Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Τρεις ωρολογιακές βόμβες έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Νεκροταφεία, απορρίμματα, χρέη»

Ηλιούπολη Συνεντεύξεις

Τρεις ωρολογιακές βόμβες έχει κάθε Δήμαρχος» είπε ο κ. Βαλασόπουλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 2 Φεβρουαρίου. «Το κοιμητήριο, τα απορρίμματα και τα χρέη», είπε. Βέβαια στην πορεία της συζήτησης ανέπτυξε προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοτική αρχή και σε άλλους τομείς όπως είναι η ασυδοσία των μαγαζιών, η «απαράδεκτη και προκλητική στάση» όπως τη χαρακτήρισε της εταιρείας Φυσικό Αέριο που έκλεισε τη στρόφιγγα χειμώνα στα σχολεία, οι ελλείψεις στο προσωπικό… και πολλά ακόμη.

Τα μεγάλα έργα

Στον τομέα των μεγάλων έργων, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην μεγάλη και φιλόδοξη κατασκευή της υπόγειας σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με την Λ. Βουλιαγμένης. Είναι είπε η μεγάλη δράση καθώς σήμερα η πόλη διχοτομείται από την Αλίμου Κατεχάκη.
Όλες οι δημοτικές αρχές είπε, έδωσαν μια μεγάλη μάχη έτσι ώστε να γίνει η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού και τα αυτοκίνητα να φύγουν από το εσωτερικό της πόλης και να συνδέονται περιφερειακά τα Βόρεια με τα Νότια προάστια και το Αεροδρόμιο. Ήταν ένα έργο της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε και η οικονομική δυνατότητα χάθηκε καθώς η Αυτοδιοίκηση πολύ ορθώς δεν δέχτηκε να γίνουν διόδια στην πόλη.
Έτσι τώρα παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση, μία νέα έξυπνη πρόταση για την δημιουργία υπόγειας σήραγγας που θα ενώνει την Λ. Βουλιαγμένης με την Αττικής Οδό. Ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στην υψηλή ποιότητα της εκδήλωσης καθώς όπως είπε έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της αναγκαιότητας και της ωφελιμότητας του έργου από τον «πρύτανη» όπως τον χαρακτήρισε, συγκοινωνιολόγο κ. Ζέκκο, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης.
Έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος και στις οικονομικές διαστάσεις του θέματος καθώς όπως είπε η εκτίμηση είναι ότι το όλο έργο μαζί με τα συνοδευτικά περιφερειακά του δεν θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ ενώ το έργο αυτό καθεαυτό στοιχίζει μόνο 250 εκ.
Είναι ένα έργο που στην κυριολεξία θα σώσει το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας καθώς αυτή είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν διαθέτει περιφερειακό δακτύλιο.

«Δε θα γίνει τίποτα  στο Ελληνικό  αν δεν  δημιουργήσουν περιφερειακούς δακτυλίους».

Ο κ. Βαλασόπουλος διατύπωσε το ερώτημα: ακούγοντας τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται να γίνουν στο Ελληνικό, από που θα φεύγουν τα φορτηγά, τα πούλμαν και όλη μεγάλη τροφοδοσία εξοπλισμών όλων αυτών των χρήσεων που θα γίνουν εκεί χωρίς μία δίοδο ενός μεγάλου οδικού άξονα για την Εθνική Οδό; Προφανώς είπε θα πρέπει να φύγουν από την Αττική Οδό και οι δρόμοι όπως αυτοί μέσα από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες λειτουργίες σε καμία περίπτωση. Το μεγάλο αυτό έργο έχει κριθεί ως πρώτης προτεραιότητας για την Αττική.
Ως μεγάλη επιτυχία για την δημοτική αρχή σημείωσε ο κ. Βαλασόπουλος και τον σχεδιασμό ως τερματικού σταθμού της γραμμής 4 του Μετρό στην Αγία Μαρίνα της Ηλιούπολης. Ο αρχικός σχεδιασμός είπε ήταν στον Βύρωνα αλλά τελικά θα γίνει στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Γραμμή 4  του Μετρό

