Στην ολομέλεια του ΣτΕ η πρώτη αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει ο Δήμος Αλίμου κατά του Φορέα Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγ. Κοσμά
Συζητήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η πρώτη από τις Αιτήσεις Ακύρωσης που έχει αποφασίσει να ασκήσει ο Δήμος Αλίμου κατά του «Φορέα Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Ο Δήμος Αλίμου εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Κονδύλη, ομάδα αιρετών του Δήμου και ομάδα διακεκριμένων νομικών, με επικεφαλής τους κ. Θεόδωρο Μαντά, Φώτιο Χατζηφώτη και Παναγιώτη Νέλλα. Κατά της αίτησης ακύρωσης κατέθεσαν υπόμνημα, οι νομικοί εκπρόσωποι του “Φορέα”, του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., και των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Το αποτέλεσμα της εκδίκασης εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστό σε περίπου τέσσερις μήνες, οπότε και θα βγει η σχετική απόφαση. Μέχρι τότε ο μεν Δήμος Αλίμου ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή δεν εμποδίζει την επένδυση του Ελληνικού αλλά έχει να κάνει καθαρά με τη λειτουργία του «Φορέα». Σε ερώτηση του «Παλμού» αν θα παραμείνει στον Φορέα ο Δήμος Αλίμου στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης και αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Φορέα, ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης απαντά ότι ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση του «εφόσον τα αρμόδια Υπουργεία λάβουν υπόψιν τους τις προτάσεις του Δήμου μας στην κατάρτιση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας (και εν γένει του τρόπου λειτουργίας του Φορέα όπως σωστά λέτε)». Ο δε Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης ισχυρίζεται ότι αποτελεί αναβλητική αίρεση για την εκκίνηση των εργασιών της επένδυσης. Η ημέρα της συζήτησης στο ΣτΕ ήταν επιφορτισμένη και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να βγουν εκατέρωθεν ανακοινώσεις, τις οποίες ο «ΠΑΛΜΟΣ» δημοσιεύει αυτούσιες στο τρέχον φύλλο του προς ενημέρωση των αναγνωστών του.

1 Ανακοίνωση Δήμου Αλίμου
Στην ενημερωτική ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος Αλίμου σημειώνει τα κάτωθι:
• Πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης, ο Δήμος Αλίμου επέδειξε έμπρακτα διάθεση καλόπιστης συνεννόησης με τις υπόλοιπες πλευρές, ζητώντας αναβολή της δίκης, καθώς είναι σε εξέλιξη συνεννοήσεις των Δήμων Αλίμου και Γλυφάδας με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη νομοθετική επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων του Φορέα.
• Η Αίτηση Ακύρωσης και όλη εν γένει η δικαστική διαδικασία δεν έχει ουδεμία επίπτωση και δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή στην εξέλιξη της επένδυσης στον Μητροπολιτικό Πόλο, η οποία προχωράει κανονικά. Η επένδυση θα εξελιχθεί κανονικά, ανεξαρτήτως και του αποτελέσματος της δίκης και τυχόν μελλοντικών συναφών δικών.
• Η δίκη αφορά αποκλειστικά στη νομική μορφή και τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα Κοινοχρήστων, ο οποίος θα έχει ως αποκλειστικές αρμοδιότητες την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον ηλεκτροφωτισμό στην περιοχή, αφού πλέον ξεκινήσει η επένδυση και χτιστούν κατοικίες και καταστήματα που θα παράγουν απορρίμματα.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο Δήμαρχος Αλίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τη σημερινή εκδίκαση ξεκινάει μία μεγάλη δικαστική προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πόλης μας και της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έναντι πρόχειρων και άτυχων νομοθετικών ρυθμίσεων του πρόσφατου παρελθόντος.
Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι χρονοβόρα και επίπονη, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα δικαιωθούμε. Ο Δήμος Αλίμου, αλλά και ο Δήμος Γλυφάδας που μοιράζεται τις ίδιες
απόψεις με εμάς, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία του εκτρωματικού νομικού μορφώματος με την επωνυμία ΄Φορέας Κοινοχρήστων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά΄, με αυτή τουλάχιστον τη μορφή που έχει σήμερα.
Εξάλλου, η μέχρι σήμερα σύντομη πορεία του Φορέα αυτού, έχει ήδη έμπρακτα αποδείξει ότι πρόκειται για αποτυχημένο μόρφωμα που προκαλεί δυσλειτουργίες στην περιοχή και δεν ευνοεί την επένδυση».
