Ιωάννης Παπάς, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γλυφάδας: «Από τον γκισέ … στο site»

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

Ο Ιωάννης Παπάς, ανέλαβε μια νέα για τον Δήμο Γλυφάδας Αντιδημαρχία με σύγχρονο και ευρύ αντικείμενο, αυτή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Είναι η πρώτη του θητεία ως δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας παρόλο που είναι ενεργός πολιτικά από πολύ νεαρή ηλικία. Έχει υπομονή και επιμονή. Αγαπά την Γλυφάδα, έχει όραμα και ιδέες γι’ αυτήν και επιθυμεί να αφήσει το δικό του στίγμα στον τομέα που του ανέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπανικολάου. Ευγενής, περιποιητικός, χαμογελαστός, προσγειωμένος, σεμνός, μορφωμένος, δραστήριος, συνεργάσιμος, εργατικός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνει κανείς από την πρώτη κιόλας συνάντηση μαζί του.
Παράδειγμα προς μίμηση, ο Γιάννης Παπάς αποδεικνύει καθημερινά ότι τα κινητικά προβλήματα δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για την πορεία και την εξέλιξη του ανθρώπου. «Ασφαλώς και είναι πάνω απ’ όλα η υγεία», μας τονίζει, παράλληλα όμως μας απαριθμεί και όλα όσα καθημερινά πράττει για να είναι ενεργός πολίτης και χρήσιμος στην κοινωνία.
Η συνέντευξη ορίστηκε μεσημέρι Τρίτης στο Δημαρχείο της Γλυφάδας, στο νέο γραφείο του Αντιδημάρχου. Ο Γιάννης Παπάς μας καλωσόρισε με ένα πλατύ χαμόγελο και έδειξε από την πρώτη στιγμή έτοιμος να απαντήσει κάθε μας ερώτηση, ειλικρινά και χωρίς υπεκφυγές.

[Π]: Ποιος είναι ο νέος Αντιδήμαρχος;
Ιωάννης Παπάς:
Είναι κάτοικος Γλυφάδας, γεννημένος και μεγαλωμένος εδώ. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακών στο Αστικό και στο Εργατικό Δίκαιο. Υποψήφιος Διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και ασκεί Δικηγορία από το έτος 2010.

[Π]: Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και στη Θεσσαλονίκη να ασχολείστε με τα κοινά δηλαδή;
Ι.Π.:
Αγαπάμε την Γλυφάδα! Μένουμε Γλυφάδα! Δεν θέλω να πάω αλλού. Που θα βρει κανείς ομορφότερο μέρος από αυτή την πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με στοιχεία τα οποία μπορούν να εντοπιστούν μοναχά στην ύπαιθρο.

[Π]: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Ι.Π.:
Από τότε που άρχισα να παρακολουθώ τα κοινά ως ενεργός πολίτης, διαπίστωσα, ότι εάν θέλεις να έχεις λόγο και άποψη για τα πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη πρέπει να συμμετέχεις ενεργά. Να μην είσαι άπραγος και απλώς να κρίνεις. Γι’ αυτό επεδίωξα την μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή που μπορεί να έχει κανείς στην πόλη του και έτσι κατέβηκα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου μας Γιώργου Παπανικολάου. Οι δημότες με τίμησαν με την ψήφο τους και ο Δήμαρχος με περιέβαλλε με αγάπη και εμπιστοσύνη. Είμαι ευγνώμων.

Οι δημότες με τίμησαν
με την ψήφο τους και ο Δήμαρχος
με περιέβαλλε με αγάπη και εμπιστοσύνη.

Είμαι ευγνώμων.

[Π]: Παρόλο που το είχατε δοκιμάσει τις προηγούμενες φορές και δεν είχε στεφθεί με επιτυχία; Δεν αποθαρρυνθήκατε;
Ι.Π.:
Εννοείται πως όχι. Όλα στη ζωή μας είναι εμπειρίες, μαθαίνουμε μέσα από αυτές, προσωπικά γνώρισα τη Γλυφάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, είχα την ευκαιρία και τον χρόνο να ενημερωθώ διεξοδικά για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους συμπολίτες μου.

[Π]: Αν κατέβαιναν πάλι και σε αυτές τις εκλογές οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα ήσασταν υποψήφιος πάλι με εκείνη την παράταξη;
Ι.Π.:
Τρέφω αισθήματα εκτίμησης για την κ. Αθηνά Λυγνού, που ήταν η πρώτη η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης, σε μικρότερη ηλικία. ‘Όμως την παράταξη «η Γλυφάδα μας» του Δημάρχου μας, δεν την αλλάζω με τίποτα. Είμαστε μια οικογένεια.

[Π]: Η πολιτική είναι σκληρό άθλημα. Εσείς πως τη βλέπετε;
Ι.Π.:
Έχετε δίκιο. Γι αυτό και πρέπει κανείς να παραμένει σεμνός, να μην έχει έπαρση και να συνεχίζει πάντοτε προσγειωμένος.

