Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ο Ανδρέας Τσαβλίρης μιλάει αποκλειστικά στον «Π» για το εγχείρημα αυτό και τις δράσεις που κάνουν ξακουστό το Δήμο ανά την Ελλάδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Παιδεία, Περιβάλλον και Πολιτισμός συναντώνται στην «Τριλογία»

Mπορεί να αποτελεί μια καινούργια προσπάθεια παραγωγής πολιτισμού στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Τριλογία”, όμως κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κάνει αισθητή την παρουσία του και να χτίσει μια φήμη που απλώνεται και εκτός των ορίων του ενιαίου Δήμου. Μια ομάδα γονέων και αποφοίτων του 2ου Λυκείου Βούλας που έχει σκοπό να συνεχίσει το έργο που είχε ξεκινήσει ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου δημιούργησε την «Τριλογία». Για την προσπάθεια αυτή, τις δράσεις, τις αγωνίες, τους στόχους, την αρωγή, τις χαρές παιδιών και ενηλίκων μιλάει στον «Παλμό», ο πλέον αρμόδιος, ο κ. Ανδρέας Τσαβλίρης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 2ου Λυκείου Βούλας και Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης «Τριλογία» κ. Ανδρέας Τσαβλίρης μας μιλά με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή. Φιλικός και πρόσχαρος, μας εξήγησε πως δημιουργήθηκε η Τριλογία, τι αντιπροσωπεύει, ποιος είναι ο ρόλος της και το πεδίο δράσης της. Η συνάντησή μας ορίστηκε με αφορμή τις δύο επικείμενες εκδηλώσεις που η «Τριλογία» έχει βάλει στο πρόγραμμά της και τις οποίες παρουσιάζει στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 20 και στις 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο «Σοφία Βέμπο». Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου έρχεται στις 20 Ιουνίου στις 20:30 σε ένα κονσέρτο που συνδιοργανώνεται με τη Ρουμάνικη Πρεσβεία και η θεατρική ομάδα μαθητών του 2ου Λυκείου Βούλας ανεβάζει στις 24 Ιουνίου στις 21:00 το έργο του Μποστ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

[Π]: Η Τριλογία είναι συνέχεια του εγχειρήματος που ξεκίνησαν οι γονείς του 2ου Λυκείου Βούλας; Είναι κάτι αυτόνομο;
Α.Τ.:
Ο σύλλογος γονέων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, τολμώ να πω από το δημοτικό. Μια ομάδα ανθρώπων κοιτούσε από τότε πως θα διαφοροποιηθεί από τα τετριμμένα των συλλόγων και να κάνει κάτι το ξεχωριστό. Σιγά σιγά και ανεβαίνοντας τις τάξεις στο γυμνάσιο άρχισαν οι θεατρικές παραστάσεις. Δεν ήταν καθόλου εύκολο βέβαια, γιατί δεν είχαμε πάντα την υποστήριξη από αυτούς που θα έπρεπε να την έχουμε.

[Π]: Οι θεατρικές παραστάσεις ήταν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων…
Α.Τ.:
…του συλλόγου γονέων, πάντα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ποτέ κανένα παιδί δεν έχει πληρώσει για να συμμετέχει σε αυτές τις ομάδες. Στο γυμνάσιο αντιμετωπίσαμε προβλήματα από καθηγητές και γονείς που δεν έβλεπαν με καλό μάτι το γεγονός ότι οι θεατρικές ομάδες ήταν μεικτές. Είχαν δηλαδή και παιδιά Λυκείου αλλά και απόφοιτους κάποιες φορές, των δικών μας σχολείων. Το 2ο Λύκειο δυστυχώς δε διαθέτει χώρο εκδηλώσεων. Αν θέλει κάποιος να κάνει μια γιορτή θα πρέπει να την κάνει στο προαύλιο.

[Π] Αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό;
Α.Τ.:
Το σχολείο φτιάχτηκε σχετικά βιαστικά. Τότε δεν υπήρχαν πολλά παιδιά και είχε προταθεί να χρησιμοποιεί την αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου αλλά τώρα είναι μεγάλο θέμα και παλεύουμε αν μπορεί να φτιαχτεί κάτι στο σχολείο, είτε από χορηγία είτε αν μπορέσουμε να πάρουμε έναν επιπλέον χώρο, θα το δούμε αυτό.

