Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση… Μεγάλος μπελάς τα σκουπίδια

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη Περιφέρεια Αττικής

Προτεραιότητα για κάθε Διοίκηση αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων αφού φαίνεται πως ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει κορεστεί και έχει εξαντλήσει τα όρια του. Το τι θα γίνει με τα σκουπίδια, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη τους προηγούμενους μήνες δεδομένης και της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε Περιφερειακό και Κεντρικό επίπεδο. Σήμερα, η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει κόκκινο πανί και καυτή πατάτα για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή αλλά και για τους Δήμους που βρίσκονται υπό την σκέπη της. Οι Δήμοι μάλιστα είναι εκείνοι που επωμίζονται δυσβάσταχτα οικονομικά τέλη και πρόστιμα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα ΣΜΑ που λειτουργούν.
Ο πολιτικός διάλογος τον Αύγουστο αποδείχτηκε ιδιαίτερα θερμός με τη Ρένα Δούρου, τον Γιώργο Πατούλη και τον Γιάννη Σγουρό να τοποθετούνται επί του θέματος. Τον κύκλο έκλεισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος επισκέφθηκε το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής το πρωινό της Τετάρτης. Μάλιστα εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο που είχε προηγηθεί τόνισε πως «Ένα χρόνο ακόμα αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής».
Ο χρόνος περνά γρήγορα και θα πρέπει τα λόγια από κάθε πλευρά να αντικατασταθούν με έργα, η πολιτική αντιπαράθεση να παραμερίσει, μιας και τα σκουπίδια είναι στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ρένα Δούρου: «Παράγοντας ανάπτυξης και όχι πρόβλημα για το μέλλον της Αττικής»

Πρώτη η Ρένα Δούρου άνοιξε τον διάλογο αρχές Αυγούστου, ζητώντας από τον Γιώργο Πατούλη να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο σκοπός της λαθροχειρίας είναι η τεκμηρίωση της κινδυνολογικής γραμμής, την οποία έχετε δυστυχώς υιοθετήσει, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων» επισημαίνει σε επιστολή της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προς τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στην οποία κοινοποιούνται οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι στην ενημερωτική επιστολή που απηύθυνε ο ΕΔΣΝΑ στον κ. Πατούλη (στις 18 Ιουλίου 2019, ΕΜΠ 56, σχ με το αρ. πρωτ. 8105/15-7-2019 έγγραφο), «περιγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής σε σχέση με τη χωρητικότητά του και παρατίθενται τεκμηριωμένα οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, που χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιπλέον αδειοδοτήσεις και χωρίς σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, διασφαλίζουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών».
«Αυτό προκύπτει και από την πρωτοβουλία μας να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης και κατασκευής χώρου εντός της ΟΕΔΑ Φυλής για 4.000.000 κυβικά απορριμμάτων που αντιστοιχεί σε πάνω από 2 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι Δήμοι θα μειώνουν διαρκώς τον όγκο των απορριμμάτων τους, καθίσταται εύκολα σαφές ότι υφίσταται χρονικό περιθώριο για 3,5 τουλάχιστον έτη από σήμερα».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου, «με έκπληξη και θλίψη», «διαπιστώνουμε ότι στην απάντησή σας (της 25ης Ιουλίου 2019), ΕΝΩ στο σημείο ii αναφέρετε επί λέξει “ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής και με το υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 απαντητικό έγγραφό του, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα ήτοι ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται”, ΟΜΩΣ τα αποσπάσματα που παραθέτετε είναι από… άλλο έγγραφο! Του λόγου το αληθές μπορεί να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε – σας επισυνάπτουμε ξανά το υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ». «Το έγγραφο που χρησιμοποιείτε στην επιστολή σας είναι ένα εσωτερικό έγγραφο εμπιστευτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα ενός υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ που δεν φέρει καν την υπογραφή του Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ», τονίζει η Περιφερειάρχης Αττικής. «Επίτηδες το συγχέετε με την επίσημη επιστολή που σας στείλαμε και από την οποία προκύπτει ότι δεν υφίσταται λόγος κινδυνολογίας ή καταστροφολογίας καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί βραχυπρόθεσμες λύσεις που δίνουν επαρκή χρονικά περιθώρια έτσι ώστε να καταλήξουμε σε κάποια από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που περιγράφει ο ΠΕΣΔΑ», προσθέτει η ίδια.
«Οι απαντήσεις που περιέχονται στο υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 επίσημο απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ καλύπτουν πλήρως τα ερωτήματα που επαναλαμβάνετε στην επιστολή σας σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για την προσαύξηση της δυναμικότητας του ΧΥΤΑ για τουλάχιστον τρία χρόνια – χρόνος επαρκής για την υλοποίηση της πολιτικής διαχείρισης που θα επιλέξετε ως Διοίκηση της Περιφέρειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Γ. Σγουρός: «Το ξεγύμνωμα Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων ολοκληρώθηκε»

