Στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης Μια καντίνα στον… αέρα

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Eρχεται ξανά στην επικαιρότητα η διένεξη ενός ιδιώτη με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο λόγος είναι η λειτουργία μιας καντίνας σε έκταση της Εκκλησίας στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης. Τα δύο αντιπαρατιθέμενα μέρη μετρούν μήνες διενέξεων και το θέμα αυτό έχει απασχολήσει ξανά το Δήμο και τις υπηρεσίες του, ενώ αναμένεται να έχει και συνέχεια. Κατά τη δημοτική αρχή, το ζήτημα δεν εξαντλείται σε μια μόνο καντίνα. Καθώς η διένεξη αφορά επί της ουσίας στην ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος του 2004 που καθορίζει τις χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο, και εκφράζεται ο φόβος ότι η αδειοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα αποτελέσει μόνο την αρχή για να γεμίσει η περιοχή μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας μπαράκια και καντίνες.

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 15 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενημέρωσε το σώμα για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου, ο οποίος «κατέβαλε τα αδύνατα δυνατά για να μη δώσει κανενός είδους άδεια και να μη μετατραπούν τα λιμανάκια της Βουλιαγμένης σε ένα El dorado καντινών» και τόνισε ότι «η καντίνα αυτή τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γίνει».
Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση σήμερα λειτουργεί με προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για να ακυρώσει την ηλεκτρονική γνωστοποίηση που έκανε ο επιχειρηματίας (ΣΥΠΟΘΑ) και η οποία ενέχει θέση άδειας.
Στη λειτουργία της καντίνας συνέβαλε καθοριστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).
«Η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ μπάζει από παντού», είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξήγησε ότι είναι έωλη και λαθεμένη απόφαση από νομικά, ερμηνευτικά, τεχνικά και μια σειρά από άλλα ζητήματα. «Όταν ο κύριος αυτός έφερε στις 30/5 την τροχήλατη καντίνα με γερανό και την τοποθέτησε με κάτι σφήνες, κάναμε προσφυγή», αναφέρει. Λόγω όμως των εκλογών εξετάστηκε στις 19 Ιουνίου και η απόφαση βγήκε στις 8 Ιουλίου κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά αναφέροντας τρία πράγματα.
Το πρώτο που ανέφερε ήταν ότι «τα νομικά θέματα που εγείρει ο Δήμος δεν μπορούν να εξεταστούν σε αυτή τη φάση του δικαστηρίου και θα εξεταστούν σε τακτική δικάσιμο (το Νοέμβριο).
Οι περιβαντολλογικές ανησυχίες που εγείρει ο Δήμος για τη φυσιογνωμία και την προστασία της περιοχής ήταν το δεύτερο σκέλος, στο οποίο η απόφαση δεν πιθανολογεί περιβαλλοντική ζημία.
Και το τρίτο είχε να κάνει με τον ιδιώτη που προσκόμισε έγγραφα δηλώνοντας άπορος, με αναπηρία άνω του 67% και με προστατευόμενο μέλος και η απόφαση καταλήγει ότι τυχόν σφράγισμα της καντίνας θα βλάψει τον επιχειρηματία.
Ο Δήμος όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Στη συνέχεια έθεσε ξανά το θέμα στο Δασαρχείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να τονίσει τον κίνδυνο που ενέχει η λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης. «Τους θέσαμε προ των ευθυνών τους» τονίζει και εξηγεί ότι «αν εκδηλωθεί ένα έντονο μετεωρολογικό φαινόμενο – από αυτά που εκδηλώνονται τους τελευταίους μήνες – η συγκεκριμένη τροχήλατη καντίνα η οποία δεν έχει ρόδες αλλά τάκους, θα αποτελέσει κίνδυνο για τους εξυπηρετούμενους στην καντίνα αλλά και για τους λουόμενους εκεί».
Έπεται και συνέχεια… Καλό είναι να προλαμβάνουμε απ’ ότι να θεραπεύουμε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Ιουλίου 2019]