Όλα στη ζωή μας είναι εμπειρίες, μαθαίνουμε
μέσα από αυτές, προσωπικά γνώρισα τη Γλυφάδα
απ’ άκρη σ’ άκρη, είχα την ευκαιρία και τον χρόνο
να ενημερωθώ διεξοδικά για τα θέματα
που απασχολούν την πόλη και τους συμπολίτες μου.

[Π]: Στόχος της Αντιδημαρχίας σας ποιος είναι;
Ι.Π.:
Ο στόχος είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε την επικοινωνία του πολίτη με τις υπηρεσίες πιο εύκολη μέσω της ηλεκτρονικής και ψηφιακής μετεξέλιξης. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα, τα οποία θα υλοποιούνται ηλεκτρονικά με όσο το δυνατόν λιγότερες ενέργειες.
Ξεκινάμε από τα αυτονόητα, δηλαδή την επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Δήμου. Υπάρχει ήδη μια πολύ καλή βάση για να δουλέψουμε και σε καμία περίπτωση, δεν αναιρώ τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δεν βρισκόμαστε στο μηδέν. Όμως πολλά πράγματα λόγω των νέων προδιαγραφών και της μεταβαλλόμενης νομοθεσίας απαιτούν επικαιροποίηση. Αν η ιστοσελίδα είναι ενημερωμένη, θα είναι και ο πολίτης ενήμερος και θα γλιτώνει χρόνο και κόπο, αφού πριν επισκεφθεί την υπηρεσία θα έχει ενημερωθεί για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και θα είναι σε θέση να λάβει το αιτούμενο έγγραφο ηλεκτρονικά. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Επιπλέον, η ιστοσελίδα του Δήμου θα καταστεί φιλικότερη προς τα ΑμεΑ.
Γενικότερα, υπάρχει το ρεύμα και η στροφή προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, κάτι που ο Δήμαρχος ενστερνίζεται και το απέδειξε με τη δημιουργία αυτής της Αντιδημαρχίας, με απώτερο στόχο πάντα η Γλυφάδα να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, αγκαλιάζοντας την καινοτομία και την πρωτοπορία.

[Π]: Στα πλαίσια της ομαδικής δουλειάς έχετε περιθώρια για να αναδείξετε προσωπικές σας απόψεις;
Ι.Π.:
Για να λειτουργήσει σωστά ο Δήμος είναι απαραίτητο να υφίσταται αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, δεν καταφέρνουμε τίποτα ως μονάδες. Εξάλλου αρκετές αρμοδιότητες συχνά διασταυρώνονται και υλοποιούνται με τη συνεργασία περισσοτέρων τμημάτων.
Φυσικά και επιθυμώ να αξιοποιήσω νέες προτάσεις και ιδέες, αλλά η υλοποίησή τους μόνο με συλλογική προσπάθεια θα καταστεί εφικτή. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να μεταλαμπαδεύσω την κουλτούρα της ψηφιακής εποχής.
Και φυσικά είμαι ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις από τους δημότες, τους οποίους καλώ, εφόσον επιθυμούν, να τις μοιραστούν με τον Δήμο μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

[Π]: Δεν υπάρχει μερικές φορές και αγκύλωση από την Υπηρεσία;
Ι.Π.:
Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Στον Δήμο μας, βλέποντας την ως τώρα υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών, δεν μπορούμε παρά να είμαστε θετικοί.

Ο στόχος είναι να καταφέρουμε
να καταστήσουμε την επικοινωνία
του πολίτη με τις υπηρεσίες πιο εύκολη μέσω

της ηλεκτρονικής και ψηφιακής μετεξέλιξης.
Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να μεταλαμπαδεύσω
την κουλτούρα της ψηφιακής εποχής.

[Π]: Πιστεύετε ότι είναι περιοριστικό για κάποιους ανθρώπους να κινηθούν ψηφιακά;
Ι.Π.:
Εξετάζουμε τρόπους προσβασιμότητας για όλους. Ασφαλώς και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας απαιτούν περισσότερο χρόνο προσαρμογής ή αναζητούν την βοήθεια κάποιου άλλου ανθρώπου. Θα πρέπει ο Δήμος να διαθέτει άτομο που θα τους παρέχει τη βοήθεια που ζητούν για την χρήση της υπηρεσίας ψηφιακά. Ο Δήμος κάνει ήδη σεμινάρια χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μεγαλύτερης ηλικίας συνανθρώπους μας, οπότε παύουν και αυτοί να είναι εν δυνάμει αποκλεισμένοι.

