Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό Ρεπορτάζ του «Π» για το… νέο κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας. Με σεβασμό στη φύση και στους νεκρούς

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η υφιστάμενη κατάσταση στο υπάρχον κοιμητήριο της Γλυφάδας έχει χτυπήσει «κόκκινα». Καθημερινά συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με το μακάβριο θέαμα των εκταφών ή στην ανάγκη να βρουν έναν τάφο για τον εκλιπόντα συγγενή τους. Το κοιμητήριο της Γλυφάδας έχει κορεσθεί και αυτό πιέζει ακόμη περισσότερο τη Δημοτική Αρχή ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το νέο κοιμητήριο στο χώρο της ΕΤΗΜ. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση, τη χαρακτηρίζει «δραματική». Σε δήλωσή του στον «Π» αναφέρει πως «γίνεται αγώνας δρόμου να το λειτουργήσουμε το συντομότερο. Λειτουργούμε απολύτως σύννομα με όλες τις άδειες και τις απαραίτητες διαδικασίες και η προσπάθεια είναι γρήγορα να ανασάνει η πόλη».
Από το Δεκέμβριο του 2014, οπότε και παραχωρήθηκε η έκταση συνολικά 49 στρεμμάτων στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα, όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ), δεν υπάρχει επίσημη παρουσίαση του χώρου.
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Παλμού» φέρνει στη δημοσιότητα την σημερινή εικόνα του νέου κοιμητηρίου. Πως θα διαμορφωθεί ο δρόμος και η είσοδος στο κοιμητήριο; Που θα υπάρξει πλατεία και πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα; Πως είναι ο Ιερός Ναός και σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου; Το σημαντικότερο; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.


Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στο χώρο του νέου κοιμητηρίου, είδαμε ανθρώπινο δυναμικό να εργάζεται πυρετωδώς για να μην πάει ούτε μια ημέρα χαμένη. Το κρύο ήταν τσουχτερό γεγονός που καθυστέρησε κάπως τις διαδικασίες αφού «οι άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν με τόσο κρύο αλλά υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα όπως να πήξουν οι σοβάδες», αναφέρει ο Δήμαρχος Γλυφάδας.
Προχωρώντας λίγα μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου ορθώνεται μπροστά μας επιβλητικός ο Ιερός Ναός. Ακόμη χωρίς πόρτες και παράθυρα, όμως το σημαντικότερο τμήμα του έχει γίνει. «Επειδή σε αυτόν το χώρο αποχαιρετάμε ψυχές είναι σημαντικό το φως που εισέρχεται στο ναό», μας εξηγεί ο Δήμαρχος τονίζοντας επίσης ότι η έμπνευση προήλθε από τα toll της Αεροπορίας.
Συνεχίζοντας το περπάτημα, διαπιστώνει εύκολα κανείς πως ο χώρος έχει κλίση. Ο Δήμαρχος εξηγεί ταυτόχρονα ότι «γύρω γύρω από τον ναό θα υπάρχουν τάφοι, ενώ έχει μελετηθεί να γίνει σε επίπεδα η χωροθέτησή τους λόγω και της κλίσης του εδάφους».
Πόσοι τάφοι προβλέπεται να δημιουργηθούν; «2.200 τάφοι και περίπου 300 οικογενειακοί οι οποίοι περιλαμβάνουν 6 – 8 θέσεις». Η εικόνα του νέου κοιμητηρίου νοερά σχηματίζεται. Γραφεία; «Σε δεύτερο χρόνο έχει προβλεφθεί χώρος για γραφεία του κοιμητηρίου για εξυπηρέτηση των συγγενών» απαντά ο Δήμαρχος, «όμως αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Θα ξεκινήσει η λειτουργία του κοιμητηρίου και θα συνεχίζονται οι εργασίες ολοκλήρωσής του».
Πότε θα δούμε το νέο κοιμητήριο να λειτουργεί; «Το κοιμητήριο, αν όλα πάνε καλά, μετά από αγωνιώδη προσπάθεια, και για τις άδειες και τα σχετικά θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες. Εντός του 2017, το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν είχε χαλάσει ο καιρός τους προηγούμενους μήνες θα είχε προχωρήσει κι άλλο. Όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθάνε ούτε το ανθρώπινο δυναμικό να εργαστεί» ήταν η απάντηση του Δημάρχου.
Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τις καταγγελίες που φθάνουν τις οποίες χαρακτήρισε «δήθεν επώνυμες, καθώς τα ονόματα είναι μη υπαρκτά».
Επιστρέφοντας στο σημείο εκκίνησης της ξενάγησης ένα εκκλησάκι κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το εκκλησάκι αυτό είναι η Αγία Παρασκευή. Ο Δήμαρχος τότε διερωτάται «πόσο τυχαίο είναι»;

Από το ρεπορτάζ μας δε θα μπορούσε να λείπει η άποψη της Μητρόπολης. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο για το νέο κοιμητήριο μας δήλωσε ότι «νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη στο Θεό που ένα χρόνιο πρόβλημα βρήκε λύση και προχωρά προς λειτουργία του σκοπού. Μετά από πολλές δυσκολίες, αντιξοότητες και προβλήματα ο Θεός έδωσε λύση. Οφείλονται ευχαριστίες και στην στρατιωτική ηγεσία για την παραχώρηση του χώρου αλλά και στον μεγάλο ευεργέτη της Μητροπόλεως μας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο χορηγία του οποίο είναι η εκκλησία». Επίσης απηύθυνε έκκληση στους δημότες να κάνουν υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν οι ταφές στο νέο κοιμητήριο και να αναλογιστούν τον πληθυσμό που σήμερα έχει η πόλη συνεπώς και τις αυξημένες ανάγκες της.


Για την ιστορία…

Το Δεκέμβριο του 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε διακομματικά από την Ολομέλεια της Βουλής. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση παραχωρήθηκε έκταση 42 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο για την Γλυφάδα. Παραχωρήθηκαν επίσης περίπου 7,2 στρέμματα συνολικά για την κατασκευή δρόμου.


Ας σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου στην πόλη διότι η πρώτη εκρίθη από τις αρμόδιες αρχές ως μη σύννομη και ταλαιπώρησε το Δήμο με δικαστικούς αγώνες.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα αυτή προσπάθεια θα έχει μελετηθεί από κάθε άποψη ούτως ώστε να έχει το αποτέλεσμα που να είναι και σύννομο και θα λύνει το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Φεβρουαρίου 2017]

Scroll to Top