Ο π. Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 1ης Αυγούστου με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος τόνισε ότι «το ξεγύμνωμα της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων ολοκληρώθηκε.
Με την απόφαση που λήφθηκε για περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις, έριξε τους τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη θητεία 5 ετών που χαρακτηρίστηκε από ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, από την απώλεια ιδιωτικών και κοινοτικών κεφαλαίων 400 εκ. €, από την έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού, από την πλήρη ανακολουθία λόγων και έργων, από τον ενταφιασμό της ανακύκλωσης, από τη μηδαμινή απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
Όλα όσα προβλέψαμε με μαθηματική ακρίβεια ότι θα συμβούν όταν ακούγαμε τον κατά φαντασία σχεδιασμό της κας Δούρου επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο.
Ο λαϊκισμός και οι ιδεοληψίες ηττήθηκαν, όχι όμως χωρίς κόστος.
Τα αδιέξοδα στα οποία εγκλώβισε η απερχόμενη διοίκηση την Αττική, το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που ήδη πληρώνουν οι πολίτες ιδίως στη Δυτική Αττική είναι τεράστιο.
Η παραίτηση της αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ και στενής συνεργάτη της κας Δούρου έναν μήνα πριν την αποχώρηση της νυν διοίκησης δεν μπορεί παρά να αποτελεί στάχτη στα μάτια, όσων εξακολουθούν να μην πιστεύουν σε σκοπιμότητες αλλά σε αυταπάτες.
Η επόμενη μέρα απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προγραμματισμένο διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις, συνεργασίες διότι ο χρόνος που χάθηκε είναι πολύ μεγάλος και πολύ δύσκολα αναπληρώνεται».

Η απάντηση της Ρένας Δούρου «Παράδειγμα τα 3Β στη διαχείριση απορριμμάτων»

Λόγο για «συντονισμένη επίθεση με κινδυνολογικές τοποθετήσεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων» έκανε στην απάντηση που εξέδωσε στις 7 Αυγούστου η Ρένα Δούρου θέσεις τις οποίες επανέλαβε και στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Στο Κόκκινο».
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια απόπειρα παραπληροφόρησης από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, ΜΜΕ και συγκεκριμένους πολιτικούς, που μου θυμίζει την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο 2014 που ήταν οι ίδιοι καλοθελητές και πολιτικοί αντίπαλοι που φώναζαν ότι επειδή η Δύναμη Ζωής ήρθε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους». «Θυμίζω ότι πέρασαν 10 εξάμηνα, δεν ήρθε η καταστροφή και από αυτά καταλαβαίνει κανείς την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες όσων βγήκαν στο μεϊντάνι και ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων», παρατήρησε η ίδια. Ενώ αναφερόμενη στις σκοπιμότητες τόνισε ότι αυτές «σχετίζονται με το να μην αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων». «Δηλαδή να ακυρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια που οδήγησε στο να έχει η Αττική για πρώτη φορά ευρωπαϊκό σχεδιασμό με το να έχει στον πυρήνα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και όχι το θάψιμο». Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη εφαρμογή της διαχείρισης απορριμμάτων σε δήμους όπως το Χαλάνδρι, τα 3Β, τα Βριλήσσια και τα οφέλη που προέκυψαν από τις πρακτικές.

Γιώργος Πατούλης: «Με σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά, θα δώσουμε λύση»

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Ρένας Δούρου έδωσε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τονίζοντας ότι «Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια και η δήθεν «λύση» που προτείνει σήμερα η κα Δούρου, είναι επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό». Στη συνέχεια είπε πως το θέμα του χρόνου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι πολιτικό όπως το παρουσιάζει η Ρένα Δούρου αλλά καθαρά τεχνικό. Για ανευθυνότητα και ανικανότητα με σοβαρές ευθύνες κατηγόρησε την νυν Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και είπε: «Σε κάθε περίπτωση αν η κα Δούρου αμφισβητεί το ορόσημο του Νοεμβρίου 2019 που οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εκτιμούν, καλούμε την νυν διοίκηση να κοινοποιήσει δημόσια τα σχέδια με τους χώρους που θα κάνει εναπόθεση απορριμμάτων για 3,5 έτη όπως υποστηρίζει. Για ακόμα μία φορά δηλώνουμε ότι ως νέα διοίκηση θα προσπαθήσουμε, μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες της Αττικής και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, να δώσουμε μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα. Με σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά, θα κάνουμε την Αττική μία σύγχρονη Περιφέρεια στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς».

Κωστής Χατζηδάκης: «Ένα χρόνο ακόμα αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2019 το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.
Μετά το πέρας της επίσκεψής του o υπουργός ΠΕΝ δήλωσε τα εξής:
«Στο ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ενός ακόμα χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση.
Αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής καλώς εχόντων των πραγμάτων για ένα έτος! Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών. Αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, είτε με κάποια άλλη ιδέα. Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κλπ.).
Το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα συζητήσουμε άμεσα το θέμα με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.
Μου προκαλεί πάντως εντύπωση –ακόμα μια φορά- για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014.
Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!
Είμαστε εδώ τα συναρμόδια Υπουργεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων».


Στατιστικά Στερεών Αποβλήτων (2004 – 2014) – Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (31.1.2017)

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Αυγούστου 2019]