Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Σταμάτα να ταλαιπωρείς τα δόντια σου! -Α’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Και να τα ρωτήσεις δεν θα απαντήσουν, ωστόσο μερικές φορές απλά στο θυμίζουν με έναν ήπιο πόνο ή με μικρές, «αθώες», μετακινήσεις τους. Άλλοτε πάλι σε τιμωρούν με έντονο πόνο ή και οίδημα, που δεν σ’ αφήνει να εργασθείς, να κοιμηθείς ή να απολαύσεις τις διακοπές σου!
Κακές συνήθειες, αμέλειες, λάθος επιλογές ταλαιπωρούν τα δόντια σου, χωρίς πολλές φορές να το καταλάβεις. Το χαμόγελό σου όμως είναι η βιτρίνα του προσώπου σου. Είναι πηγή αυτοπεποίθησης και λόγος να χαμογελάς ακόμα και στον άγνωστο περαστικό. Κάποιες «αθώες» όμως συνήθειες καταστρέφουν τα δόντια σου και σου στερούν το λαμπερό σου χαμόγελο.
Στη συνέχεια αναφέρουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές συνήθειες που ταλαιπωρούν τα δόντια σου και σου στερούν το λαμπερό χαμόγελο.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥ Ή ΠΙΠΙΛΑΣ: Ο συνεχής θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας στην παιδική ηλικία έχει σαν συνέπεια να αλλοιώνει τη σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται στην πορεία ορθογναθική αντιμετώπιση του στόματος από ορθοδοντικό σε μικρές ηλικίες ή ορθοδοντικό και γναθοχειρουργό σε ενήλικα άτομα.
ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΣΤΟΝ ΒΡΑΔΙΝΟ ΥΠΝΟ: Δίνοντας σε ένα μωρό το μπιμπερό του για να κοιμηθεί το βράδυ με χυμό, γάλα ή χαμομήλι, μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο τα νέα του δοντάκια και να εμφανίσουν στο μέλλον τερηδόνα. Το μωρό μπορεί να συνηθίσει να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα του, έχοντας τα δόντια του στη ζάχαρη όλη τη νύχτα.
ΜΑΣΑΤΕ ΠΑΓΑΚΙΑ: Το μάσημα πάγου είναι μια συνήθεια που πολύ υιοθετούν το καλοκαίρι για να δροσιστούν. Η συνήθεια αυτή όμως ταλαιπωρεί τα δόντια, δημιουργώντας ρωγμές, που μπορεί να οδηγήσουν και σε κάταγμα αυτών.
ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΕ ΚΑΥΤΟ ΜΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ: Όταν τρώτε ένα ζεστό κομμάτι πίτσα προκαλείται διαστολή του σμάλτου των δοντιών. Όταν αυτό το κομμάτι πίτσα, ακολουθείται από μια παγωμένη γουλιά αναψυκτικού, προκαλείται συστολή του σμάλτου. Αυτή η εναλλαγή διαστολής – συστολής, ζεστού – κρύου, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ λεπτής γραμμής στην επιφάνεια των δοντιών που καταλήγει σε ράγισμα του δοντιού.
ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΤΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ: Εάν πιστεύετε ότι βουρτσίζοντας με δύναμη καθαρίζετε καλύτερα τα δόντια σας, προσοχή τα δόντια σας υποφέρουν! Το δυνατό βούρτσισμα προκαλεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών, κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα, ενώ συγχρόνως τραυματίζετε και τα ούλα σας.
ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ: Πολλοί επιλέγουν σκληρή οδοντόβουρτσα, πιστεύοντας ότι θα καθαρίσει καλύτερα τα δόντια τους. Η χρήση όμως σκληρής οδοντόβουρτσας έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το έντονο βούρτσισμα. Δημιουργεί φθορές στο σμάλτο των δοντιών και υφιζήσεις στα ούλα. Επιλέγουμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου μας.
ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΕΞΠΡΕΣ: Μήπως βουρτσίζετε μηχανικά και απίστευτα γρήγορα; Μην απορήσετε αν στην επόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρό σας χρειαστείτε μερικά σφραγίσματα! Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, αλλά εστιάζοντας σε κάθε δόντι είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαχτείτε απ’ όλα τα υπολείμματα τροφών που έχουν παγιδευτεί γύρω του. 2-3 λεπτά είναι απαραίτητα για να βουρτσίσουμε αποτελεσματικά.
(Τέλος Α’ Μέρους)

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Οκτωβρίου 2019]

Scroll to Top