1 Ανακοίνωση Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
«Ο Δήμαρχος Ελληνικού -Αργυρούπολης θα σταθεί απέναντι σε όσους εμποδίζουν την επένδυση στο Ελληνικό» ήταν η απάντηση που ήρθε από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και στην οποία τονίστηκαν τα εξής:
- O Δήμος Αλίμου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο “Φορέας” αποτελεί νόμο του κράτους και έχει την αποδοχή τόσο της Ελληνικής Πολιτείας και των οργάνων της, όσο και του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, στον οποίο, στα χωροταξικά του όρια, θα πραγματοποιηθεί το 90% της Επένδυσης.
- Ο Δήμος Αλίμου δείχνει να αγνοεί τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς του “Φορέα”. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο “Φορέας” θα λειτουργήσει, όχι από την στιγμή που θα χτιστούν οι πρώτες κατοικίες, καταστήματα, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, αλλά από την επόμενη ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών, καθώς δραστηριότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, (Μαρίνα Ελληνικού, Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αγ. Κοσμά) θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
- Επίσης αγνοεί ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του “Φορέα” είναι η κατάρτιση μελετών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τους δήμους, στα χωροταξικά τους όρια θα πραγματοποιηθεί η “Επένδυση του Ελληνικού”, προκειμένου να “διαχυθεί” το σύγχρονο αστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, στις ήδη διαμορφωμένες γειτονιές των δήμων, ενέργειες που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το οικονομικό κλείσιμο της επενδυτικής διαδικασίας. Αν επιθυμεί ο Δήμαρχος Αλίμου μπορεί να απευθυνθεί για περισσότερες λεπτομέρειες στο Δ.Σ. του “Φορέα” .
- Ο Δήμος Αλίμου επίσης,
εντέχνως αποκρύπτει, ότι η λειτουργία του “Φορέα” αποτελεί αναβλητική αίρεση για το ξεκίνημα των εργασιών. Οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία του θα προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην επενδυτική διαδικασία.
Εντύπωση έκανε επίσης και η δήλωσή του, ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει (;;;) την λειτουργία του, προσφεύγοντας με συνεχείς αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ.
Οι παρελκυστικές αυτές τακτικές του Δημάρχου Αλίμου, θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς στις 5/6/2016, με τον Δήμαρχο Γλυφάδας δίνουν συνέντευξη στην REAL NEWS για την επένδυση του Ελληνικού και μεταξύ των άλλων αναφέρουν στον δημοσιογράφο ότι ” … ετοιμάζονται να εμποδίσουν με κάθε νόμιμο μέσο την μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda Development”.
Ο Δήμαρχος Αλίμου επίσης, κατά δήλωσή του, τόνισε ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ, ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, ώστε να αλλάξει ή να καταργηθεί ο “Φορέας”, η λειτουργία του οποίου αποτελεί αναβλητική αίρεση για την εκκίνηση των έργων.
Ο πρόεδρος του “Φορέα” και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος θα σταθεί απέναντι σε όποιους επιχειρήσουν να αλλάξουν το ήδη υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του Φορέα, προκειμένου να φρενάρουν την επένδυση στο Ελληνικό, ικανοποιώντας προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα.
Υ.Σ.: Σε αντίθεση με όσα ψέματα διακινεί ο Δήμαρχος Αλίμου, τον ενημερώνουμε ότι ο “Φορέας” λειτουργεί και συνεδριάζει κανονικά σχεδιάζοντας το επιχειρησιακό του πλάνο για τα επόμενα χρόνια.
«Ο πρόεδρος του “Φορέα” και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος θα σταθεί απέναντι σε όποιους επιχειρήσουν να αλλάξουν το ήδη υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του Φορέα, προκειμένου να φρενάρουν την επένδυση στο Ελληνικό, ικανοποιώντας προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα.»
Ανακοίνωση Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
2 Ανακοίνωση Δήμου Αλίμου
Αναπάντητη δεν άφησε την τοποθέτηση του όμορου Δήμου, ο Άλιμος και έτσι επανήλθε τονίζοντας ότι «Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΓ.ΚΟΣΜΑ» ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 3 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ». Αναλυτικότερα:
Θεωρούμε επιζήμια για τον τόπο μας, για την κοινωνία και για την επικείμενη επένδυση-ανάπλαση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ. Κοσμά κάθε δημόσια τοποθέτηση που καλλιεργεί ένταση, αντιδικία μεταξύ των Δήμων και κλίμα διχασμού.
