Εγγραφείτε στο Newsletter μας

11 Μύθοι και αλήθειες για το χαμόγελο μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Μύθος: Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας.

Πραγματικότητα: Τα οξέα του φαγητού και τα παραγόμενα οξέα από τα μικρόβια του στόματος  αποδυναμώνουν το σμάλτο με αποτέλεσμα το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό να οδηγεί σε εύκολη διάβρωσήτους. Γι’αυτό συνιστάται να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Μύθος: Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις μαλακές.

Πραγματικότητα: Οι οδοντόβουρτσες με μεσαίας σκληρότητας τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις μαλακές ή σκληρές τρίχες καθώς η παρατεταμένη χρήση της σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών με αποτέλεσμα την ευαισθησία των δοντιών. Αντίθετα οι βούρτσες με μαλακές τρίχες χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. μετά από περιοδοντικές επεμβάσεις και όχι συνεχώς καθώς δεν μπορούν να καθαρίσουν επαρκώς τις επιφάνειες των δοντιών.

Μύθος: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίζουν τα δόντια αν δεν μπορούν να βουρτσιστούν.

Πραγματικότητα: Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή και τη ροή του σάλιου, αφαιρεί τα σωματίδια τροφίμων από τα δόντια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά το  βούρτσισμα!

Μύθος: Αν δεν τρώμε συχνά γλυκά, δεν χρειάζεται να βουρτσίζουμε και τα δόντια μας συχνά.

Πραγματικότητα: Ανεξάρτητα από τι τρώμε, η αφαίρεση των βακτηρίων από το στόμα με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι η πιο σημαντική κίνηση που πρέπει ναγίνεται.

Μύθος: Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πολύ καλύτερη από την χειρός.

Πραγματικότητα: Όταν το βούρτσισμα γίνεται σωστά μπορεί να καθαρίσει ικανοποιητικά τα δόντια μας. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι η υψηλής ποιότητας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες  είναι πιο αποδοτικές από τις χειρός καθώς μετράνε τον χρόνο βουρτσίσματος και δίνουν ένα ηχητικό και οπτικό σήμα όταν το βούρτσισμα γίνεται με περισσότερη δύναμη για την αποφυγή τραυματισμών των ούλων και των δοντιών. Ο οδοντίατρός σας είναι εκείνος που θα σας υποδείξει ποια είναι η κατάλληλη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αν δεν επαρκεί το βούρτσισμα που κάνετε με την απλή συμβατική οδοντόβουρτσα.

Μύθος: Το στοματικό διάλυμα χαρίζει φρέσκια αναπνοή.

Πραγματικότητα: Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα καλύπτουν την κακή αναπνοή, αλλά δεν θεραπεύουν την υποκειμενική αιτία της κακοσμίας. Η κακή αναπνοή μπορεί να προέρχεται από βακτήρια στη στοματική κοιλότητα, από πιθανή ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα ή να είναι αποτέλεσμα μίας άλλης ιατρικής πάθησης. Η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να συμπληρώσει τη στοματική μας υγιεινή, μετά το βούρτσισμα και τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Προσοχή, το επιλεγμένο στοματικό διάλυμα να μην περιέχει αλκοόλη !

Μύθος: Η κατανάλωση καφέ και άλλων σκούρων ροφημάτων με καλαμάκι μειώνει τον χρωματισμό των δοντιών.

Πραγματικότητα: Όταν η κατανάλωση καφέ και άλλων ροφημάτων ή αναψυκτικών γίνεται με καλαμάκι  μπορεί να μειώσει τον χρωματισμό των δοντιών καθότι δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνειά τους.

Μύθος: Αποφυγή του βουρτσίσματος λόγω του αφρού της οδοντόκρεμας γιατί μπορεί να προκαλέσει αναγούλα ή ακόμα και έμετο.

Πραγματικότητα: Πολλοί άνθρωποι λόγω ευαισθησίας μπορεί να έχουν μία τάση προς έμετο όταν ο αφρός της οδοντόκρεμας έρθει σε επαφή με τη γλώσσα και το πίσω μέρος του ουρανίσκου. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει βούρτσισμα χωρίς τη χρήση οδοντόκρεμας καθώς οι τρίχες της οδοντόβουρτσας κάνουν την περισσότερη δουλειά στην επιφάνεια των δοντιών. Οι ουσίες που περιέχονται στην οδοντόκρεμα βοηθούν δημιουργώντας μία αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας στα δόντια. Την ουσιαστική καθαριότητα την κάνει το βούρτσισμα όποτε χωρίς τη χρήση οδοντόκρεμας το αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο.

Μύθος: Σφραγισμένα δόντια σημαίνει ότι δε θα ξαναχαλάσουν.

Πραγματικότητα:Όταν χαλούν τα δόντια σημαίνει ότι οι συνθήκες στη στοματική κοιλότητα δεν είναι  κατάλληλες για να διατηρηθεί η στοματική υγεία. Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με κακές διατροφικές συνήθειες  συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στα ήδη σφραγισμένα δόντια,  με αποτέλεσμα τον επανατερηδονισμό τους. Αν η τερηδόνα καλύπτεται από το σφράγισμα και δεν εντοπιστεί σύντομα τότε η καταστροφή του δοντιού είναι σίγουρη, ειδικότερα όταν το δόντι είναι απονευρωμένο που δεν υπάρχει πόνος ή ευαισθησία. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον επανατερηδονισμό των σφραγισμένων  δοντιών εγκαίρως ,αρκεί να είστε τυπικοί στις τακτικές επανεξετάσεις σας για προληπτικό  οδοντιατρικό έλεγχο.

Μύθος: Όταν βγάλεις όλα σου τα δόντια και τοποθετείς τεχνητές οδοντοστοιχίες τότε ησυχάζεις από το βούρτσισμα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πραγματικότητα: Οι ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες είναι μία λύση σε ορισμένες περιπτώσεις δοντιών αλλά όχι και η ενδεικνυόμενη όταν υπάρχουν έστω και λίγα δόντια. Όσο πετυχημένη και αν είναι μία εργασία τεχνητής οδοντοστοιχίας πάντοτε η παρέμβαση του οδοντιάτρου είναι  απαραίτητη. Η σταθερότητα και συγκράτηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας με την πάροδο του χρόνου μειώνεται, καθώς η απορρόφηση του οστού δημιουργεί κενό. Το κενό αυτό  γεμίζει με υπολείμματα τροφών προκαλώντας κακοσμία και μυκητιάσεις και συγχρόνως αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος της οδοντοστοιχίας. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις αισθητικής, μάσησης , ομιλίας καθώς και θραύσης της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας.

Μύθος: Τα εμφυτεύματα δεν χαλάνε ποτέ και παραμένουν για όλη μας τη ζωή.

Πραγματικότητα:Τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα όπως και τα φυσικά μας δόντια. Τα εμφυτεύματα δεν τερηδονίζονται αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν περιεμφυτευματίτιδα. Η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει αρνητικά την παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα. Για το λόγο αυτό εκτός από την καθημερινή στοματική φροντίδα κρίνονται απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις και έλεγχοι από τον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να προλάβει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις σε οικονομικό ,λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο.

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Ιουλίου 2016]

Scroll to Top