[Π]: Η ιδέα γεννήθηκε…;
Α.Τ.:
Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για να φύγουν τα παιδιά από τα «κακά» της εποχής μας. Μα αυτά λέγονται υπολογιστές, παιχνίδια στο διαδίκτυο, τάμπλετ, περίεργο τσιγάρο.. και να τους προσφέρουμε πολιτισμό και δραστηριότητες στο περιβάλλον. Έτσι γεννήθηκαν οι εκδρομές του συλλόγου γονέων οι οποίες ξεκίνησαν στην Γ’ Γυμνασίου με μια εκδρομή στον Αχέροντα με μήνυμα «Stop Greeklish». Την επόμενη χρονιά έγινε το μεγάλο άλμα, με το ταξίδι στα Ζαγοροχώρια. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα να κινηματογραφήσουμε το φυσικό περιβάλλον που είναι αξεπέραστο στην περιοχή. Είδαμε ότι το υλικό ήταν υπέρογκο και γι’ αυτό φτιάξαμε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Εντροπία Μηδέν” που βραβεύτηκε στο Adventure Film Festival της Αθήνας. Τα παιδιά άρχισαν να γνωρίζουν την Ελληνική φύση και να ζητούν καινούριες εξορμήσεις και προκλήσεις.

[Π]: Με τι μέσα;
Α.Τ.:
Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι είχαμε προσωπικό εξοπλισμό (κάμερες, drone) και πήραμε κι έναν άνθρωπο έμπειρο Γιαννιώτη, ο οποίος μας τράβηξε πλάνα με το drone. Καλομάθαμε από αυτό, μας άρεσε, αλλά προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των υπολοίπων όχι μόνο για συμμετοχή αλλά και για βοήθεια στη προσπάθεια. Έτσι ήρθε ο Όλυμπος. Εξαήμερη εκδρομή που για τους συμμετέχοντας όλα είχαν συμπεριληφθεί και το κόστος για κάθε παιδί ήταν λιγότερο από 100 ευρώ. Είχαμε εξοπλισμό, φωτογράφους, οδηγούς βουνού, drone. Με πρόχειρους υπολογισμούς θα έπρεπε ο καθένας να δώσει από 900 ευρώ. Καταλαβαίνετε τη διαφορά… Είχαμε όμως χορηγούς που έδωσαν τον εξοπλισμό, νερά κλπ. Το τρέιλερ που φτιάχτηκε έκανε μέσα σε δύο μήνες 150.000 προβολές στο YouTube. Στις 9 Ιουλίου, στο Δίον παίζουμε το ντοκιμαντέρ που έχουμε γυρίσει. Θα μιλάει για τον Όλυμπο και για τα συναισθήματα ενός παιδιού που ανεβαίνει το βουνό.

[Π]: Πως προέκυψε όμως η Τριλογία;
Α.Τ.:
Βλέποντας ότι αρκετά παιδιά κολλάνε με αυτές τις δραστηριότητες, δε θα έπρεπε να σταματήσουν τελειώνοντας το σχολείο. Με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Θεωρούμε μεγάλο κέρδος να συνεχίσει έστω κι ένα παιδί, πόσο μάλλον αν είναι παραπάνω. Ένα παιδί να βγάλεις από άλλες συνήθειες και να το βάλεις στη φύση και στον πολιτισμό, είναι επιτυχία.
Σε μια εκδήλωση δημόσια άκουσα κάποιον να λέει πως εμείς δεν έχουμε ανάγκη από σφραγίδες και συλλόγους, μιλάει η δουλειά μας, η εμφάνισή μας, ο κόσμος κλπ.
Δεν είναι έτσι. Θεωρώ ότι ένας σύλλογος είναι απαραίτητος να υπάρχει για να μπορείς να έχεις θεσμικά την καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, είτε είναι ο Δήμος, είτε είναι οι χορηγοί. Η Τριλογία δημιουργήθηκε γι’ αυτό. Έχουν μπει νέα παιδιά. Η Πρόεδρος είναι η πρωταγωνίστρια από τους «Δέκα μικρούς νέγρους», έχει θεατρικές σπουδές και είναι 29 χρονών. Αγαπάει τα παιδιά και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Εμείς θα είμαστε δίπλα να βοηθάμε αλλά τα παιδιά μέσω του συλλόγου μπορούν να κάνουν πράγματα.
Το πιο ωραίο είναι ότι συνήθως τα παιδιά όταν φθάσουν 17 – 18 χρονών δε θέλουν τους γονείς, θέλουν να πηγαίνουν μόνα τους από δω και από εκεί. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Παρακαλούν τους γονείς να έρθουν μαζί τους. Όλο αυτό είναι τεράστιο κέρδος.

