Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διαζύγιο: Γρήγορη, αποτελεσματική και ανώδυνη λύση του γάμου – Mέρος 1ο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το διαζύγιο είναι ένα σύνηθες πλέον φαινόμενο. Όταν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι αισθάνονται κα διαπιστώνουν, ότι ο γάμος τους παύει να είναι ευχάριστος και λειτουργικός, τότε σταματάει να είναι και βιώσιμος .Στην περίπτωση αυτή η λύση του γάμου είναι αναπόφευκτη και το διαζύγιο είναι απαραίτητο, για να συνεχίσει ο κάθε ένας εκ των μέχρι πρότινος συζύγων, την δική του ξεχωριστή ζωή.
Τα διαζύγια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Στην αναλυτική ερευνά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2017 η αύξηση είναι 74,2% σε σχέση με το 2016.Τα νούμερα είναι υψηλά, 19.190 διαζύγια, έναντι 11.013 το 2016 . Υψηλή συχνότητα λύσεων γάμου παρατηρείται μεταξύ τέταρτου και δωδέκατου έτους έγγαμου βίου. Οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων υποβάλλονται από άτομα ηλικίας 40 – 44 ετών (άνδρες 16,6% και γυναίκες 18,2%), ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 45-49 για τους άνδρες (16,3%) και 35 –39 για τις γυναίκες (17,3%).
Η αναλογία των γάμων με τα διαζύγια είναι επίσης ενδεικτική τηςκατάστασης. Βλέπουμε μια τάση μείωσης των γάμων και ταυτόχρονα μιααύξηση των διαζυγίων.
Εάν δε, δούμε την αναλογία από το 1970 έως το 2017, τότε η μείωση των γάμων και ή αύξηση των διαζυγίων είναι ξεκάθαρη.
Τα διαζύγια μπορεί να είναι ή συναινετικά΄ ή με αντιδικία .Στην πρώτη περίπτωση και οι δύο σύζυγοι θέλουν να λύσουν τον γάμο και μπορούν να διαπραγματευθούν τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτή η λύση.
Στην δεύτερη περίπτωση αυτή η συνεννόηση δεν είναι εφικτή, λόγω ύπαρξης σημείων τριβής μεταξύ των ενδιαφερομένων .Είναι και η ποιο δύσκολη και απαιτητική διαδικασία από τις δυο.
Η αναλογία συναινετικών και με αντιδικία διαζυγίων φαίνεται στο διάγραμμα
Το σημαντικότερο σε ένα διαζύγιο είτε συναινετικό ή αντιδικία είναι να προστατευθούν τα παιδιά.Η επιμέλεια των παιδιών είναι δικαίωμα και υποχρέωση και των δύο γονέων και αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στη διαδικασία.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ύπαρξη ενός έμπειρου στα διαζύγια Δικηγόρου, είναι απαραίτητη για την γρήγορη αποτελεσματική και ανώδυνη λύση του γάμου. Η επιλογή του δικηγόρου πρέπει να γίνει βάση της αποτελεσματικότητας του σε προηγούμενες υποθέσεις και τον τρόπο προσέγγισης ενός τέτοιου ευαίσθητου θέματος.
Στα επόμενα άρθρα θα αναλυθούν περεταίρω τα είδη του διαζυγίου, και η επιμέλεια των τέκνων.

° Κατερίνα Μαρίνη Δαμασκού, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Email: info@kmdlaw.gr, Website: www.kmdlaw.gr

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Μαΐου 2019]

Scroll to Top