Είναι γεγονός ότι δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό και την κολύμβηση και επίσης δεν είναι απαραίτητο όλα τα σκυλιά να γνωρίζουν κολύμπι. Σαφώς και υπάρχει το φυσικό ένστικτο του σκύλου, αλλά αυτό είναι εξατομικευμένο.
Πρώτη γνωριμία με τη θάλασσα
Αν ο σκύλος μας δεν γεννήθηκε να αγαπά το νερό, ξεκινάμε (ανεξαρτήτως ηλικίας) την εξοικείωσή του με την παραλία ή την πισίνα – ως περιβάλλον.
Στην πρώτη μας επίσκεψη μπορούμε απλά να κάνουμε τη βόλτα μας στην αμμουδιά, να του δώσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι, για ασχοληθεί μαζί του στην παραλία, ή ακόμα να του προσφέρουμε ένα μικρό γεύμα, με το κουπάκι του ακουμπισμένο στην άμμο.
Στη συνέχεια, κρατώντας το σκύλο σε μακρύ λουρί (τουλάχιστον 2 μέτρα), όσο πιο ελαφρύ γίνεται, πλησιάζουμε το νερό και, πρώτοι εμείς, βουτάμε μέσα τα πόδια μας και δοκιμάζουμε, σταδιακά, να προχωράμε όλο και πιο βαθιά, πάντα παρακινώντας τον με παιχνίδι ή λιχουδιά, μέχρι το σημείο που ο σκύλος μας αρχίζει να μην πατάει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουμε μαζί του έξω, επιβραβεύοντας τον.
Βοήθεια κατά την κολύμβηση Όπως ακριβώς θα κάναμε με ένα μικρό παιδί, έτσι και τον σκύλο μας μπορούμε αρχικά να τον βοηθήσουμε να επιπλεύσει και να νιώσει ασφαλής κρατώντας τον από το κάτω μέρος (κοιλιά) και προσέχοντας ώστε η ράχη να είναι οριζόντια (δηλαδή να μη βουλιάζει το πίσω μέρος) και να μάθει να χρησιμοποιεί και τα τέσσερα πόδια. Με το αγαπημένο του παιχνίδι (σαν προτροπή) μπορούμε να τον κατευθύνουμε και να τον φέρουμε στη σωστή θέση.
Συμβουλές ασφαλείας
• Όπως και εμείς έτσι και τα σκυλιά δεν πρέπει να κολυμπάνε μετά από πλήρη γεύματα.
• Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε δροσερό πόσιμο νερό και φυσικά ένα μέρος στη σκιά για την ξεκούρασή τους.
• Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας αν ο σκύλος μας επιτρέπεται να κολυμπήσει. Λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας ίσως κριθεί απαγορευτική η επίσκεψή του στην παραλία.
• Προσέχουμε μην τον παρακουράσουμε.
• Έχουμε πάντα υπό την επίβλεψη μας τον σκύλο.
Επιτρέπεται η παρουσία των σκύλων στις παραλίες;
Ο νόμος 4235/2014 (Α’32) για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.
Πέρα από αυτό όμως, ο Γενικός Κανονισμός Λιμένος Λαυρίου (άρθρο 230) και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/0616-06-2006 προβλέπουν ότι στις θάλασσες «απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων».
Ως «χώροι λουομένων» ορίζονται: «Η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως χώρου λουομένων».
Άρα, σε μια παραλία όπου δεν υπάρχει ψυχή, μπορείτε να κάνετε μπάνιο μαζί με το σκύλο σας. Αν όμως εμφανιστεί ένας άλλος «λουόμενος» και δυσανασχετήσει, είστε υποχρεωμένος να μαζέψετε το ζώο σας
Πρόστιμο μπορεί να επιβάλλει μόνον η Αστυνομία (και η ∆ημοτική εφόσον υπάρχει) και αν σε κάποιον τόπο δεν υπάρχει καμία από τις δύο αυτές υπηρεσίες, τότε μόνον επιλαμβάνεται του ζητήματος το Λιμενικό.
Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h
Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Ιουλίου 2017]