Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θεανώ Φωτίου, Υποψήφια Βουλευτής στο Νότιο Τομέα: Έμπρακτα & Ειλικρινά

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τεσσερισήμισι χρόνια στο πλευρό των συνανθρώπων μας με αγάπη και αξιοπρέπεια

Η Αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου ανοίγει την καρδιά της στον «Παλμό» ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου και μας μιλά για όλα όσα έγιναν στη θητεία που ολοκληρώθηκε και για όσα ακόμη έχουν δρομολογηθεί. Η ίδια θα είναι εκ νέου υποψήφια, στην πρώτη γραμμή και σε μια μεγάλη Περιφέρεια, την Β’ Αθήνας και συγκεκριμένα στο Νότιο Τομέα.
«Την Κυριακή ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Μπροστά μας έχουμε δύο δυνατές επιλογές. Να προχωρήσουμε μπροστά στον δρόμο που έφερε τη σταθερότητα, εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά, μειώνει την ανεργία, ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, οικοδομεί ένα κοινωνικό κράτος που σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες του πολίτη ή να γυρίσουμε πίσω στο καθεστώς και στην πολιτική με την οποία η Ελλάδα χρεοκόπησε και οι πολίτες της φτώχυναν», τονίζει στο σημερινό της άρθρο η κ. Φωτίου.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης υπόσχονται ότι με μείωση των φόρων για τους πλούσιους, με κατάργηση της προστασίας της εργασίας, με ιδιωτικοποίηση των πάντων, θα ενισχυθεί αυτομάτως η ανάπτυξη. Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επί 25 χρόνια και απέτυχε».

ΗΕλλάδα χρεοκόπησε, ζήσαμε 8 χρόνια επιτροπείας των δανειστών, η ανεργία έφτασε το 28% και η ανεργία των νέων το 60%. Γι’ αυτό οι πολίτες απέρριψαν αυτήν την πολιτική στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση, να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, να αυξηθούν οι επενδύσεις, να εξυγιανθεί το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να οικοδομηθεί ένα αδιάβλητο κράτος πρόνοιας.
Αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να συνεχίσουμε, με το σχέδιο που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό και με την αποτελεσματικότητα που επιδείξαμε την τελευταία τετραετία», αναφέρει η κ. Φωτίου.

Όταν, τον Ιανουάριο 2015, ο πρωθυπουργός μού ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν ήξερα ακόμα ότι, όπως ήταν τότε η κατάσταση, αναλάμβανα ευθύνη περίπου για τους μισούς κατοίκους της χώρας μας. Σήμερα αυτή η ευθύνη έχει μεγαλώσει, είναι για όλους τους πολίτες. Το πρώτο μέλημα ήταν να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση που οδηγούσε φτωχούς ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, έκανε παιδιά να λιποθυμούν στο σχολείο από την πείνα, αύξανε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την αστεγία.

Αυτή ήταν η κατάσταση που την άλλαξε η, θρυλική πια, «κάρτα αλληλεγγύης». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξαναπήγαν και ψώνισαν τρόφιμα για την οικογένειά τους, πήραν ενίσχυση για το ενοίκιο, μειωμένο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Μετά ήρθε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Με ψηφιακή πλατφόρμα, γρήγορο, διαφανές, φιλικό. Ο πολίτης ανοίγει την ιστοσελίδα και σε περίπου είκοσι λεπτά ξέρει αν δικαιούται και τι δικαιούται κι αυτό πιστώνεται στον λογαριασμό του τον επόμενο μήνα. Γι’ αυτό υπήρξε τότε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές που μας ζητούσαν, ιδίως το ΔΝΤ, να περικόψουμε όλα τα κοινωνικά επιδόματα και να τα εντάξουμε στο ΚΕΑ, δηλαδή το επίδομα αναπηρίας, το επίδομα παιδιού να δίνονται μόνο σε όσους ζουν σε ακραία φτώχεια – αυτή την πρόταση υιοθέτησε αμέσως η Νέα Δημοκρατία. Αρνηθήκαμε και κατορθώσαμε να μην υπάρξει καμία περικοπή. 700.000 συμπολίτες μας εντάχθηκαν στο ΚΕΑ. Αυτό είναι το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και μάλιστα με ειδική πρόβλεψη ώστε οι δικαιούχοι του να βρίσκουν δουλειά κι έτσι να μην εξαρτώνται από το επίδομα. Γιατί ο σκοπός του ΚΕΑ δεν είναι να εγκλωβίζει τους ανθρώπους στη φτώχεια, αλλά να τους απελευθερώνει. Σήμερα οι δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι 470.000. Η φτώχεια στην Ελλάδα έπεσε στο επίπεδο του 2008, δηλαδή όσο ήταν πριν από την κρίση. Γιατί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τους ξανακάνει, όπως λέει, 800.000; Τρεις εξηγήσεις υπάρχουν: ή ξέρει ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, η πολιτική του θα αυξήσει την ακραία φτώχεια ή θέλει να επαναφέρει την απαίτηση του ΔΝΤ και να παίρνουν επιδόματα μόνο οι πιο φτωχοί ή, τέλος, θέλει να περικόψει τις προνοιακές δαπάνες για να χρηματοδοτήσει την πανάκριβη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το μεγάλο σχέδιο που καταστρώσαμε από το 2015 στο υπουργείο και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018 ήταν η ψηφιοποίηση του κράτους πρόνοιας. Τέλος, με τα 200 διαφορετικά επιδόματα που τα έδιναν 120 φορείς, ο πολίτης δεν χρειάζεται πια «μέσον», κανένας δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ανάγκη του συμπολίτη του. Σήμερα, ο πολίτης απευθύνεται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου του, όπου πληροφορείται τα κοινωνικά του δικαιώματα, υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά και ο ενιαίος φορέας ΟΠΕΚΑ πιστώνει όσα δικαιούται στο λογαριασμό του. Με τον ενιαίο φορέα μπορέσαμε, για πρώτη φορά να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα του αναπηρικού κινήματος, δηλαδή να καταβάλλεται το επίδομα αναπηρίας κάθε μήνα την ίδια ημερομηνία σε όλη την Ελλάδα.

Την ιδέα των σχολικών γευμάτων μου την ενέπνευσαν αρχικά οι δάσκαλοι του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας που οι ίδιοι κατόρθωσαν να ταΐζουν τους μαθητές τους. Με τα σχολικά γεύματα πετύχαμε να απελευθερώσουμε τους γονείς, κυρίως τους εργαζόμενους, από το άγχος του τι θα φάει το παιδί το μεσημέρι, να μεταδώσουμε στα παιδιά το όφελος της μεσογειακής διατροφής, αλλά και την αξία της συντροφικότητας με τους συμμαθητές τους. 200.000 ζεστά γεύματα κάθε μέρα πηγαίνουν στα σχολεία με αυστηρή επίβλεψη για την ποιότητα.
Το 2020 θα γίνουν 600.000 ώστε να καλυφθούν όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι με τα γεύματα περιορίζεται η σχολική διαρροή και αυξάνεται η επίδοση των μαθητών.
Με το επίδομα παιδιού, ενισχύθηκαν ιδιαίτερα το πρώτο και το δεύτερο παιδί, καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες ως το καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να επαναφέρει το παλιό καθεστώς. Αυτό σημαίνει μείωση του επιδόματος παιδιού, το οποίο από το 2018 αυξήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις κατά πάνω από 70%.

1η στην Ευρώπη και 3η σε παγκόσμιο επίπεδο, κινητή μονάδα (λεωφορείο) ατομικής υγιεινής
για άστεγους (Mobile Day Center) από τον Ιούλιο του 2016

Οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς διπλασιάστηκαν και από 75.000 το 2014 έφτασαν το 2018 τις 145.000. Το 2020 όλα τα παιδιά θα βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό. Ενώ προηγουμένως δικαίωμα δωρεάν θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό είχαν μόνο παιδιά εργαζόμενων μητέρων, το δικαίωμα αυτό επεκτάθηκε και στις άνεργες μητέρες.

