Ανάπλαση ονομάζει η Δημοτική Αρχή τις εργασίες που συντελούνται αυτές τις ημέρες σε τμήμα του κεντρικότερου δρόμου του Δήμου Γλυφάδας, στην οδό Αγγέλου Μεταξά και το εντάσσει στα έργα υποδομής που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί. Η Τεχνική Υπηρεσία όμως του Δήμου Γλυφάδας το ονομάζει «αντικατάσταση υλικών και επαναφορά στην πρότερη κατάσταση» και ο λόγος κυρίως είναι ότι στην μια περίπτωση η ανάπλαση απαιτεί μακέτες ή έστω μια μελέτη, διαγωνιστική διαδικασία, ανάδειξη αναδόχου, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες κλπ, ενώ στη δεύτερη, αυτή της αντικατάστασης έρχεται να διορθώσει την υπάρχουσα φθαρμένη εικόνα χωρίς να κάνει νέες παρεμβάσεις, διατηρώντας τη φυσιογνωμία.
Βέβαια η Δημοτική Αρχή στο δελτίο τύπου που εξέδωσε δεν εστίασε στην πραγματική έννοια των λέξεων και είναι απολύτως λογικό αφού αυτό που επιδιώκει είναι να θίξει τα υπάρχοντα κακώς κείμενα και να προβάλλει τον εαυτό της ως αναμορφωτή της περιοχής.
Ο πολίτης που θα δει το δελτίο τύπου του Δήμου δε θα σταθεί στη λέξη «ανάπλαση» ούτε φυσικά στην πρόταση «Στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης προχωρά ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνέχεια του μεγάλου προγράμματος έργων υποδομής που υλοποιεί».
Θα περιμένει όμως να δει με το τέλος της ανάπλασης το κάτι διαφορετικό και όχι μια από τα ίδια. Βέβαια σύμφωνα με τη δημοτική αρχή οι κυβόλιθοι που αντικαθίστανται δε θα είναι ίδιοι με αυτούς που έχει σε όλο το μήκος της η Αγγ. Μεταξά. Θα μοιάζουν όπως αναφέρει με τους κυβόλιθους που τοποθέτησε στο πρώην πράσινο παρκάκι, πίσω από το κλειστό κολυμβητήριο ΔΑΚ, το οποίο και αντικατέστησε –στα πλαίσια της ανάπλασης – δημιουργώντας έναν νέο χώρο στάθμευσης «με ελεύθερη πρόσβαση, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Γλυφάδας. Με το έργο αυτό τριπλασιάστηκαν οι θέσεις στάθμευσης στην περιοχή. Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχώρησε σε εκτεταμένη δενδροφύτευση, αυξάνοντας σημαντικά το πράσινο, ενώ ανακαίνισε πλήρως όλα τα γύρω πεζοδρόμια. Έτσι, δεν δημιουργήθηκε μόνο ένα ανοιχτό πάρκινγκ στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, αλλά μια νέα όμορφη και ξεχωριστή γωνιά στην πόλη» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Δήμου.