[Π]: Πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα λύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει;
Ι.Π.:
Αυτό είναι ένα ερώτημα που πιστεύω ότι απασχολεί όχι μόνο την πολιτική αλλά και γενικότερα τον φιλοσοφικό κόσμο. Η τεχνολογία δεν παύει να είναι ένα εργαλείο και η χρήση της από εμάς το κάνει φιλικό ή επικίνδυνο. Σίγουρα θα έχει παρενέργειες ή παράπλευρες απώλειες, όπως συμβαίνει άλλωστε, σε κάθε επανάσταση όμως αυτές δεν είμαστε σε θέση σήμερα να τις γνωρίζουμε. Τα συστήματα λειτουργούν παράλληλα. Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για την τεχνοφοβία ή τον τεχνορεαλισμό. για τα οποία έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες σε αξιόλογα έργα. Αν συζητούσατε με κάποιον το 1910 και του λέγατε ότι η χώρα μας θα είχε σε 100 χρόνια 10 εκ. αυτοκίνητα θα του φαινόταν ασύλληπτο. Κι όμως, από τότε, ας αναλογιστούμε πόσα επαγγέλματα χάθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλα. Προσωπικά είμαι θετικός. Ιδιαίτερα στην περίπτωσή μου, ως άτομο με αναπηρία η χρήση της τεχνολογίας με έχει βοηθήσει πολύ και μου έχει ανοίξει νέους ορίζοντες. Η αναπηρία σε επίπεδο φυσιολογίας πάντα είναι ένα εμπόδιο. Σε επίπεδο όμως κοινωνικό σιγά σιγά αλλάζει και η νέα τεχνολογία έχει συμβάλλει σε αυτό. Φαίνεται πως υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση και αποδοχή.

[Π]: Κινούμενος στην πόλη…
Ι.Π.:
Είναι θέμα αγωγής. Ο Δήμαρχος έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να υιοθετηθεί μια κουλτούρα σεβασμού προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και για να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητά τους σε δομές της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, η κατασκευή καινούργιων πεζοδρομίων με προδιαγραφές για ράμπες, καθώς και η πρόσβαση στη θάλασσα με το Seatrac, που έχει σπάσει ρεκόρ 4.600 χρήσεων.

[Π]: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο παιδί με αναπηρία;
Ι.Π.:
Στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους θα έλεγα πως, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες της ζωής, δεν πρέπει να το βάζουν κάτω. Με την εμπειρία ζωής που έχω, θεωρώ ότι η κοινωνία μας βελτιώνεται και η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία είναι καλύτερη σε σχέση με παλαιότερα. Δεν πρέπει να φοβούνται. Να τολμούν, να βγαίνουν μπροστά, να κυκλοφορούν στην πόλη, να κοινωνικοποιούνται και να αξιοποιούν και τη βοήθεια της τεχνολογίας προς το σκοπό αυτό. Δυσκολίες υπάρχουν, αν όμως δεν είναι εκεί παρόντες, αυτές δε θα λυθούν. Σαφώς και τα άτομα που δεν έχουν αναπηρία δεν μπορούν να αντιληφθούν με ακρίβεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην εξασφαλίσουμε και εμείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

[Π]: Θα θέλατε κάτι να προσθέσετε;
Ι.Π.:
Στην πληροφορική δεν γίνονται όλα από τη μια ημέρα στην άλλη. Θέλει επιμονή και υπομονή. Σε ότι απαιτείται η φυσική παρουσία, είναι δυνατό να γίνει ψηφιοποίηση. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στους γάμους μέσω Skype!!. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα εξακολουθούν να υφίστανται. Ο νόμος μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητές μας σε κάποια πράγματα, αλλά να είστε σίγουροι πως θα καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις. Εμείς απλώς αλλάζουμε το κανάλι της διαδικασίας. Θέλουμε να πάμε από το γκισέ… στο site.

Η ώρα δεν καταλάβαμε πότε πέρασε. Η συνέντευξη με τον Γιάννη Παπά μας γέμισε κουράγιο και αισιοδοξία. Δεν ήταν μια τυπική και στημένη συνέντευξη αλλά μια συζήτηση από καρδιάς με τον ίδιο να μας μιλά με πολλή αγάπη για όλους αλλά κυρίως για την οικογένειά του που τον στηρίζει, τον πιστεύει και τον βοηθά. Ο ίδιος είναι το μεγάλο παιδί της οικογένειας. Έχει και έναν μικρότερο αδελφό, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και ασχολείται στο χώρο της πληροφορικής. Στην ερώτησή μας αν έχει ζητήσει τη βοήθεια του αδελφού του μέχρι τώρα για το νέο αντικείμενο ενασχόλησής του ο Γιάννης Παπάς μας απαντά με χαρά: «Ο πρώτος που ενημερώθηκε όταν ανέλαβα Αντιδήμαρχος ήταν ο αδερφός μου ο οποίος και με ενθάρρυνε ιδιαίτερα. Οι συζητήσεις μας πάνω στα τεχνολογικά θέματα αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα και για το έργο που έχω αναλάβει».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Οκτωβρίου 2019]

Ad