Ήδη ανακοινώθηκε η έναρξη των εργασιών της γραμμής 4 με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το πρώτο βήμα είναι στο Γουδί και στου Ζωγράφου. Το επόμενο βήμα είναι ο Βύρωνας και η Αγία Μαρίνα. Έτσι η Ηλιούπολη θα έχει τέσσερις σταθμούς μετρό για να εξυπηρετείται και όλοι οι κάτοικοι θα εξυπηρετούνται πλήρως στην πρόσβασή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Οι έτοιμες μελέτες και τα έργα που εντάχθηκαν στην Περιφέρεια

Μεγάλη δικαίωση της δημοτικής αρχής αποτέλεσε η φετινή ένταξη πλήθους έργων της Ηλιούπολης στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.
Η κ. Βαλασόπουλος είπε ότι το 2015 η Περιφέρεια Αττικής δεν ενέταξε ούτε ένα έργο για την Ηλιούπολη. Είχε επισημάνει όμως τότε με χαμηλούς τόνους, ότι για να απορροφηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια από την Περιφέρεια, πρέπει να εντάξουν έργα ώριμα που να έχουν μελέτες και να μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν. Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει τόνισε ο Δήμαρχος, ούτε ένα έργο που να εντάχθηκε το 2015 και να ξεκίνησε. Έτσι τώρα κατανόησαν την σημασία της ωριμότητας των έργων. Εμείς περιμέναμε χωρίς να βγούμε να καταγγείλουμε την διοίκηση της περιφέρειας ανέφερε ο κ. Βαλασόπουλος. Σήμερα όμως έβαλαν πέντε έργα της Ηλιούπολης στο τεχνικό πρόγραμμα. Έργα που είναι πολύ σημαντικά για την Ηλιούπολη.
Ο Δήμαρχος ανέφερε τον Παιδικό Σταθμό, τα πεζοδρόμια που ξεκινάνε με βάση τις προδιαγραφές των ατόμων με αναπηρία, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το δεύτερο πακέτο ασφαλτοστρώσεων, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας κυρίως γύρω από σχολεία και αθλητικούς χώρους και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Επίσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι ζητήθηκε από την Περιφέρεια και ο δήμος έστειλε έτοιμες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου κλειστού γυμναστηρίου Ηλιούπολης και για το πάρκο Χαλικάκι ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτοφερόμενο κέλυφος» ή αλλιώς μπαλόνι

Αναφέρθηκε όμως και στο «αυτοφερόμενο κέλυφος» το λεγόμενο μπαλόνι ένα από τα οποία έχει ήδη εγκαταστήσει ο δήμος ακριβώς δίπλα στο 1ο κλειστό γυμναστήριο. Ο Δήμος ζήτησε από την περιφέρεια την χρηματοδότηση για αγορά δύο τέτοιων μπαλονιών για τα γυμναστήρια των σχολείων στα Αστυνομικά και στην Κάτω Ηλιούπολη.

Ανάγκη για ένα Κέντρο Γραμμάτων και Πολιτισμού

Ο Δήμος έχει πάρει το κτήριο του ΟΤΕ, όπου έγινε μια εξαιρετική δουλειά σε ένα κτίριο πλήρως εγκαταλελειμμένο και ρημαγμένο με σύγχρονη βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το ίδρυμα Νιάρχου, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ηχογράφησης, βιντεογράφησης και έναν εξοπλισμό άνω των 350.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν φτάνει είπε ο Δήμαρχος. Ο χώρος δίπλα στο ΙΚΑ της Πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πολιτισμού και αθλητισμού. Ο Δήμος ζητάει από την Περιφέρεια τα χρήματα, για να κάνει την μελέτη και να κατασκευαστεί εκεί ένας χώρος πολιτισμού, που να μην είναι όμως ένα από τα γνωστά μεγάλα κτίρια με μπετόν, αλλά μια κατασκευή με ιδιαίτερη βιοκλιματική ευαισθησία ώστε να μην καλύπτει τον ζωτικό χώρο, αλλά να δένει με την ευρύτερη περιοχή.