Στο ίδιο δελτίο τύπου δεν γίνεται καμία αναφορά για το πως συντελείται το έργο, αν το υλοποιεί ο Δήμος με ίδια μέσα, πόσο θα στοιχίσει, αν το έχει αναλάβει κάποια ανάδοχος εταιρεία μετά από διαγωνισμό, αν όντως θα αλλάξει μορφή, αφού θεωρητικά η Αγγ. Μεταξά προοριζόταν για πεζόδρομος με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και προσωρινή στάση/ στάθμευση για ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Το μοντέλο αυτό απέτυχε από τα πρώτα χρόνια και δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Αποδείχτηκε μάλιστα εκ του αποτελέσματος ένα κακοφτιαγμένο έργο αφού δεν δικαιολογείται αλλιώς σε μια δεκαετία μέσα να έχει φθαρεί και να χρήζει αντικατάστασης.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» δέχτηκε ερωτήματα από πολίτες για το πως συντελείται αυτό το έργο. Ρωτήσαμε λοιπόν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και συγκεκριμένα την Προϊσταμένη για το αν απαιτείται κάποια μελέτη ή αν υπάρχει ήδη μελέτη για την ανάπλαση της Μεταξά. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως δεν υπάρχει μελέτη διότι γίνεται αντικατάσταση των υλικών και θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Σε ερώτησή μας αν το έργο αυτό έχει παραληφθεί τελικά από το Δήμο, δεδομένου ότι ήταν μαζί με τις εργασίες για την έλευση του ΤΡΑΜ το 2003-2004, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως σε αυτές τις περιπτώσεις όταν έχουν παρέλθει έτη γίνεται «αυτοδικαίως παραλαβή», ακόμη κι αν δεν έχουν πέσει οι υπογραφές. Οι ερωτήσεις μας συνεχίστηκαν και έτσι ρωτήσαμε από που βρίσκει τα υλικά ο Δήμος και αν το πράττει με δικούς του εργαζόμενους. Τις εργασίες εκτελεί ανάδοχος εταιρεία που έχει προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη του 2017, ήταν η απάντηση. Μάλιστα μας διευκρίνισε ότι η σύμβαση αυτή φθάνει τα 2 εκ. ευρώ περίπου και συμπεριλαμβάνει όλες τις πεζοδρομήσεις που έχουν συντελεστεί στο Δήμο, καθώς και τα πεζοδρόμια – κράσπεδα περιμετρικά από πλατείες του Δήμου.
Το χρονοδιάγραμμα της αντικατάστασης
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή αναφέρεται ότι: «Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Αγγέλου Μεταξά, στο κομμάτι από Ζησιμοπούλου μέχρι Λαμπράκη και αμέσως μετά ακολουθεί το τμήμα από Λαμπράκη μέχρι Παπανδρέου (στο ρεύμα από Βούλα προς Αθήνα). Τα έργα περιλαμβάνουν νέο οδόστρωμα με υψηλής ποιότητας κυβόλιθους και υλικά, σύγχρονα πεζοδρόμια, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, φωτιστικά LED τελευταίας γενιάς, νέα δέντρα, κ.ά.
Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά και σε συνεννόηση με τις εμπορικές επιχειρήσεις για όποιο θέμα προκύπτει, για να υπάρχει η λιγότερο δυνατή όχληση και να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του εμπορικού κέντρου. Για τον ίδιο λόγο θα σταματήσουν προσωρινά στα μέσα Νοεμβρίου, την περίοδο που ξεκινά
ουσιαστικά η εορταστική περίοδος. Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τμηματικά και προοδευτικά θα ολοκληρωθούν τα έργα σε όλη τη Μεταξά».
«Ο πολύπαθος κεντρικός μας εμπορικός δρόμος, που συσσώρευσε πλήθος προβλημάτων μετά την έλευση του Τραμ και ταλαιπωρεί καθημερινά πεζούς και οδηγούς, θα αλλάξει επιτέλους ριζικά όψη. Πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση που αναμορφώνει την πόλη μας και την αναβαθμίζει με τρόπο ποιοτικό και ουσιαστικό», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Ένα δείγμα γραφής μπορείτε ήδη να το δείτε στην Πανδώρας, πίσω από το κολυμβητήριο, όπου εκεί ήδη ολοκληρώθηκε η συνολική ανάπλαση της περιοχής», συμπλήρωσε.
Οι απόψεις των πολιτών διίστανται
Η ανάπλαση ή αντικατάσταση, όπως θέλετε μπορείτε να το χαρακτηρίσετε, βρίσκεται ακόμη στην αρχή της και έχει καταφέρει να διχάσει τις απόψεις των πολιτών περί του αν γίνεται ορθώς ή όχι. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να στρωθεί άσφαλτος και να μην μπουν ξανά κυβόλιθοι – έχοντας μάλιστα στο μυαλό τους και την τωρινή άσχημη εικόνα του δρόμου, αλλά και το γεγονός ότι ποτέ δεν λειτούργησε ως πεζόδρομος – και υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν μόνο πεζόδρομο την Αγγ. Μεταξά. Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι προβαίνει σε συνδυασμό των δύο απόψεων αφού αναφέρθηκε και προηγουμένως ότι θα οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης κατά μήκος της Μεταξά. Πάντως όλοι είναι σύμφωνοι ότι είναι μια άσχημη εικόνα που πρέπει να αλλάξει διότι δεν κοσμεί την πόλη.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Οκτωβρίου 2018]