Aναστάτωσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου η νομική γνωμοδότηση αναφορικά με το ΙΚΤΕΟ στην οδό Τραχώνων που έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή το απόγευμα της Τετάρτης. Το θέμα ήρθε σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν προηγηθεί από τη δημοτική αρχή και ύστερα από την ανάθεσή του σε δικηγορικό γραφείο.
Η γνωμοδότηση των 44 σελίδων σχολιάστηκε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και από δημοτικούς συμβούλους διοίκησης και αντιπολίτευσης. Όμως το θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήρε μεγαλύτερη έκταση και δεν εστίασε μόνο στην γνωμοδότηση αυτή καθεαυτή αλλά και στις ενέργειες που συνολικά έχουν γίνει στην τρέχουσα δημοτική θητεία αλλά και στις προγενέστερες.
Ο π. Δήμαρχος και επικεφαλής παράταξης Θάνος Ορφανός χαρακτήρισε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το ΙΚΤΕΟ νωχελικές. «Πρέπει να παλέψουμε μέχρι τέλους. Περιμένουμε από την αίτηση ακυρώσεως που υπάρχει σε εκκρεμότητα και την απάντηση της Περιφέρειας. Εμείς θα προσπαθήσουμε στην περιοχή αυτή να μη γίνει τίποτε».
«Δεν το θέλουμε. Από κει ξεκινάμε», τόνισε ο Νίκος Τσαμπαρλής, επικεφαλής της παράταξης «Άλιμος Όλοι Μαζί» και συνέχισε λέγοντας ότι όσοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν και τα παρελθόντα έτη στο δημοτικό συμβούλιο και σε προηγούμενες διοικήσεις έχουν την ίδια βαρύτητα και όχι την ίδια με τους νεότερους συμβούλους. «Έχουμε ίδιες ευθύνες εγώ με εσάς κ. Δήμαρχε» είπε. Και τόνισε πως «για εμάς ο χώρος είναι αρχαιολογικός. Εγώ πιστεύω ότι συμφέρον του Αλίμου είναι να μη γίνει ΚΤΕΟ στο θεατράκι».
«Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα» απάντησε στο Νίκο Τσαμπαρλη ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, «σα να πηγαίνει η δημοτική αρχή να κάνει ΚΤΕΟ. Δε μου λέτε σε ποιο νομικό στοιχείο να στηριχτούμε».
Σεβαστή χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση αλλά όχι αποδεκτή, η δημοτική σύμβουλος του Άνω Κάτω στο Καλαμάκι κ. Γιαννούτσου. «Είναι μια άλλη οπτική γωνία που δεν ασπαζόμαστε. Δεν υπάρχει γνωμοδότηση για το πως θα προστατευθεί το θέατρο» τόνισε και επεσήμανε πως θα δώσουν τον αγώνα τους καθώς «δεν είναι θέατρο καμία κινητοποίηση».
Η Αντιδήμαρχος κ. Σιμητροπούλου εξήγησε πως αρμόδια είναι η υπηρεσία δόμησης «που αναφέρει ότι είναι επιτρεπτή η συγκεκριμένη χρήση». Τόνισε δε πως στο δικηγορικό γραφείο δεν δόθηκε καμία κατεύθυνση. «Όταν αναθέτουμε σε ένα δικηγορικό γραφείο είναι ανεπίτρεπτο να το κάνουμε αυτό. Η γνωμοδότηση του γραφείου έχει προγενέστερη ημερομηνία των αποφάσεων του δικαστηρίου» ανέφερε.
«Θέλω να δω την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού» είπε η Αντιδήμαρχος κ. Σύρμα, αναφερόμενη στην αίτηση που έχει κάνει το «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι». Και στη συνέχεια αναφερόμενη στους αρχαιολογικούς χώρους είπε «Ποιος τους ήξερε αυτούς πριν; Ποιος τους επισκεπτόταν;» και έριξε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις ότι δεν φρόντισαν για τον πολιτισμό του Αλίμου «εκτός από ένα συνέδριο του Θουκυδίδη». Ολοκληρώνοντας τόνισε πως με τη διοίκηση Κονδύλη απέκτησαν πρόσβαση σε χώρους που μέχρι πρότινος δεν επισκεπτόταν κανείς.
Η τοποθέτηση αυτή της Αντιδημάρχου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία έκανε με τη σειρά της σχόλια για την καλή διαγωγή της στο πρόσωπο του Δημάρχου.
Τη θέση του από την παράταξη του διαχώρισε ο δημοτικός σύμβουλος του «Άλιμος Όλοι μαζί» Νίκος Αλεξόπουλος. «Όσο τα νομικά και πραγματικά δεδομένα είναι αυτά τα χέρια μας είναι δεμένα» είπε ο Νίκος Αλεξόπουλος όντας και δικηγόρος στο επάγγελμα. «Δεν μπορούμε να υπερβούμε το νόμο. Δε μπορούμε να γίνουμε βασιλικότεροι του βασιλέως τη στιγμή που η αρχαιολογική υπηρεσία είναι αρμόδια και εγκρίνει τη χρήση υπό όρους».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αίτηση ακυρώσεως που έχει ασκηθεί από τους τρεις επικεφαλής – Ορφανό, Τσαμπαρλή, Μπελιά – ατομικά και για την οποία δεν είχε ενημερωθεί. Τα περισσότερα τα άκουγε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Μας χωρίζει άβυσσος. Πάντα μας χώριζε με τον κ. Ορφανό και μεγαλύτερη με την κ. Μπελιά», είπε.
Κλείνοντας τη συζητηση του θέματος ο Δήμαρχος έφερε προς ψήφιση την εξής πρόταση. «Προς το παρόν δεν προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη. Παρακαλουθούμε συστηματικά το φαινόμενο και θα επανέλθουμε αν προκύψουν νέα δεδομένα. Επιταχύνουμε το νέο ΓΠΣ με στόχο όλες αυτές οι επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από την περιοχή».
Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 22 υπέρ και 5 κατά (Τσαμπαρλή, Τσάγκαρη, Μπελιά, Γιαννούτσου, Αθανασοπούλου). Η παράταξη του Θάνου Ορφανού αν και στην αρχική τοποθέτηση είχε πει ότι θα ψηφίσει λευκό, τελικώς ψήφισε υπερ.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Μαΐου 2017]