Για τον λόγο αυτό, μας προκαλεί ιδιαίτερη λύπη η Ανακοίνωση που σήμερα εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης, στρεφόμενη εναντίον του Δήμου Αλίμου με πολύ επιθετικό τρόπο.
Ο Δήμος Αλίμου ουδέποτε έχει τοποθετηθεί εναντίον οποιουδήποτε Δήμου για οποιοδήποτε ζήτημα, και ούτε πρόκειται και τώρα να το κάνει.
Αντιθέτως, άποψη του Δήμου Αλίμου είναι ότι για το μεγάλο εγχείρημα της επικείμενης επένδυσης-ανάπλασης στον Μητροπολιτικό Πόλο, όπως για κάθε σοβαρό ζήτημα, απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων και των εμπλεκόμενων πλευρών, αμοιβαίος σεβασμός και πνεύμα δημιουργικών συμπράξεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας σύμπραξης, στην οποία πρόσφατα προχώρησε ο Δήμος μας, είναι και η δημιουργία του ‘Συνδέσμου Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου’ από κοινού με τον Δήμο Γλυφάδας, στον οποίον δημόσια έχουμε προσκαλέσει και τη Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης να συμμετάσχει.
Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης υπόθεσης, όπως η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης, που εκτείνεται μέσα σε 3 Δήμους και αφορά άμεσα πάνω από 250.000 πολίτες – κατοίκους των Δήμων αυτών, δεν είναι δυνατόν να γίνεται με όρους αντιπαλότητας, διχασμού της κοινωνίας και δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων, αντιθέτως απαιτείται μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα, πολιτική ωριμότητα και τεχνοκρατική αρτιότητα από όλες τις πλευρές.
Για αυτό και δεν θα συμμετάσχουμε στη δημόσια αντιπαράθεση που η Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης ξεκινάει με την Ανακοίνωσή της, ούτε θα παρακολουθήσουμε τις σοβαρές αιχμές κατά του Δήμου Αλίμου και την προσωπική επίθεση κατά του Δημάρχου Αλίμου.
Ο Δήμος Αλίμου πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των Δήμων για τη διεκδίκησή επιπλέον αρμοδιοτήτων (π.χ. ο Φορέας να αποτελεί διαχειριστική αρχή ΕΣΠΑ) και όχι να δέχεται επιθέσεις από τον όμορο Δήμο, ακριβώς γιατί διεκδικεί την διόρθωση του εκτρωματικού Φορέα.
Ανακοίνωση Δήμου Αλίμου
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και μόνον, περιοριζόμαστε στο να αναφέρουμε τα ακόλουθα, σε σχέση με το περιεχόμενο της ως άνω Ανακοίνωσης:
• Δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια ότι «εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του Φορέα δραστηριότητες όπως η Μαρίνα Ελληνικού, οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις Αγ.Κοσμά», όπως διατείνεται η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα.
Με μία απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου του Φορέα, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι οι δραστηριότητες αυτές ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στον Φορέα και όλοι οι Δήμοι ουσιαστικά αποξενώνονται από αυτές. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των Δήμων για τη διεκδίκησή τους.
• Δεν είναι αλήθεια ότι «ένας από τους βασικούς σκοπούς του Φορέα είναι η κατάρτιση μελετών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τους δήμους…, προκειμένου να ‘διαχυθεί’ το σύγχρονο αστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί…». Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Με μία απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου του Φορέα, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι ο Φορέας δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Αποκλειστική αποστολή του Φορέα θα είναι το μάζεμα των απορριμμάτων και ο ηλεκτροφωτισμός.
Ο Δήμος Αλίμου πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των Δήμων για τη διεκδίκησή επιπλέον αρμοδιοτήτων (π.χ. ο Φορέας να αποτελεί διαχειριστική αρχή ΕΣΠΑ) και όχι να δέχεται επιθέσεις από τον όμορο Δήμο, ακριβώς γιατί διεκδικεί την διόρθωση του εκτρωματικού Φορέα.
