- Ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης μιλάει αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ»
Την πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ» ο Δημήτρης Μαργέτης. Ο πρώτος συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αλίμου μας μιλάει για τον χρόνο που πέρασε από την εκλογή του, για το αν οι δημότες και οι επιχειρηματίες έχουν αγκαλιάσει το θεσμό, για τη συνεργασία του με τη δημοτική αρχή, καθώς και για το Θεσμό του Συμπαραστάτη ανά την Ελλάδα. Με λύπη του αναφέρει ότι «δυστυχώς οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν προκηρύξει τη θέση του Συμπαραστάτη», ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν και Αυτοδιοικητικοί που βάζουν εμπόδια στην εξέλιξη του θεσμού. Ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό που «αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών».
[Π]: Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή σας, καθόλου εύκολος αν αναλογιστούμε την πανδημία και όσα καθημερινά βιώνουμε. Πως πέρασε αυτός ο χρόνος για τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο Δήμο Αλίμου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ: Πράγματι, ο χρόνος αυτός ήταν εξαιρετικά δύσκολός για όλους μας. Δεν προλάβαμε να βγούμε από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και μπήκαμε σε μια νέα υγειονομική, οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση. Ο φόβος για τον άγνωστο ιό, η καραντίνα, η απότομη διακοπή των κοινωνικών σχέσεων και δραστηριοτήτων οδήγησαν τους συμπολίτες μας σε απομόνωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του έτους να μην υπάρχει καμία δια ζώσης συνάντηση, πάρα μόνο κάποιες τηλεφωνικές παρεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας βρισκόμουν πάντοτε σε ετοιμότητα να ανταποκριθώ και να βοηθήσω οποιονδήποτε πολίτη αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με τις υπηρεσίες του Δήμου. Να υπενθυμίσω πως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προσφέρει τη δυνατότητα της εξωδικαστικής επίλυσης των προβλημάτων με τον δήμο, μέσω μιας νέας διαδικασίας: της δημοτικής διαμεσολάβησης. Έτσι, οι άμεσα θιγόμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να προσφεύγουν απευθείας στα δικαστήρια ή να ζητούν πολιτικές χάρες για να λύνουν τα προβλήματά τους με τις δημοτικές υπηρεσίες.

[Π]: Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος έχει συμπαραστάτη. Έχουν οι δημότες και οι κάτοικοι αγκαλιάσει το θεσμό; Τον έχουν αξιοποιήσει προς επίλυση των προβλημάτων τους;
Δ.Μ.: Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον Δήμο Αλίμου το γεγονός ότι προκήρυξε άμεσα, με τη νέα σύσταση του δημοτικού συμβουλίου, τη θέση του Συμπαραστάτη αλλά και η εκλογή έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, περισσότερο από τα 3/5 που απαιτείται από το νόμο. Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ ότι οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα τον θεσμό στο έπακρο ή τον χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο και συχνά θεωρούν ότι μπορεί ο Συμπαραστάτης να επιληφθεί κάθε προβλήματος, ενώ στην ουσία είναι αρμόδιος μόνο για τις δημοτικές υπηρεσίες. Θα σας πω ένα ευτράπελο που μου συνέβη κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του θεσμού, με συνάντησε μια κυρία με ένα κατεστραμμένο κινητό τηλέφωνο που «ανατινάχθηκε» όπως μου είπε κατά τη διάρκεια της φόρτισης και θέλησε να παραπονεθεί στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Εξήγησα ευγενικά, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αρμόδιος είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή και της έδωσα πληροφορίες για να απευθυνθεί εκεί.
«Θεωρώ ότι οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμα τον θεσμό
στο έπακρο ή τον χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο
και συχνά θεωρούν ότι μπορεί ο Συμπαραστάτης
να επιληφθεί κάθε προβλήματος, ενώ στην ουσία είναι
αρμόδιος μόνο για τις δημοτικές υπηρεσίες»
[Π]: Προέρχεστε από αυτοδιοικητική οικογένεια. Σας έχει βοηθήσει αυτό στη μέχρι σήμερα πορεία σας;
Δ.Μ.: Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί μια ιδιαίτερη κουλτούρα και πολύ υπομονή και επιμονή. Αισθάνομαι τυχερός και προνομιούχος διότι όλα αυτά τα έχω διδαχθεί μεγαλώνοντας σε μια τέτοια οικογένεια. Δεν σας κρύβω ότι η μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία του πατέρα μου μ’ έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό κατά το χειρισμό και τη διευθέτηση σύνθετων υποθέσεων. Θεωρώ πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να συνδυάζει κανείς την εμπειρία των «παλαιών» με το νεοτερισμό και την καινοτομία.
[Π]: Ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δημότης και ο επιχειρηματίας στο Δήμο Αλίμου που χρήζουν συμπαράστασης;
Δ.Μ.: Τα κυριότερα ζητήματα που έχουν απασχολήσει το γραφείο έως τώρα είναι: ζητήματα προσβασιμότητας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ζητήματα καθαριότητας, ζητήματα τεχνικής φύσεως (μικροεπισκευές κλπ.) επίσης αρκετά ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματίες της εστίασης για την επέκταση κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα ή τη μείωση των τελών κατάληψης αυτών των χώρων, λόγω τον μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19. Θα ήθελα να τονίσω εδώ πως δεν διαπιστώθηκαν παραλήψεις ή σφάλματα από τις δημοτικές υπηρεσίες μέχρι τώρα και όλα τα θέματα τακτοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με προφορικές παρεμβάσεις μου.

