησης και τα πιθανά μελλοντικά της σχέδια προτάθηκε τα χρήματα αυτά ο Δήμος να τα κρατήσει σε ξεχωριστό κωδικό στον προϋπολογισμό του και να τα δαπανήσει ο ίδιος για σκοπούς πυροπροστασίας του Δήμου του.
Τελικώς αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος με την επανεξέταση της θέσης του Δήμου μετά τις ενέργειες που περιγράφονται στο κάτωθι ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Γλυφάδας συμμετέχει στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) ήδη από την ίδρυσή του το 1992. Μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό συμμετέχων Δήμος και καταβάλει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο για την επίτευξη των σκοπών του. Ειδικότερα, από το έτος 2014 έως σήμερα, δηλαδή σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ο Δήμος Γλυφάδας έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Σ.Π.Α.Υ. με το ποσό των 699.975,54 €, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Παρά το μεγάλο κόστος συμμετοχής για τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση για τους δημότες του στον Σύνδεσμο, ο τελευταίος δεν λειτουργεί με τρόπο που να προκύπτει με ξεκάθαρο τρόπο ότι εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του, καθόσον φαίνεται ότι έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια για την ανάπτυξη και προστασία του Υμηττού, έχει μειωθεί η ερευνητική δραστηριότητα και έχουν περιοριστεί οι διαδημοτικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εξαιτίας των ανωτέρω, οι δημότες της Γλυφάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια ωφέλεια από την συμμετοχή του Δήμου τους στον Σύνδεσμο υπό τη μορφή της ανάδειξης του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος ή της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου ο Δήμος μας να είναι σε θέση με διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο να παρουσιάσει στους δημότες του την αποδοτικότητα των διενεργούμενων δαπανών θα πρέπει αφενός μεν να γίνει κριτική αποτίμηση των πεπραγμένων του Συνδέσμου κατά τα τελευταία έτη, αλλά και να αξιολογηθούν οι περαιτέρω δυνατότητες της αναπτυξιακής προοπτικής του. Τα αποτελέσματα της αποτίμησης και της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κριθεί, αν είναι προς το συμφέρον του Δήμου Γλυφάδας και των δημοτών του η συνέχιση της συμμετοχής μας στον Σ.Π.Α.Υ., ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αποχώρηση ή μη του Δήμου μας από τον Σύνδεσμο.
Προς τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας εξουσιοδοτεί τους εκ των μελών του Δημήτριο Τσαμπίρα, Ιωάννη Σκαλτσά και Στυλιανό Θεοδοσόπουλο, όπως προβούν σε επαφές με την διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου και τους άλλους συμμετέχοντες Δήμους, καθώς και σε κάθε άλλη ενέργεια προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στο Συμβούλιό μας έκθεση που θα περιέχει αποτίμηση των πεπραγμένων του Σ.Π.Α.Υ. των τελευταίων δύο δημοτικών περιόδων και εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και της προοπτικής από τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο.


Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα με τις παρατάξεις «Δυνατή Γλυφάδα – Νέα Αρχή» (Μάκης Φιλόπουλος και Στάθης Γεωργούλας) και «Ανατροπή στη Γλυφάδα» (Τάσος Ταστάνης και Σταμάτης Σκαμπαρδώνης) να απέχουν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Νοεμβρίου 2019]

Scroll to Top