Δύο πεζογέφυρες για την Ηλιούπολη

Η Περιφέρεια είπε ο Δήμαρχος ενέκρινε την ένταξη 14 πεζογεφυρών ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για τις μελέτες, στο τεχνικό της πρόγραμμα. Η Ηλιούπολη δικαιούται να έχει δύο τουλάχιστον τέτοιες πεζογέφυρες σε όλο αυτόν τον δρόμο από τον Καρέα μέχρι και την έξοδο στην Αργυρούπολη και γι αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, θα στείλει άμεσα τεχνική έκθεση για να προσδιορίζει τα σημεία όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν αυτές οι πεζογέφυρες.
Εκσυγχρονισμός του στόλου στην
καθαριότητα

Ένας τομέας όπου ο δήμος Ηλιούπολης έχει κάνει μεγάλες τομές είπε ο κ. Βαλασόπουλος είναι ο τομέας της καθαριότητας. Επιπλέον μέσα στο 2016 θα έχει ανανεωθεί όλος ο στόλος της καθαριότητας με το σύστημα leasing. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού αρκεί να έχεις οικονομικά αποθεματικά για να έχει φερεγγυότητα σημείωσε ο Δήμαρχος. Ακόμη και στις χειρότερες οικονομικές συνθήκες που περνάει η χώρα μπορεί να βρίσκονται έξυπνες λύσεις σε δήμους και οργανισμούς που έχουν κάνει χρηστή διαχείριση, σχολίασε. Θα στοιχίσει στο δήμο δόση 15.000 το μήνα για συνολική αγορά 1,1 εκατομμύριο ευρώ και στο τέλος της πενταετίας με ένα ευρώ, όλος αυτός ο στόλος θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.
Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ένα ειδικό απορριμματοφόρο με ειδικούς κάδους για την ανακύκλωση τροφών, από τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ετσι μετά τα ρεύματα ανακύκλωσης που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Ηλιούπολη με χαρτί, γυαλί, πλαστικό, λάδια και πράσινα απορρίμματα (κλαδιά), θα γίνει ένα ακόμη βήμα με τις τροφές και ο δήμαρχος το ανέφερε ως βήμα πολιτισμού που θα απαλλάξει την πόλη από τις μυρωδιές που δημιουργούν οι τροφές μέσα στους κλασικούς κάδους
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στους 16 νέους υπόγειους κάδους που εγκαθίστανται σε λίγο στους δρόμους και ο καθένας από αυτούς θα αντικαταστήσει πέντε επίγειους

Τα σχολεία του Δήμου

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η Ηλιούπολη έχει 24 Νηπιαγωγεία, 16 Δημοτικά και 13 Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι πάρα πολλά για να συντηρηθούν, όμως και παρ’ όλη την μείωση των πόρων από το κράτος, δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» όπου γίνανε τομές στα παλιότερα σχολεία. Έτσι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στα σχολεία της Ηλιούπολης.
Εδώ ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Φυσικό αέριο. Θα είχαμε είπε, ολοκληρώσει φέτος την εγκατάσταση σε όλα τα Δημοτικά. Το σταματήσαμε συνειδητά είπε και χαρακτήρισε την εταιρεία του Φυσικού Αερίου εντελώς απαράδεκτη και προκλητική. Παρ’ όλο που ο δήμος Ηλιούπολης δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε καμία κοινωφελή επιχείρηση, λόγω καθυστέρησης για μία μόνο μέρα καταβολής των χρημάτων για γραφειοκρατικούς λόγους, έκοψαν χειμωνιάτικα την τροφοδοσία στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, αφήνοντας εκτεθειμένα τα παιδιά στο κρύο. Η Εκτελεστική Επιτροπή πήρε ομόφωνη απόφαση να μην συνεχιστεί η εγκατάσταση δικτύου Φυσικού Αερίου, αλλά να συνεχίσουν τα σχολεία να εφοδιάζονται με πετρέλαιο καθώς οι προμηθευτές πετρελαίου δείχνουν πάντα μεγαλύτερη ευαισθησία και ανοχή.
Το τελευταίο που θα γίνει στον Δήμο Ηλιούπολης άμεσα είναι να αλλάξουν στα δημοτικά σχολεία όλοι οι πίνακες. Οι πίνακες αυτοί είναι τέτοιοι που σιγά σιγά θα τους προετοιμάσουμε για την διαδραστικότητα. Έτσι είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος, στέλνουμε και ένα μήνυμα στα σχολεία μας ότι πρέπει να προετοιμαστούν για τις νέες τεχνολογίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις έξυπνες πόλεις.

