Οι περισσότεροι θα έχετε παρατηρήσει ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές, το πρόσωπο των παιδιών σας είναι πολύ πιο καθαρό, αλλά με το που ξεκινάνε τα σχολεία, το πρόβλημα της Ακμής επιστρέφει. Ας δούμε ποιες είναι οι αλήθειες γύρω από την Ακμή και οι μύθοι που την συνοδεύουν.
Η Ακμή είναι ένα πρόβλημα που ειδικά στην εφηβεία, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι έφηβοι μπορεί να αναπτύξουν αντιδραστική συμπεριφορά λόγω θυμού, μια και θεωρούν αδικία να έχουν σπυράκια, όταν οι φίλοι τους δεν έχουν. Άλλοι έφηβοι πάλι, εμφανίζουν τάση απομόνωσης και εσωστρέφειας κυρίως λόγω ντροπής για την εικόνα του προσώπου τους. Για αυτό συνήθως αφήνουν μακριές φράντζες, ή τα κορίτσια βάζουν make up ώστε να νιώθουν καλύτερα με την εικόνα τους.
Αλλά και σε κάθε ηλικία, η Ακμή είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί εκνευρισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι οι νεαροί ενήλικες άντρες και γυναίκες, με Ακμή, έχουν μία αντικοινωνική τάση. Καθώς εσφαλμένα θεωρείται ότι η Ακμή είναι εφηβικό πρόβλημα, δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι έχουν σπυράκια. Έτσι βλέπουμε πιο συχνά ενήλικες να πειράζουν τα σπυράκια της Ακμής απ’ ότι οι έφηβοι.
Θεωρώ ότι στις μέρες μας που υπάρχει θεραπεία ακόμη και για την πιο δύσκολη ή προχωρημένη μορφή Ακμής, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άτομα που πάσχουν από Ακμή ή άτομα που έχουν σημαδευτεί από την Ακμή.
Είτε πρόκειται για εσάς είτε για τα παιδία σας, ζητήστε μια ενημερωτική συνάντηση με τον Δερματολόγο σας και είμαι σίγουρη ότι θα λάβε υπεύθυνα όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε προκειμένου η Ακμή να γίνει παρελθόν.
Μύθοι
- Ότι η Ακμή είναι Αλλεργία. Δεν σχετίζεται με αλλεργία σε τρόφιμα όπως πιστεύουν ορισμένοι.
- Ότι η εμφάνιση σπυριών στο πρόσωπο σχετίζεται με την έναρξη ή όχι σεξουαλικών επαφών.
- Ότι οι ουλές δημιουργούνται μόνο επειδή ξύνουν οι έφηβοι τα σπυράκια τους. Φυσικά και μπορεί να παίζει έναν σημαντικό ρόλο, αλλά υπάρχουν μορφές που Ακμής που μπορούν να δημιουργήσουν ουλές έτσι κι αλλιώς, αν δεν δοθεί εγκαίρως αγωγή.
- Ότι όλοι οι τύποι της Ακμής μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μόνο με τοπικές αγωγές. Αντίθετα υπάρχουν τύποι Ακμής που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με συστηματική αγωγή προκειμένου να μην μείνουν σημάδια.
- Ότι το συχνό πλύσιμο χαλάει το PH του δέρματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση Ακμής. Απαιτείται πλύσιμο και πρωί και βράδυ ώστε να αφαιρεθούν σμήγμα και ρύποι από το δέρμα.
- Ότι το make up προκαλεί ή επιδεινώνει την Ακμή. Έχει μεγάλη σημασία να αναπνέει το δέρμα ειδικά στην εφηβεία, αλλά αυτό που παίζει σπουδαιότερο ρόλο είναι το ανεπαρκές ντεμακιγιάζ, με αποτέλεσμα να φράσουν οι πόροι.
- Ότι ο καθαρισμός με ατμό επιδεινώνει την Ακμή, ή ότι την θεραπεύει. Ο ρόλος του καθαρισμού με ατμό, είναι να αποσυμφορήσει τους πόρους από σμήγμα και όχι να την θεραπεύσει. Όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο δεν επιδεινώνει την Ακμή, δεν προκαλεί μόλυνση και δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο έναν ερεθισμό που είναι διάρκειας κάποιων ωρών.
- Ότι η Ισοτρετινοίνη είναι βαριά θεραπεία και καταστρέφει το συκώτι. Αντίθετα, σώζει τα παιδιά στην εφηβεία από την δημιουργία ουλών και είναι απόλυτα ασφαλής, αρκεί να δίνεται από Δερματολόγο που έχει εμπειρία στον χειρισμό του φαρμάκου.
Αλήθειες
- Η Ακμή έχει μια κληρονομική προδιάθεση, αλλά μπορεί μικροβιακοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ορμονικοί παράγοντες να παίξουν ρόλο στην εμφάνισή της. Όπως επίσης φάρμακα και χρήση ακατάλληλων καλλυντικών.
- Αποτελεί συχνά μια σοβαρή ενόχληση για τους εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί από την βρεφική, την παιδική ηλικία, όπως και στους ενήλικες.
- Η Ακμή υποτροπιάζει από το Φθινόπωρο προς τον Χειμώνα και βελτιώνεται προς το Καλοκαίρι. Ακμοειδή στοιχεία στο δέρμα του προσώπου ή επιδείνωση Ακμής μπορεί να οφείλονται και στο έντονο άγχος.
- Τα μαλλιά καλό είναι να είναι πιασμένα αλογοουρά ώστε να μην επηρεάζεται το πρόσωπο από το λίπος και τους ρύπους των μαλλιών.
- Υπάρχει θεραπεία, ακόμη και για την πιο σοβαρή μορφή Ακμής. Μπορεί να είναι τοπική ή από το στόμα ανάλογα με το τί θα κρίνει ο Δερματολόγος ότι αρμόζει στην κάθε περίπτωση.
- Το Peeling μπορεί να βοηθήσει συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή την Ακμή, αρκεί να γίνεται από Δερματολόγο για να μην δημιουργηθούν τελικά πανάδες.
- Η φωτοδυναμική θεραπεία με LED είναι μία ασφαλής αλλά επικουρική θεραπεία, για την ήπια μορφή Ακμής.
- Η Ισοτρετινοίνη αποτελεί παράγωγο της Βιταμίνης Α και μπορεί να θεραπεύσει και την πιο δύσκολη μορφή Ακμής, με ασφάλεια και διάρκεια αποτελέσματος για πολλά χρόνια, αρκεί να απευθυνθείτε στον Δερματολόγο.
Δέσποινα Αρναούτογλου – κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, κοσμητική δερματολογία, εφαρμογές laser
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Οκτωβρίου 2019]