Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Νόσοι του περιοδοντίου & υγεία του οργανισμού: Υπάρχει σχέση;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η περιοδοντίτιδα ως φλεγμονώδης νόσος, δημιουργεί μικροβιακές μολύνσεις στους περιοδοντικούς ιστούς. Με βάση πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, τα ερεθισμένα ούλα ή τα ούλα που αιμορραγούν σε έναν ασθενή με περιοδοντίτιδα, αποτελούν μια ανοικτή πύλη εισόδου σε παθογόνα μικρόβια που εισχωρούν με αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό, μολύνοντας άλλα όργανα. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται γύρω απο τα δόντια, μπορεί να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν σε όργανα του σώματος, όπως είναιη καρδιά, τα αγγεία, οι νεφροί, οι πνεύμονες και το πάγκρεας, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν γενικότερες επιπλοκές επηρεάζοντας την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καρδιαγγειακά νοσήματα – Εγκεφαλικά επεισόδια
Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της περιοδοντίτιδας σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Οι ασθενείς που έχουν περιοδοντίτιδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σχέση με τους ασθενείς που έχουν υγιή ούλα. Η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου λειτουργεί επιβαρυντικά στην λειτουργία της καρδιάς, ενισχύοντας τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης, κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες μειώνονται σε εύρος και ελαττώνεται η ροή του αίματος προς αυτές.
Η περιοδοντίτιδα μεταξύ των άλλων, μπορεί να θεωρηθεί επιβαρυντικός παράγοντας και στην εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, μίας νόσου πουχαρακτηρίζεται απο την πάχυνση του τοιχώματος των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης των αθηρωματικών πλακών. Άλλες μορφές καρδιοπάθειας που τείνουν να συσχετιθούν με τη περιοδοντική νόσο είναι το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η ενδοκαρδίτιδα (μια οξεία φλεγμονή των εσωτερικών τοιχωμάτων και των βαλβίδων της καρδιάς). Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την περιοδοντίτιδα και με την αθηροσκλήρωση των καρωτίδων (αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβήτης
Ο διαβήτης, είναι τεκμηριωμένα, ένας σοβαρός παράγοντας που επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης, την βαρύτητα και την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου, καθώς και την έκβαση της θεραπείας. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική νόσος που οφείλεται είτε σε ελαττωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, είτε σε ελαττωμένη δραστικότητα της εν λόγω ορμόνης (αντίσταση στην ινσουλίνη). Ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 και 2) ως πάθηση, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου σε διαβητικούς ασθενείς σε σχέση με τους μη διαβητικούς, που εκδηλώνεται με την απώλεια φατνιακού οστού, την αυξημένη αιμορραγία, την έντοντη κινητικότητα και τελικώς την απώλεια δοντιών.Η σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη μπορεί ναθεωρηθεί αμφίπλευρη, αφενός γιατί η περιοδοντίτιδα έχει καθιερωθεί ως επιπλοκή του διαβήτη, αφετέρου γιατί η περιοδοντική νόσος σε διαβητικούς ασθενείς μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

Αναπνευστικές παθήσεις
Πρόσφατες μελέτες έδωσαν αρκετές ενδείξεις για τη σχέση της περιοδοντίτιδας με την πορεία εξέλιξης των παθήσεων του αναπνευστικού και των πνευμονοπαθειών αποφρακτικού τύπου (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα). Σύμφωνα με αυτές τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγιεινή, αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με τα άτομα που ακολουθούν ένα σωστό πρόγραμμα συντήρησης του περιοδοντίου τους. Επίσης, όσοι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια(μεγαλύτερη από 20%)του οστού που στηρίζει τα δόντια ανά επιφάνεια δοντιού, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας πνευμονοπάθειας αποφρακτικού τύπου.

Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονη ευαισθησία στα ούλα τους. Σε αυτή την περίοδο, αυξάνεται ο βαθμός ευπάθειας στην εκδήλωση ουλίτιδας αλλά και περιοδοντίτιδας καθώς αλλάζουν οι ορμονικές ισορροπίες του σώματος της γυναίκας επηρεάζοντας και την κατάσταση της στοματικής της υγείας. Έτσι, μεγάλο ποσοστό εγκύων (50-70%) θα εμφανίσουν ουλίτιδα. Εκτός από την επίδραση της εγκυμοσύνης στην ουλίτιδα, φαίνεται ότι και η κατάσταση των ούλων μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης. Έρευνες των τελευταίων ετών παρέχουν ενδείξεις ότι η κακή συντήρηση του περιοδοντίου, μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι έγκυες γυναίκες, που έχουν βαριά περιοδοντική νόσο, αντιμετωπίζουν κατά 7,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σε αντίθεση με τις έγκυες που έχουν υγιή δόντια και ακολουθούν μία σωστή στοματική υγιεινή.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας πλειάδας συστηματικών νοσημάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συντήρηση της περιοδοντικής υγείας του στόματος είναι μείζωνος σημασίας.Ο έλεγχος της περιοδοντικής κατάστασης του ασθενή μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει. Η θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου είναι αποδεδειγμένη και ασφαλής ακόμα και σε άτομα με συστηματικά νοσήματα. Συμπερασματικά, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η σχολαστική στοματική υγιεινή, καθώς και ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρό τους για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Δεκεμβρίου 2016]

Scroll to Top