Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Οικολογικό Πάρκο Ν. Ευρυάλης: Από την παρακμή, στην ακμή και τανάπαλιν

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

• Εστία μόλυνσης
• Εικόνες εγκατάλειψης

Σήμερα είναι γνωστό ως Οικολογικό Πάρκο Ν. Ευρυάλης. Οι πιο παλιοί θυμούνται ότι ξεκίνησε από μια απλή χωμάτινη πλατεία και μετά από χορηγία της γνωστής οικογενείας Μαρτίνου έφθασε να είναι το Οικολογικό Πάρκο της Ν. