Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Το “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Tο πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κατά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η διορθωτική παρέμβαση στο υφεσιακό πρόσημο του τρίτου Μνημονίου. Κατά την αντιπολίτευση είναι απλώς “παρηγοριά στον άρρωστο”. Δεν παύει σε κάθε περίπτωση να περιέχει μια σημαντική δέσμη μέτρων με κοινωνικό χαρακτήρα, μέρος των οποίων αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σε θεωρητικό επίπεδο πρόκειται για ρυθμίσεις που επηρεάζουν ελάχιστα τον προϋπολογισμό, άρα βρίσκονται εκτός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, έχουν θεσμικό βάθος και σηματοδοτούν τον αριστερό χαρακτήρα της διακυβέρνησης, που μετά την ψήφιση του Μνημονίου αμφισβητείται έντονα. Είναι λοιπόν ένα κομβικής σημασίας νομοθέτημα για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μετά το …σίριαλ κατάθεσης και ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου που έχει τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου”, αφού οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν την απόσυρσή του τον Δεκέμβριο, ήρθε φαίνεται η ώρα να φτάσει στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αυτό το Σάββατο. Σύμφωνα λοιπόν με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης, Κώστα Πουλάκη, “το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, και σημαντικές διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν μία πρώτη γεύση της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η κυβέρνηση, η οποία θα ξεδιπλωθεί με την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής για τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αυτό”.
Ο πρώτος άξονας μέτρων του παράλληλου προγράμματος έχει να κάνει με την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της αυτοδιοίκησης, ενδυνάμωσης της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των τοπικών αρχών. Κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει χωρίς χρονοτριβές η επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Επιτροπή των θεσμικών φορέων που θα παρουσιάσει ένα νέο “Καλλικράτη”. Επίσης, διά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θεσπίζεται ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θα πάρει τη θέση των κομματικά διορισμένων μέχρι σήμερα γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μια επιλογή που έρχεται να μειώσει τον έλεγχο σκοπιμότητας που ασκούταν μέχρι σήμερα στις αποφάσεις των Δήμων και Περιφερειών. Ακόμη, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για τη θέση σε αργία αιρετών που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Οι ΟΤΑ υποχρεούνται πλέον να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης δημοτολογίων και ληξιαρχείων. Και τέλος, επανέρχεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, δηλαδή στους Δήμους, η αρμοδιότητα διαχείρισης αποβλήτων.
Η κοινωνική αλληλεγγύη και τα δικαιώματα είναι κατά την κυβέρνηση ο δεύτερος άξονας μέτρων του “παράλληλου προγράμματος” σε σχέση με τους Δήμους. Εδώ ξεχωρίζει η νομοθετική ρύθμιση να εντάσσονται περισσότερες κοινωνικές ομάδες στο καθεστώς απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη. Επίσης, ρυθμίζεται η εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε άπορους δημότες. Πλέον, γίνεται πιο εύκολη η ίδρυση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών στους Δήμους, ενώ καθιερώνεται ελεύθερη επιλογή τόπου ενταφιασμού.
Τα εργασιακά δικαιώματα των δημοτικών υπαλλήλων και συναφή θέματα εργασίας συνιστούν τον τρίτο άξονα παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα κεφάλαια του “παράλληλου προγράμματος” που αφορούν τους ΟΤΑ. Κατ’ αρχάς, αίρεται η απαγόρευση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Επίσης, αξιοποιείται το προσωπικό μειωμένης απασχόλησης σε Δήμους και Περιφέρειες.
Επανέρχεται το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων. Προστατεύονται τα Άτομα με Αναπηρίες που εργάζονται στους ΟΤΑ. Και τέλος, χορηγείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κλάδους της καθαριότητας των Δήμων.

Πολιτική σημαία ή …κουρελού;
Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί “σημαία” της κυβέρνησης και την ίδια στιγμή “κόκκινο πανί” για την αντιπολίτευση. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας την “πολιτική σημασία” της νομοθετικής παρέμβασης, “η κοινωνία έχει ανάγκη μια αίσθηση ανακούφισης γιατί είναι ζορισμένη και δυσφορεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές”. “Γι’ αυτό,πρόσθεσε, πρέπει να δοθεί το σήμα ότι η κυβέρνηση αυτή, παράλληλα ή και συμπληρωματικά με τη διαπραγμάτευση, προωθεί θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα”.
Δεν έχει την ίδια γνώμη η αντιπολίτευση που χρησιμοποίησε πολύ παραστατικές φράσεις και καυστικά σχόλια για να απορρίψει το “παράλληλο πρόγραμμα”. Ο Βασίλης Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “καρικατούρα” και “σαλάμι”, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι “παράλληλο δούλεμα”. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου από την πλευρά της μίλησε για “νομοσχέδιο–κουρελού”. Ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε σε “συνονθύλευμα” διατάξεων και “κουτσή” κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ από μεριάς του ΚΚΕ ο Γ. Λαμπρούλης έκανε λόγο για “ξεκάθαρο αντιπερισπασμό”.

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Φεβρουαρίου 2016]

Scroll to Top