• Πράγματι, η ύπαρξη του «Φορέα Κοινοχρήστων» αποτελεί αναβλητική αίρεση για την έναρξη της Επένδυσης. Με απλά λόγια, πρέπει να υπάρχει Φορέας για να ξεκινήσει η Επένδυση. Ο όρος αυτός έχει ήδη εκπληρωθεί και δεν θίγεται από την Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου.
Ο Δήμος Αλίμου έχει προσβάλει δικαστικά όχι την ύπαρξη, αλλά τον τρόπο οργάνωσης και εσωτερικής λειτουργίας του Φορέα, τα οποία δεν αποτελουν αναβλητική αίρεση, ούτε ασκούν καμία επιρροή στην πρόοδο της Επένδυσης. Εξάλλου η Επένδυση προχωράει κανονικά, παρά την κατάθεση της Αίτησης Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου εδώ και μήνες, και θα συνεχίσει να προχωράει κανονικά, ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης στο ΣτΕ.
Δεν είναι συνεπώς αλήθεια ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία του Φορεά θα προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην επενδυτική διαδικασία». Την Επένδυση δεν την ενδιαφέρει ο τρόπος λειτουργίας του Φορέα, αλλά το να υπάρχει ο Φορέας.
• Η όλη συζήτηση περί (χωροταξικής) διαίρεσης του Ακινήτου της Επένδυσης είναι αδόκιμη, καθώς το Ακίνητο αποτελεί μία αδιαίρετη ενότητα, η οποία ρυθμίζεται ενιαία και αυτοτελώς έναντι πάντων (Δήμων κ.λπ.). Το να ‘διαιρείται’ τεχνητά το ακίνητο, προκειμένου ο ένας Δήμος να διεκδικεί προνομιακή άποψη έναντι των άλλων δεν είναι ορθό. Πολύ περισσότερο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, τους οποίους αφορά η Επένδυση (δηλαδή οι κάτοικοι-δημότες της περιοχής της Επένδυσης) σε ποσοστό 75% εκπροσωπούνται από τους υπόλοιπους δύο Δήμους, που επίσης έχουν δικαίωμα (και υποχρέωση) να διατυπώνουν ισότιμα άποψη.
• Η Απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να προεξοφλείται από οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται προκαταβολικά ως «ηχηρή» εναντίον του Δήμου μας. Σε περίπτωση, πάντως, που γίνει δεκτή η Αίτηση του Δήμου Αλίμου, ωφελημένοι θα είναι συνολικά και οι 3 Δήμοι της περιοχής.
• Τέλος, η ίδια η λειτουργία του Φορέα μέχρι σήμερα έχει υπάρξει όλως προβληματική και έκνομη. Ένας Φορέας που επί μήνες δεν έχει Προϋπολογισμό, δεν έχει έσοδα, δεν έχει υπαλλήλους, δεν αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις Αποφάσεις του και δεν τηρεί τη νομιμότητα σε σειρά ζητημάτων, δεν μπορεί να αποκαλείται «κανονικός», ούτε να αποτελεί μοντέλο για την ανάπτυξη που επιδιώκουμε στην περιοχή μας.
Ο Δήμος Αλίμου αντιπαρέρχεται τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις της ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού-Αργυρούπολης, επαναλαμβάνει ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για να εξαντλείται σε αντιδικίες και αντεγκλήσεις και προσκαλεί για μία ακόμα φορά τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης σε διάλογο και δημιουργική συνεργασία, με αμοιβαίο σεβασμό και κοινή τεχνοκρατική συγκρότηση.
«Με νέα ανακοίνωση του ο Άλιμος καταργεί εκτός από τον Φορέα και την πόλη μας. Δεν υπάρχει κάτω ή Άνω Ελληνικό, δεν υπάρχει η Αγία Παρασκευή ούτε η περιοχή του Αγίου Κοσμά.
Ανακοίνωση Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
Το αεροδρόμιο από το οποίο εισπράττουμε τέλη ακόμα και σήμερα ανήκει λέει ως ενιαίο οικόπεδο σε όλους. Τότε γιατί ο Δήμος μας αδειοδοτεί το Ξιφασκίας για εκθέσεις και όχι ο Άλιμος ή, η Γλυφάδα; Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!!!
Δεν αξίζει πλέον σοβαρή απάντηση».
