Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αναβολή… ζωής για τους δύο φοίνικες στο Ελληνικό

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Υπέρμαχος της διατήρησής τους ο Νάσος Σπυρόπουλος

Παράταση ζωής πήραν οι δύο φοίνικες που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της οδού Τιτάνων στο Ελληνικό. Το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από σθεναρή τοποθέτηση του Νάσου Σπυρόπουλου που υποστήριξε με επιχειρήματα την παραμονή των δύο φοινίκων που κοσμούν τη γειτονιά, αποφάσισε να αποσύρει το θέμα, να εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα και μετά να λάβει την απόφασή του για την μοίρα τους.
Πως έφθασε όμως το σώμα να συζητά την αφαίρεση των δύο αυτών μεγάλων δέντρων; Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος η ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει με έγγραφά της την αφαίρεση των δύο φοινίκων για λόγους επικινδυνότητας και για να προληφθούν ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από βραχυκυκλώματα, πυρκαγιές ή καταστροφή της γραμμής ηλεκτροδότησης λόγω ανέμου.
Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, όπως ενημέρωσε και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός έκανε επιτόπιο έλεγχο (στις 24/1/2019) και είχε διαπιστώσει ότι τα φύλλα των φοινίκων τέμνουν τα καλώδια της ΔΕΗ και υπάρχει η ανάγκη να κλαδευτούν. Στη συνέχεια, ύστερα από νεότερο έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ έκανε εκ νέου έλεγχο (στις 5/4/2019) και κατέγραψε ότι παραμένει η υφιστάμενη κατάσταση. Ο κ. Κρητικός μάλιστα υπεραμύνθηκε ότι υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και περιστατικά επί της οδού αυτής από διακοπή ηλεκτροδότησης και από ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές οικίας και ισχυρίστηκε ότι η ζημιά προήλθε από τα κλαδιά αυτά.
Ο Νάσος Σπυρόπουλος (φωτό) τόνισε ότι οι φοίνικες ήταν ακλάδευτοι το προηγούμενο διάστημα, όμως τους περιποιήθηκαν και σήμερα είναι πανέμορφοι. Τόνισε ότι δεν έχουν αρρωστήσει αλλά είναι καθαροί και υγιέστατοι και ότι πραγματικά κοσμούν την περιοχή. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να κοπούν. Αυτό το ζητούσε η ΔΕΗ όταν δεν ήταν κλαδεμένοι. Τώρα με το κλάδεμα έχουν υπερβεί το ύψος», είπε και πρότεινε επίσης να τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά κλαδιών ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να ακουμπήσουν τα κλαδιά. Τόνισε επίσης ότι δεν έχουν την ευκαμψία που τους χαρακτηρίζουν με τον αέρα.
Και ο Μιχάλης Γαζής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των, ισχυριζόμενος ότι οι φοίνικες δεν είναι σημερινοί και ότι έχουν μια πορεία ζωής. «Με σωστή μελέτη, ο φοίνικας θα ψηλώσει κι άλλο και σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει πρόβλημα ύψους», είπε. Επίσης αντιπρότεινε την μεταφορά τους σε άλλο σημείο της πόλης. «Θεωρώ ότι μπορούν να σωθούν», είπε.
Ακούγοντας τις τοποθετήσεις αυτές, προβληματίστηκε ο Δήμαρχος. «Έχω άλλη αντίληψη για το πράσινο, με πιο ομοιόμορφο σχεδιασμό», είπε όμως δέχτηκε να εξαντληθούν όλα τα ενδεχόμενα μήπως σωθούν και έτσι απέσυρε το θέμα.
Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση δεν προβλεπόταν αντικατάστασή τους με οποιοδήποτε άλλο δέντρο χαμηλότερου ύψους, αλλά η καθολική αφαίρεση τους.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Σεπτεμβρίου 2019]

Scroll to Top