Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Επί Θεοδωρόπουλου είχαν παραχωρηθεί 80,3 στρέμματα στο χώρο της ΕΤΗΜ προς ίδρυση Νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

• Πως από τα 80,3 στρ. το 2008, φθάσαμε στα 42 στρ. το 2014;

Ο Γιάννης Μαργέλης σε συνέντευξή του στον ΠΑΛΜΟ, θυμίζει την ιστορία του πιο μεγάλου κοινωνικού προβλήματος για την πόλη.

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού στο Νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας που έγιναν στις 5 Νοεμβρίου 2018 επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο και την έναρξη της λειτουργίας του έφεραν στο προσκήνιο ξανά το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει για δεκαετίες η Γλυφάδα. Οι παλιοί θυμούνται και γνωρίζουν πως για να φθάσουμε στη σημερινή λύση μεσολάβησαν προσπάθειες και ενέργειες και από τους προηγούμενους Δημάρχους και κυρίως από τον αείμνηστο Δήμαρχο Γιάννη Θεοδορόπουλο που πρώτος εξασφάλισε έκταση εντός της ΕΤΗΜ. Ο ΠΑΛΜΟΣ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του «Ιδρύματος Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης Χρυσούλα Βαρβαρέσου» Γιάννη Μαργέλη ο οποίος είναι από τους πλέον γνώστες του θέματος αφού διετέλεσε για πολλά χρόνια έμπιστος συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην Δημάρχου Γιάννη Θεοδωρόπουλου. Μάλιστα είχαν και κοινή πορεία στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης Χρυσούλα Βαρβαρέσου, όπου ο αείμνηστος Γιάννης Θεοδωρόπουλος ήταν Πρόεδρος.
Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της τελετής των Θυρανοιξίων και συγκεκριμένα στο στάδιο των ομιλιών όταν ο νυν Δήμαρχος πήρε το λόγο δεν έκανε καμία ιστορική αναφορά επί του θέματος, γεγονός που σχολιάστηκε και από τους παριστάμενους αρνητικά. Το ξεκίνησε από τους «αγώνες» του 2014 λες και η Γλυφάδα δεν είχε μέχρι πρότινος άξιους ανθρώπους που να έχουν προσπαθήσει για την επίλυση του θέματος αυτού. Δε θα σταθούμε σε ενέργειες επιπόλαιες του παρελθόντος. Έρχεται στο σημερινό φύλλο ο κ. Γιάννης Μαργέλης και μας θυμίζει τα όσα τότε είχαν συντελεστεί προκειμένου να ευδοκιμήσει η πρόταση για δημιουργία δημοτικού κοιμητηρίου εντός του χώρου της ΕΤΗΜ, το 2008 επί Δημαρχίας Θεοδωρόπουλου.
«Το υπάρχον – παλιό – κοιμητήριο της Γλυφάδας που βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού επί της Λ. Παπανδρέου δημιουργήθηκε όταν η Γλυφάδα ήταν ακόμη κοινότητα και είχε 3.000 κατοίκους», τονίζει στον ΠΑΛΜΟ ο Γιάννης Μαργέλης. Εξηγώντας μας ότι τότε επαρκούσε για τις ανάγκες των κατοίκων. Η Γλυφάδα όμως γρήγορα αναπτύχθηκε, απέκτησε πολλούς κατοίκους και δημότες και σταδιακά το κοιμητήριο αυτό κορέστηκε. Μάλιστα ενώ ήταν εκτός πόλης τότε, σήμερα είναι στο κέντρο του οικιστικού ιστού. «Τότε η έκταση αυτή παραχωρήθηκε με σκοπό να γίνει δημοτικό κοιμητήριο. Οι δωρητές έθεσε ως απαράβατο όρο ότι σε περίπτωση που μελλοντικά παύσει η χρήση του ως κοιμητήριο, η έκταση αυτή θα επιστραφεί σε αυτούς και τους κληρονόμους τους», αναφέρει ο κ. Μαργέλης.
Στην συνέχεια μας τονίζει ότι επί θητείας του αείμνηστου Δημάρχου Γιάννη Θεοδωρόπουλου έγιναν ενέργειες προκειμένου να παραχωρηθούν 80,3 στρέμματα εντός της ΕΤΗΜ. Με απόφαση που υπέγραψε στις 2 Ιουνίου 2008 ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης [όπως φαίνεται σαφώς παραπλεύρως στα δημοσιευμένα αρχεία – ντοκουμέντα (Διαταγές του ΥΠΕΘΑ)] ανακοίνωνε την ΑΠΟΦΑΣΗ «Περί αναθέσεως στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) της Διοίκησης και Αξιοποίησης Εδαφικού Τμήματος στην περιοχή Τερψιθέας, Δήμου Γλυφάδας» και συγκεκριμένα «έκτασης 80,3 στρεμμάτων από τον χώρο της ΕΤΗΜ που ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο και κατά χρήση στην Πολεμική Αεροπορία με σκοπό να παραχωρηθεί στον Δήμο Γλυφάδας και να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση Νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου και μόνον». Η έκταση αυτή φαινόταν και στα συνημμένα σχέδια. Στη δε απόφαση αναφερόταν επίσης ρητά ότι έπρεπε «προηγουμένως να εκδοθούν όλες οι εκ των κείμενων διατάξεων προβλεπόμενες μελέτες και εγκρίσεις».
Την σημαντική αυτή είδηση είχε βγάλει τότε σε πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «ΝΕΑ ΓΛΥΦΑΔΑ» στο υπ’ αριθμ. 46 φύλλο της τον Οκτώβριο του 2008, εκδότης και συντάκτης της οποίας ήταν ο κ. Γιάννης Μαργέλης. Τότε ο αείμνηστος Δήμαρχος κατάφερε κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς μέχρι τότε, τονίζει ο Γιάννης Μαργέλης. Και συνεχίζει απορώντας πως από τα 80,3 στρέμματα φθάσαμε σήμερα να πανηγυρίζουμε για τα 42; Πως γίνεται να λησμονούμε το παρελθόν της πόλης σε ένα μάλιστα τόσο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα; Ο Δήμος έχει συνέχεια, έχει ιστορία και δε θα πρέπει να λησμονούμε αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και οφέλη που θα ευνοήσουν το σύνολο των δημοτών και των κατοίκων.
«Αυτό όμως δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την επιτυχία του άξιου και πανάξιου Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου γιατί κατόρθωσε το ακατόρθωτο μετά από δεκαετίες και προσπάθειες προκατόχων του να έχει λύσει σήμερα η Γλυφάδα ένα από τρία μεγάλα προβλήματά της. Το πρώτο είναι το κοιμητήριο και τα άλλα δύο είναι και θα είναι η παραλία και το βουνό. Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο μπράβο στον πράγματι άξιο Δήμαρχο της Γλυφάδας μας», είπε κλείνοντας ο κ. Μαργέλης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Νοεμβρίου 2018]

Scroll to Top