[Π]: Πώς αξιολογείτε την συνεργασία σας με τη δημοτική αρχή;
Δ.Μ.: Η συνεργασία μου με τη δημοτική αρχή είναι πολύ καλή. Τόσο ο Δήμαρχος, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι όσο και ο Γενικός Γραμματέας είναι πολύ συνεργάσιμοι και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προτάσεις μου. Οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με άρτιο και οργανωμένο τρόπο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της πανδημίας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι πάντα συνεργάσιμοι στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
[Π]: Έχετε επικοινωνία οι συμπαραστάτες ανά την Ελλάδα;
Δ.Μ.: Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία, όλοι οι συνάδερφοι συμπαραστάτες έχουμε συστήσει το «Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πενταμελές προεδρείο για τη θεσμική μας εκπροσώπηση. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας πανελλαδική τηλεδιάσκεψη όπου συζητήσαμε αρκετά ζητήματα για την επικαιροποίηση του καταστατικού του Δικτύου και την εκλογή του νέου προεδρείου καθώς και διάφορα άλλα θέματα για τη βελτίωση του θεσμού. Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα φόρουμ στο διαδίκτυο όπου συζητάμε κατά καιρούς διάφορα σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν και ανταλλάσουμε απόψεις.
«Η συνεργασία μου με τη δημοτική αρχή είναι πολύ καλή. Τόσο ο Δήμαρχος, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι όσο και ο Γενικός Γραμματέας είναι πολύ συνεργάσιμοι και επιδεικνύουν
ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προτάσεις μου».
[Π]: Ποια είναι η γνώμη σας για την εξέλιξη του θεσμού στην Ελλάδα;
Δ.Μ.: Ο θεσμός του Συμπαραστάτη και της διαμεσολάβησης στο δημόσιο βίο και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει να μεγαλώσει και να εξελιχθεί στη χώρα μας. Αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών. Δυστυχώς όμως, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι Δήμοι ανά την Ελλάδα δεν έχουν προκηρύξει ακόμα την θέση του Συμπαραστάτη. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί αυτοδιοικητικοί που βάζουν εμπόδια στην εξέλιξή του θεσμού και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αντιλαμβάνομαι ότι ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη διοίκηση πολλών Δήμων και χαίρομαι που η κυβέρνηση αφουγκράστηκε τις δυσλειτουργίες και ανακοίνωσε την αλλαγή του. Πρέπει όμως τόσο το ίδιο το κράτος όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) να βοηθήσουν έμπρακτα στη διατήρηση και εξέλιξη του θεσμού, δίνοντας κίνητρα και μεταδίδοντας ολοένα και περισσότερο την κουλτούρα της διαμεσολάβησης στην αυτοδιοίκηση.

[Π]: Σήμερα, αν θέλει κάποιος να απευθυνθεί στο συμπαραστάτη πως μπορεί να το κάνει;
Δ.Μ.: Η επικοινωνία με το συμπαραστάτη μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την αποστολή ενός email (sdalimou@alimos.gr) το οποίο βρίσκουν εύκολα οι συμπολίτες μας στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλίμου (www.alimos.gr) ή με τη συμπλήρωση εντύπου στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου (Αριστοτέλους 53, Άλιμος). Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας του καταγγέλλοντος πολίτη και μια μικρή περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί του και να εξετάσουμε τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Σεπτεμβρίου 2020]