Στις 8 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Π.Ε.Δ.Α.

Ας κερδίσει ο καλύτερος

  • Οι 19 εκλέκτορες των Δήμων στα Νότια
  • Σε ενιαίο ψηφοδέλτιο Κωνσταντέλλος – Μαρκόπουλος

Οι εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 8 Νοεμβρίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας αφού μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων είναι και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Οι δύο υποψήφιοι του ίδιου πολιτικού χώρου (ΝΔ) συμφώνησαν να βρεθούν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και υποστήριξαν την άποψη εκείνος που θα λάβει και τις περισσότερες ψήφους να είναι τελικά και ο Πρόεδρος, στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιό τους συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Τις προηγούμενες ημέρες σε εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) συνάντηση των εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2019 για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. Όπως δηλώθηκε από το σύνολο των παριστάμενων εκπροσώπων, οι εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης θα γίνουν και θα ολοκληρωθούν με κύριο πρόσημο την ενότητα και την δημιουργική προοπτική εξέλιξης της Π.Ε.Δ.Α.

Για να αποφύγει αντίστοιχα πολιτικά αδιέξοδα η ΝΔ ενόψει των εκλογών στα συλλογικά όργανα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, στις 29 Οκτωβρίου γνωστοποίησε δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Στεργίου στην οποία ανέφερε: «Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Η σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου και άλλαξε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την πατρίδα μας. Μόνο ένα, ισχυρό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έδωσαν αγώνα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και τον αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγάλη πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών. Εμπιστεύομαι την κρίση των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Είμαι βέβαιος πως οι προσωπικές φιλοδοξίες θα παραμεριστούν, ώστε και αυτή η μάχη να δοθεί με ενότητα και να είναι νικηφόρα».

Οι μέχρι σήμερα υποψηφιότητες για την Προεδρεία είναι:

  • (ΝΔ) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης) – Γιώργος Μαρκόπουλος (Δήμαρχος Γαλατσίου)
  • (Ανεξάρτητος) Γιώργος Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη)
  • (ΣΥΡΙΖΑ) Γρηγόρης Κατωπόδης (Δήμαρχος Βύρωνα)
  • (ΚΙΝΑΛ) Σταύρος Τζουλάκης (Δήμαρχος Ν. Σμύρνης)

Τα δημοτικά συμβούλια κατά τόπους κλήθηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να κοινοποιήσουν στην ΠΕΔΑ τα ονόματα των Δημοτικών Συμβούλων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση ως εκλέκτορες του νέου 25μελούς Δ.Σ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 300 αιρετοί από τους οποίους, οι 234 είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι 66 Δήμαρχοι (όλοι οι Δήμαρχοι συμμετέχουν εξ ορισμού).
Η εκπροσώπηση γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν το μόνιμο πληθυσμό που έχει κάθε Δήμος σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έτσι στο Δήμο Αλίμου είναι 3 (Ξένου Μαρία, Σύρμα Θεοδώρα και Μιχαλέτος Εμμανουήλ), στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επίσης 3 (Δημήτρης Γεωργιάκος, Μαίρη Φουρναράκη και Μανώλης Δασκαλάκης), στο Δήμο Γλυφάδας 5 (επρόκειτο να συνεδριάσει στις 31.10), στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης 3 (Σαραφίδης Γιώργος, Τσαρπαλής Ιωάννης και Κορτζίδης Χρήστος) και στο Δήμο Ηλιούπολης 5 (Γαβριήλ Αραμπατζής, Τάσος Ευσταθίου, Αναστασία Τσατσούλη, Γιάννης Αντζινάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

«Η ΠΕΔΑ δεν τα έχει πάει καλά. Η τριχοτόμηση της παρούσας θητείας ήταν καταστροφική», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας πως βασικός στόχος, εφόσον τον επιλέξουν οι συνάδελφοί του, θα είναι να κάνει την ΠΕΔΑ ένα εργαλείο που να το μάθει η κοινωνία και που θα προσφέρει έργο στους δήμους-μέλη της.
«Έγινε μία δημοσκόπηση και θεωρώ πως το κεντρικό της μήνυμα είναι ότι το 80% του κόσμου δεν ξέρει τι είναι η ΠΕΔΑ! Αυτό συμβαίνει επειδή η ΠΕΔΑ δεν παράγει αποτέλεσμα και αυτό θα πρέπει να αλλάξει», ήταν τα λόγια του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Νοεμβρίου 2019]