[Π]: Το όνομα Τριλογία αντιπροσωπεύει κάτι;
Α.Τ.:
Τρεις παράγοντες: Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός.

[Π]: 3Π στα 3Β;
(γέλια)

[Π]: Οι αναστολές που υπήρχαν στην αρχή από γονείς έχουν ξεπεραστεί, έχουν μηδενιστεί;
Α.Τ.: Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα, λέμε. Σίγουρα κάποιοι πιθανόν να μη συνεχίζουν να βλέπουν με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε πλέον κινήσεις επιθετικές, με σκοπό συκοφάντησης στην προσπάθεια που γίνεται. Όσο εμπαθής και αν είναι κάποιος βλέπει ότι γίνεται δουλειά και ότι ακόμη και τα δικά του τα παιδιά μπορούν να είναι μέρος των δράσεων. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, με κανέναν άνθρωπο, με κανένα γονέα. Όποιος θέλει είναι ευπρόσδεκτος διότι έχουμε και θεατρική ομάδα ενηλίκων.

[Π]: Υπήρξε αρωγή από τον Δήμο;
Α.Τ.: Ο Δήμος ήταν σε όλα μέσα και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και το Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και την Αντιπρόεδρο του ΟΑΠΠΑ Μαρία Μπραϊμνιώτη και τις κοπέλες του ΟΑΠΠΑ που ζητάμε ότι μας κατέβει και προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Δε βλέπω το λόγο να μη συνεχίσει να είναι γιατί ακούγεται. Δεν πάνε σχολεία κάθε μέρα από όλη την Ελλάδα στην κορφή του Ολύμπου. Κι εμείς λέμε ότι ο Δήμος μας βοήθησε, μαζί με τους χορηγούς. Έχουμε καταπληκτική συνεργασία με την σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κ. Νικηφοράκη. Είναι πάντα δίπλα σε όλα τα σχολεία.

[Π]: Η επιλογή του προγράμματος για τα θεατρικά που θα παιχτούν πως γίνεται και για τα άτομα που θα υποδυθούν τους ρόλους;
Α.Τ.:
Έχουμε συγκεκριμένους ανθρώπους που δουλεύουν στο σκηνοθετικό κομμάτι. Μια φορά θέλαμε να παίξουμε ένα θεατρικό και μας εξήγησαν οι άνθρωποι ότι είναι πολύ ωραίο για να γυρίσετε μια ταινία αλλά θεατρικά δεν μπορεί να γίνει. Οπότε έχουμε ανθρώπους που ξέρουν. Ο Δημήτρης Αγοράς, καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός. Η Αντιγόνη Μακρή, απόφοιτος του σχολείου, με θεατρικές σπουδές και δραστηριότητα. Εξαιρετική στη δουλειά της. Τη Σόνια Αγκάτσι, Ιταλίδα, μαμά της περιοχής που η βοήθεια της είναι εξαιρετική.
Δε θα πούμε ποτέ «όχι» σε παιδί και σε… μεγαλύτερο παιδί. Κοιτάμε να μοιράσουμε τους ρόλους για να παίξουν όλοι. 50 παιδιά να μας τύχουν, 50 ρόλους θα φτιάξουμε ή δύο παραστάσεις. Αξιοποιούνται όλοι και για κανέναν λόγο δεν αφήνεις παιδί απέξω.