“Αγωνιζόμαστε να μας δώσει ο ελληνικός λαός
εντολή, ώστε να μην ανατραπεί η πρόοδος
που συντελέστηκε και η Ελλάδα
να μπει στην επόμενη δεκαετία
με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη”

Τέλος, το επίδομα στέγης, από το οποίο ωφελούνται 700.000 συμπολίτες μας, αυξάνει την ασφάλεια ανθρώπων που κινδύνευαν από έξωση, αλλά και βοηθάει νέους ανθρώπους να βγουν από το πατρικό σπίτι, νέα ζευγάρια να στήσουν το νοικοκυριό τους.
Συνολικά οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια την τελευταία τετραετία σχεδόν πενταπλασιάστηκαν, από 700 εκατομμύρια ανέρχονται τώρα σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν όλα σε καλή μεριά. Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι για να
στηριχθούν οι φτωχότεροι επιβαρύνονται τα μεσαία εισοδήματα. Αυτό είναι ψέμα και μάλιστα ψέμα με σκοπό: να διχαστεί ο λαός, να συγκρουστούν τα μεσαία στρώματα με τους φτωχότερους. Εκτός από το ΚΕΑ, όλα τα άλλα επιδόματα και τις παροχές τα δικαιούνται και τα παίρνουν νοικοκυριά μέχρι βαθιά στη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Εδώ βρίσκεται και μια θεμελιώδης διαφορά δική μας με τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ εκείνοι θεωρούν ότι κοινωνική πρόνοια, το κοινωνικό κράτος γενικά είναι για τους πιο φτωχούς, εμείς λέμε ότι είναι για όλον τον λαό – και αυτό εφαρμόζουμε.
Οι αντίπαλοί μας ισχυρίζονται ακόμα ότι το κράτος πρόνοιας με τα επιδόματα και τις παροχές του είναι καλό, αλλά αφού προηγουμένως έχει υπάρξει ανάπτυξη. Ο ισχυρισμός δεν είναι μόνο κοινωνικά ανάλγητος, είναι και από την άποψη της οικονομίας ανόητος. Με την κάρτα αλληλεγγύης και το ΚΕΑ μπήκαν στα μαγαζιά άνθρωποι που προηγουμένως κοίταζαν μονάχα τις βιτρίνες, αυτοί ψώνισαν αύξησαν τον τζίρο, την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας. Για τις εκατοντάδες χιλιάδες ημερήσια σχολικά γεύματα έγιναν επενδύσεις, προσλήφθηκε προσωπικό έγιναν παραγγελίες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα στέγης, το επίδομα παιδιού. Το κράτος πρόνοιας που σήμερα, χάρη στο ηλεκτρονικό του σύστημα, δεν σπαταλάει ούτε ένα ευρώ, συμβάλλει στην ανάπτυξη και όχι μόνο άμεσα. Η εύρεση εργασίας για τους δικαιούχους του ΚΑΕ αυξάνει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί βοηθούν τις μητέρες να αναζητήσουν δουλειά, η βελτίωση της σχολικής επίδοσης των παιδιών με τα σχολικά γεύματα εξυψώνει το μορφωτικό επίπεδο και όλα αυτά βοηθούν την ανάπτυξη. Όλα αυτά βοηθούν ώστε να γίνονται επενδύσεις, βοήθησαν ώστε να αντιστραφεί π.χ. η ραγδαία μείωση των ξένων επενδύσεων που υπήρξε στην τετραετία 2010-2014, οι οποίες την τετραετία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθαν από 17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 27 δισεκατομμύρια το 2018.
Αυτά τα επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας σήμερα απειλούνται ευθέως, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει καθημερινά πρόγραμμα και προτάσεις ανάλογα με το τι του λένε οι δημοσκόποι. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν προσπαθούμε απλώς να βελτιώσουμε τα εκλογικά ποσοστά μας. Αγωνιζόμαστε να μας δώσει ο ελληνικός λαός εντολή, ώστε να μην ανατραπεί η πρόοδος που συντελέστηκε και η Ελλάδα να μπει στην επόμενη δεκαετία με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

H Θεανώ Φωτίου είναι Υποψήφια Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β3 Περιφέρειας Αθηνών

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιουλίου 2019]

Scroll to Top