Όταν το πρώτο δόντι πέφτει… Πώς αισθάνονται τα παιδιά;

Απόψεις Υγεία

Τα συναισθήματα των παιδιών είναι κατά κύριο λόγο θετικά όταν χάνουν το πρώτο τους δόντι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ελβετία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Paediatric Dentistry αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι προηγούμενες επισκέψεις στον οδοντίατρο, το γονικό υπόβαθρο καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζουν τον τρόπο που τα παιδιά βιώνουν την απώλεια του πρώτου δοντιού τους.
Τα παιδιά, γενικά, χάνουν το πρώτο τους δόντι όταν είναι περίπου έξι χρονών. Το νεογιλό δόντι χαλαρώνει και τελικά πέφτει, αφήνοντας ένα κενό, το οποίο στη συνέχεια γεμίζει από το μόνιμο δόντι που ανατέλλει στη θέση του. Αυτή η σταδιακή διαδικασία είναι πιθανώς μια από τις πρώτες βιολογικές αλλαγές στο σώμα των παιδιών, την οποία βιώνουν συνειδητά. Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή τη στιγμή ποικίλλουν: από τη μία πλευρά, το παιδί αισθάνεται χαρά καθώς ξεκινά σιγά-σιγά να μπαίνει στον κόσμο των “μεγάλων” και από την άλλη φόβο, καθώς χάνει ένα μέρος του σώματός του.
Οι επιστήμονες εξέτασαν γονείς παιδιών που είχαν ήδη χάσει τουλάχιστον ένα από τα νεογιλά δόντια τους. Από τις 1.300 απαντήσεις, περίπου το 80% των γονέων ανέφεραν θετικά συναισθήματα, ενώ μόνο το 20% ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα.
Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα παιδιά βιώνουν τη χαλάρωση του δοντιού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν το δόντι τελικά πέσει. Όσο μεγαλύτερη είναι η προετοιμασία και ο χρόνος αναμονής, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανακούφιση και η υπερηφάνεια όταν τελικά πέφτει το δόντι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι προηγούμενες επισκέψεις στον οδοντίατρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα των παιδιών. Τα παιδιά, των οποίων οι προηγούμενες επισκέψεις σχετίζονταν με τερηδόνα και σφραγίσματα και συνεπώς ίσως με ντροπή ή ενοχή, ένιωσαν πιο δυσάρεστα στην απώλεια του πρώτου τους δοντιού.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες σχετίζονται με τα συναισθήματα των παιδιών. Για παράδειγμα, τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικά συναισθήματα όπως υπερηφάνεια ή χαρά, αν οι γονείς είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και προέρχονταν από μη δυτικές χώρες.

Γεώργιος Παπαδόπουλος – Χειρουργός Οδοντίατρος
Αισθητική – Εμφυτεύματα – Ορθοδοντική
http://www.dental-pap.gr/

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Αυγούστου 2019]