Η θέση της «Ενωμένης Πόλης»
Απαντώντας στα όσα έθιξε η δεύτερη απάντηση του Δήμου Αλίμου, η παράταξη του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου «Ενωμένη Πόλη» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
«Απάντηση θα πάρει για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή Κονδύλη από το ΣΤΕ στο οποίο κατέφυγε εναντίον του Φορέα αλλά και του Δήμου μας.
Πριν από 3 χρόνια προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει τα σύνορα μας. Εχθές (σ.σ. 6/12) πάρα τις εκκλήσεις της για αναβολή η συνεδρίαση έγινε με τον κύριο Αλιβιζάτο ως επικεφαλής της δικής μας νομικής ομάδας να παραδίδει μαθήματα σε όλους και φυσικά επιχειρηματολογίας για το πόσο δίκιο έχει ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης.
Περισσότερα εν αναμονή της απόφασης ενώ ψευδώς ακούστηκε ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης συζητάει την αλλαγή του Φορέα.
Διακαής πόθος όσων δεν καταλαβαίνουν ότι και να καταργηθεί ο Φορέας πάλι το 4% θα έχουν διοικητικά στην επένδυση!!! Και αυτό με φορέα η χωρίς φορέα κύριε Κονδύλη δεν θα αλλάξει δεν θα πάρετε τίποτα που ανήκει στον δήμο μας και στον λαό της πόλης μας που τόσα χρόνια στερήθηκε τη παραλία και τα οφέλη της έκτασης του αεροδρομίου».
Και συμπλήρωσε: «Με νέα ανακοίνωση του ο Άλιμος καταργεί εκτός από τον Φορέα και την πόλη μας. Δεν υπάρχει κάτω ή Άνω Ελληνικό, δεν υπάρχει η Αγία Παρασκευή ούτε η περιοχή του Αγίου Κοσμά. Το αεροδρόμιο από το οποίο εισπράττουμε τέλη ακόμα και σήμερα ανήκει λέει ως ενιαίο οικόπεδο σε όλους. Τότε γιατί ο Δήμος μας αδειοδοτεί το Ξιφασκίας για εκθέσεις και όχι ο Άλιμος ή, η Γλυφάδα; Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!!! Δεν αξίζει πλέον σοβαρή απάντηση».
Δηλώσεις Α. Κονδύλη στον «ΠΑΛΜΟ»
Σε επικοινωνία που είχε ο «ΠΑΛΜΟΣ» με τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, έθεσε δύο καίρια ερωτήματα…
[Π]: Αν γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου Αλίμου και αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Φορέα ο Δήμος Αλίμου θα παραμείνει σε αυτόν;
Ανδρέας Κονδύλης: «Αν γίνει δεκτή η Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου, τότε θα ακυρωθεί ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργία του Φορέα. Εφόσον τα αρμόδια Υπουργεία λάβουν υπόψιν τους τις προτάσεις του Δήμου μας στην κατάρτιση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας (και εν γένει του τρόπου λειτουργίας του Φορέα όπως σωστά λέτε), τότε ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να αναθεωρήσει τη στάση του. Ήδη έχει γίνει τέτοια συζήτηση και στο
Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε
να συμμετέχουμε στον Φορέα, εφόσον όμως η λειτουργία του διέπεται από σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, εφόσον ο Φορέας έχει αρμοδιότητες και δεν αποτελεί ‘διακοσμητικό’ στοιχείο».
[Π]: Η απόφαση παραίτησης δεν επηρεάζει την όλη διεκδίκηση;
Ανδρέας Κονδύλης: «Με την απόφαση παραίτησης και αποχώρησης του Δήμου μας από τον Φορέα, διευκρινίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο προβληματικός αυτός Φορέας δεν μας εκπροσωπεί και δεν μας εκφράζει. Δεν
επιθυμούμε να συμμετέχουμε περαιτέρω στη λειτουργία ενός εκτρωματικού μορφώματος, που ξεκίνησε άσχημα και πηγαίνει ακόμα χειρότερα, λειτουργώντας εις βάρος των περιοχών μας και εις βάρος της ίδιας της Επένδυσης, και μάλιστα με μεθόδους και τακτικές που δεν είναι νόμιμες. Προφανώς και η αποχώρησή μας δεν επηρεάζει τις διεκδικήσεις μας, αντιθέτως κάνει πιο ξεκάθαρη και αντιληπτή τη θέση μας».
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Δεκεμβρίου 2019]