Πέντε Seatrac στις παραλίες των Νοτίων – Δύο στη Γλυφάδα, Δύο στον Άλιμο, Ένα στη Βούλα

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα

°Γλυφάδα

Στην 3η παραλία Γλυφάδας τοποθετήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μια ολοκληρωμένη υποδομή για τη φιλοξενία των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Πρόκειται για το μηχανισμό Seatrac, δίπλα στον οποίο ο Δήμος Γλυφάδας τοποθέτησε εκ νέου ειδικό διάδρομο, ντουζιέρα, κάθισμα για το συνοδό, ομπρέλες, κ.ά., διαμόρφωσε θέσεις για ΑΜΕΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία, ενώ, φέτος, για πρώτη φορά, τοποθετήθηκε και δεύτερο Seatrac.
Το νέο Seatrac βρίσκεται δίπλα στο ήδη υπάρχον και πρόκειται για ένα σύγχρονο μηχανισμό του 2019, που προσφέρει πολλές και εξελιγμένες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα ότι ενημερώνει για τη θερμοκρασία του αέρα, για τη θερμοκρασία της θάλασσας, αν έχει κύμα κ.τ.λ., παρέχοντας, έτσι, ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους χρήστες. Η χρήση της εγκατάστασης είναι, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν.
Το 2016, το 2017 και το 2018 το Seatrac του Δήμου Γλυφάδας σημείωσε πανελλαδική πρωτιά, καθώς από όλους τους μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν την εκάστοτε θερινή περίοδο στην επικράτεια, το Seatrac Γλυφάδας προσέλκυσε τους περισσότερους χρήστες.
«Σε όλη την πόλη μας έχουμε αναπτύξει και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε υποδομές για την προσβασιμότητα, για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση για όλους», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας. «Η ολοκληρωμένη υποδομή για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία που έχουμε δημιουργήσει στην παραλία της πόλης, σημείωσε για τρεις συνεχόμενες χρονιές πανελλαδική πρωτιά κι αυτό μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια, αλλά και με ευθύνη, για αυτό και τοποθετήσαμε για πρώτη φορά και δεύτερο μηχανισμό Seatrac. Φέτος, στη βραβευμένη εκ νέου με γαλάζια σημαία παραλία μας, φιλοδοξούμε να διατηρήσουμε την πρωτιά και να συνεχίσουμε από κάθε άποψη να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και ζεστασιά σε όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρία».
«Φέτος, λόγω του ότι είμαστε πρώτοι πανελλαδικά και μάλιστα πέρυσι σημειώσαμε ρεκόρ με 4.103 χρήσεις, αποφασίσαμε να βάλουμε και δεύτερο Seatrac στην ίδια παραλία, με τις ίδιες υποδομές και με όλες τις ανέσεις για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας για τα άτομα με αναπηρία, Στέλιος Κουρουπάκης. «Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνέχεια και εύχομαι να συνεχίσουμε όλοι να φροντίζουμε και να προστατεύουμε την παραλία μας και τις υποδομές της και να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας. Καλό καλοκαίρι και καλά μπάνια!».

°Άλιμος

Πρόσβαση «αυτόνομη» στη θάλασσα του Αλίμου θα έχουν πλέον τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικότερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα! Δύο συσκευές SEATRAC, η μία στην παραλία Αλίμου (στάση τραμ «Καλαμάκι») και η άλλη στην παραλία «Bikini» (στάση τραμ «Λουτρά Αλίμου»), εγκαταστάθηκαν και είναι έτοιμες να υποδεχτούν όσες και όσους μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από τη χαρά του θαλάσσιου μπάνιου.
Τα εγκαίνια έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας 6ης Μαΐου και ομιλίες εκφώνησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης του Νοτίου Τομέα Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης και ο Υπεύθυνος Παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία κ. Χαράλαμπος Χριστόπουλος.
Παρέστησαν επίσης ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Φλοίσβου Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Φαλτσέτας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλίμου Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Δημήτριος Καταραχιάς και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλίμου.
Το έργο, μια ελληνική πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αλίμου με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει εκπονήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για δωρεάν αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα.
Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ανέφερε σχετικά: «Να λοιπόν, που αφενός ένας κοινός στόχος Κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης και αφετέρου μια καλή συνεργασία του Δήμου μας με το Υπουργείο έφερε τα ποθητά αποτελέσματα για να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός μιας ομάδας πληθυσμού από κάποια θεμελιώδη δικαιώματά της… Φαίνεται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο να μη σταματήσουμε την προσπάθεια!».

°Βούλα

Από τα μέσα Μαΐου ένα Seatrac βρίσκεται ήδη εγκαταστημένο από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην ελεύθερη παραλία δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης. «Για Πέμπτη φορά τοποθετήθηκε για να προσφέρει τη χαρά, τα οφέλη και την απόλαυση που χαρίζει η θάλασσα και το κολύμπι σε όλους μας», τονίζει η Δημοτική Σύμβουλος Νανά Κάραγιαν. «Πλήρης , ελεγμένη, με νέο σταθερό διάδρομο! Ο πρώτος μας επισκέπτης ήταν ο φίλος και συνδημότης Δημήτρης Τσιμπούκης που την ενέκρινε απόλυτα! Ευχόμαστε στους φίλους μας Καλό καλοκαίρι ,καλά μπάνια και ευχαριστούμε όλους εσάς που σέβεστε και προσέχετε το πολύτιμο αυτό μηχάνημα!», δήλωσε.

Το Seatrac δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα το καλοκαίρι. Ο μηχανισμός αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Είναι επίσης ενεργειακά αυτόνομη εγκατάσταση, καθώς για τις ενεργειακές της ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ.
Δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.
Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Ιουνίου 2019]