Σταμάτα να ταλαιπωρείς τα δόντια σου! -Β’

Closeup of young woman suffering from toothache at home

Κακές συνήθειες, αμέλειες, λάθος επιλογές ταλαιπωρούν τα δόντια σου, χωρίς πολλές φορές να το καταλάβεις. Το χαμόγελό σου όμως είναι η βιτρίνα του προσώπου σου. Είναι πηγή αυτοπεποίθησης και λόγος να χαμογελάς ακόμα και στον άγνωστο περαστικό. Κάποιες «αθώες» όμως συνήθειες καταστρέφουν τα δόντια σου και σου στερούν το λαμπερό σου χαμόγελο.
Στη συνέχεια αναφέρουμε τις υπόλοιπες σημαντικές συνήθειες που ταλαιπωρούν τα δόντια σου και σου στερούν το λαμπερό χαμόγελο.

Closeup of young woman suffering from toothache at home

ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΞΙΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ: Βλαβερά τρόφιμα για τα δόντια δεν είναι μόνο τα γλυκά. Τα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) είναι πολύ όξινα και η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών. Το κιτρικό και φωσφορικό οξύ που περιέχουν μπορούν επίσης να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας ευαισθησίες των δοντιών στο κρύο, ακόμη και τερηδονισμό αυτών. Αν δεν μπορείτε χωρίς αυτά, φροντίστε τουλάχιστον να τα καταναλώνετε μαζί με κάποιο γεύμα, καθώς το φαγητό συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων. Φροντίστε, επίσης, να βουρτσίσετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη τους.

ΥΠΕΡΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΝΣΗ: Το αστραφτερό χαμόγελο σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις. Μήπως είσαι όμως από εκείνους που το παρακάνουν με την λεύκανση; Η λεύκανση πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του οδοντιάτρου, ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του στόματός σου και θα σου υποδείξει την κατάλληλη για σένα περιεκτικότητα λευκαντικού τζελ, το χρόνο χρήσης του και τη συχνότητα επανάληψης της εφαρμογής του. Η υπερβολή και η λάθος χρήση μπορεί να δημιουργήσει ενοχλητικές ευαισθησίες στα δόντια.

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΑΝ ΚΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Τα δόντια σου δεν είναι καρυοθραύστης! Μην τα χρησιμοποιείς, λοιπόν, ως κοπτικά εργαλεία, π.χ. για σπάσιμο του κέλυφος των ξηρών καρπών, για κόψιμο κλωστής, μάσηση μολυβιών. Τα δόντια υπάρχουν για να μασάμε την τροφή και να χαρίζουμε διάπλατα χαμόγελα. Μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς οι ζημιές που τους προκαλείς, αλλά θα φανούν σε βάθος χρόνου όταν εμφανιστούν τα πρώτα ραγίσματα.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ Ή TΣΑΪ: Aν είσαι από αυτούς που αγαπάνε τον καφέ, ή το τσάϊ παρατήρησε τις καφές κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας. Έτσι κηλιδώνουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Αν μάλιστα τα συνοδεύεις με κάπνισμα, τότε μην απορείς που το χαμόγελο σου αποτρέπει τους γύρω σου…

ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ: Μήπως δεν αφήνετε τον σύντροφο σας το βράδυ να κοιμηθεί από το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών σας; Μήπως ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Φροντίστε να επισκεφτείτε γρήγορα τον οδοντίατρό σας, αν θέλετε να αποφύγετε μόνιμες φθορές στα δόντια σας, κατάγματα αυτών , πονοκεφάλους, ενοχλήσεις από τη κροταφογναθική άρθρωση και κυρίως την κρεβατομουρμούρα!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η συμμετοχή σε αθλήματα όπως η άρση βαρών, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και γενικότερα ομαδικά αθλήματα, όταν γίνονται χωρίς τη χρήση νάρθηκα ενέχει κινδύνους για τα δόντια. Κατά τη διάρκεια της άθλησης υπάρχει έντονο σφίξιμο των δοντιών, με αποτέλεσμα κατάγματα, μικροσπασίματα και ρωγμές. Συχνά τα χτυπήματα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να έχουν σα συνέπεια σπάσιμο ή ακόμη και εξαγωγή δοντιού. Ο οδοντίατρός σου θα σου κατασκευάσει τον κατάλληλο για σένα αθλητικό – προστατευτικό νάρθηκα, ώστε να ανεβάζεις την αδρεναλίνη σου χωρίς να κινδυνεύει το χαμόγελό σου.
Μήπως έχεις κάποιες από αυτές τις «αθώες» συνήθειες που καταστρέφει το χαμόγελό σου; Ήρθε η ώρα να την αποβάλεις. Να θυμάσαι ότι το χαμόγελό σου είναι ένα από τα καλύτερα περιουσιακά σου στοιχεία, γι΄ αυτό κράτησέ το υγιές. Είναι στο χέρι σου!

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Οκτωβρίου 2019]