Συνέδριο του ΤΕΕ για τη διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

Περιφέρεια Αττικής

Τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο συνέδριο του ΤΕΕ για τα Στερεά και Υγρά Απόβλητα.
Ο κ. Πατούλης επικέντρωσε την ομιλία του στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη Διαχείριση των αποβλήτων και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη του παρελθόντος τα οποία έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μάλιστα επισήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που «επενδύουν στο ψέμα και τον λαϊκισμό». Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά όλο το σχέδιο της Περιφέρειας, πάνω στο οποίο θα γίνει διάλογος με τη συμμετοχή των ειδικών αλλά και των απλών πολιτών.
Το συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινός, ενώ χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και καθηγητής ΕΜΠ Κ. Αραβώσης και ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συμμετείχε στον πρώτο κύκλο συζήτησης με τίτλο «Στερεά Απόβλητα -Διαχείριση». Συνομιλητές στον ίδιο κύκλο ήταν ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός και ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Γεράνης. Συντονίστρια στη συζήτηση ήταν η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κ. Χριστοφιλίδου.
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι αιρετοί και κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούν με κεντρικό στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αλλά και τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
Στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες αναφορές στους άξονες του σχεδίου που καταρτίζει η Περιφέρεια Αττικής για να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών της. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

  • Εφαρμογή αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και αφού προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Υλοποίηση σχεδίου για άμεση ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί ο εξοπλισμό των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν περίπου 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση. Οι δήμοι θα υποστηριχθούν με Τεχνική Βοήθεια μέσω του ΠΕΠ στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ θα λειτουργήσει και Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
  • Σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργηθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες). Το ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη Διαλογή στην Πηγή.
    Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης, μετά τη διάθεση των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων, το ΕΜΑΚ θα δέχεται αποκλειστικά χωριστά ρεύματα από καφέ κάδο, υπολειμματικά σύμμεικτα προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το υπόλειμμα της επεξεργασίας. Ως τις αρχές του 2020 με τη διαβούλευση που θα γίνει θα προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Το διάστημα αυτό θα υλοποιούνται στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη. Τέλος ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω προγραμμάτων στόχος της Περιφέρειας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή.
    Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων , που είναι η 31-12-2023. «Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα. Πρακτικά δίνουμε πόρους, εξοπλισμό για διαλογή την πηγή και απορριμματοφόρα στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Νοεμβρίου 2019]