Ασυδοσία μαγαζιών… Ποιες οι προθέσεις της Διοίκησης;

«Όταν λέμε ασυδοσία εννοούμε τεράστια ασυδοσία», είπε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης τονίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση. «Πραγματικά τους έχουμε βοηθήσει γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολα είναι οι εποχές, όμως τίθεται και θέμα ασφάλειας. Όταν μια κυρία πχ. προσπαθεί να περάσει στο πεζοδρόμιο με το καροτσάκι και το παιδί της δεν μπορείς να την υποχρεώσεις να πατήσει στο δρόμο. Και βέβαια ξέρουμε πως από τα μαγαζιά της Ηλιούπολης ζουν και Ηλιουπολίτες, παιδιά που δουλεύουν στις τοπικές επιχειρήσεις». Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή προκειμένου να περιορίσει την ασυδοσία; «Σε όσους δεν έχουν μεγάλη κίνηση θα προστατεύσουμε τα πεζοδρόμια, να έχουν εύκολη διάβαση. Σε περιπτώσεις που πάρκαραν τα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια θα βάλουμε κολονάκια μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια για να αποτρέψουμε αυτή την εικόνα», είπε. Έκανε μάλιστα και ειδική αναφορά σε μαγαζί που έχει κλείσει τόσο πολύ το πεζοδρόμιο, σχεδόν το έχει εξαφανίσει σε συνδυασμό και με περίπτερο πιο κάτω. Η λύση είναι με τη συνεργασία των υπηρεσιών. Έχουμε φωτογραφίσει αυτά τα μαγαζιά. Θα επιβάλουμε πρόστιμα, θα κάνουμε μηνυτήριες αναφορές και θα κάνουμε καταγγελία στην πολεοδομία. Αυτά είναι τα όπλα μας», είπε ο κ. Βαλασόπουλος εξηγώντας τις μέχρι σήμερα κινήσεις.

Δημοτικό Κοιμητήριο, διαδημοτικό και αποτεφρωτήρας

«40.000 κατοίκους είχε η Ηλιούπολη όταν χωροθετήθηκε το νεκροταφείο», είπε ο Δήμαρχος αναφέροντας πως θάβονται σε αυτό μόνο οι δημότες. Εστίασε στο σημείο κορεσμού που φθάνουν τα κοιμητήρια αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους αποθανόντες καθώς «…όταν τριπλασιάζεται ο πληθυσμός περίπου αυξάνονται και οι θάνατοι. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές μένουν άνθρωποι 2 και 3 ημέρες στα ψυγεία. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι και αύριο εμείς. Δίνουμε μάχη, παρακαλάμε…» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συναισθηματικό κομμάτι… «και καλά να είναι ένας μεγάλος που πρέπει να γίνει εκταφή. Θα πάω και θα τσακωθώ με το δημότη. Όταν είναι όμως μάνα με μικρό παιδί τι θα πάω να πω στη μάνα;». Ο κ. Βαλασόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό κοιμητήριο στη βάρη βουλα βουλιαγμένη ύστερα από συζήτηση και με τους όμορους δήμους. «Δηλαδή επειδή ο Δήμαρχος Γλυφάδας αυτή τη στιγμή σηκώνει σταυρό και εγώ είμαι μια χαρά ή αργώ μόνο 2-3 μέρες δεν έχω πρόβλημα; Μα θα έρθει και στο δικό μου δήμο». Στο ερώτημα αν είναι υπέρ της αποτέφρωσης ο κ. Βαλασόπουλος είπε πως είναι υπέρ «όμως εξήγησα και στο Δ.Σ. πως τα κοιμητήρια είναι χώρος λατρείας των χριστιανών. Δεν έχει σχέση με την καύση. Αν εγώ αποφασίσω να καώ είναι δικαίωμα μου αλλά σε χώρους έξω από τα νεκροταφεία. Όπως πρέπει να σέβεσαι το δικαίωμα του άλλου να αποτεφρωθεί πρέπει να σέβεσαι και το δικαίωμα του πιστού».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Φεβρουαρίου 2016]