[Π]: Πόσο καιρό προετοιμασίας χρειάζεται;
Α.Τ.: Υπάρχουν παραστάσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο και παίχτηκαν τον Ιούλιο. Υπάρχουν και παραστάσεις – το φυσιολογικό δηλαδή – είναι να ξεκινήσεις τον Σεπτέμβριο για να παίξεις τον Ιούλιο. Δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ώρες διαθέσιμες, πόσο μάλλον όταν είναι παιδιά Β’ και Γ΄ Λυκείου. Όμως πάντα – λες και υπάρχει ένας μαγικός διακόπτης, η ημέρα της παράστασης είναι καταπληκτική. Το θεατρικό των ενηλίκων θα παιχτεί το Νοέμβρη διότι λόγω περιοδείας και εποχικής εργασίας δεν μπορούν όλοι. Για πρώτη φορά λέμε να παίξουμε στο θεατράκι του 3ου Δημοτικού. Ένας εξαιρετικός χώρος.

[Π]: Η αρωγή που αναφέραμε ήταν από το Δήμο και από επιφανείς πολίτες. Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια ήταν οι πόρτες αυτές ανοιχτές;
Α.Τ.: Ήταν από την αρχή – και δεν βλέπω και το λόγο να μην είναι. Οι σχέσεις μας με το Δήμο ξεκινούν από πολύ παλιά, γιατί κάποτε δημιουργήσαμε το σύλλογο 3ου γυμνασίου λυκείου βούλας. Πριν από πέντε χρόνια ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε debate πολιτικών αρχηγών για να δούμε τις προθέσεις τους για τα σχολεία της περιοχής. Δεν είναι της παρούσης, αλλά για το 3ο Γυμνάσιο Λύκειο έχει βρεθεί ο χώρος, όμως δεν χρειάζεται το σχολείο σήμερα γιατί τα παιδιά είναι πολύ λίγα στην περιοχή. Χρειάζεται όμως ένα 5ο δημοτικό που ο Δήμαρχος έχει πει ότι θα το κάνει. Ο Δήμος ήταν αρωγός όμως δεν μπορείς να ζητάς βοήθεια από το δήμο για τις δραστηριότητες του συλλόγου γονέων, για τα 20 ή 30 παιδιά που θέλουν να παίξουν ένα θεατρικό ή να πάνε μια περιβαντολλογική εκδρομή. Ο σύλλογος γονέων είναι για τα 280 παιδιά. Θα θέλαμε όλα να τα κάνουμε όλα αυτόνομα και μόνοι μας, για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε να έχουμε τη βοήθεια των γονέων με αυτή την ελάχιστη συνδρομή των 10 ευρώ που έχουμε ορίσει, δυστυχώς ανταποκρίνεται ένας στους τέσσερις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας σχολείο.

[Π]: Οι στόχοι σας;
Α.Τ.:
Είναι ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε πέρσι. Είμαστε στα σπάργανα της δημιουργίας, παρόλο που δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Όμως οι στόχοι είναι πολλοί και θέλουμε σε κάθε κομμάτι πολιτιστικό να είμαστε εκεί. Να προσφέρουμε αφιλοκερδώς, διότι η Τριλογία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Οτιδήποτε να χρειαστεί να δώσουμε θα είναι το ίδιο ποσό με αυτό που θα πάρουμε.

[Π]: Μέλος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε και τι υποχρεώσεις έχει;
Α.Τ.: Ναι, και όχι μόνο κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το μέλος δεν έχει οικονομική υποχρέωση παρόλο που το καταστατικό αναφέρει ένα συμβολικό ποσό.

[Π]: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;
Α.Τ.: Πρέπει να γίνεται πάντα μνεία στους ανθρώπους που συνέβαλαν και αναφέρομαι στον Πέτρο τον Γεωργιλά. Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν μπορεί να μην είχε γίνει τίποτα. Του οφείλουμε πολλά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Ιουνίου 2019]

Scroll to Top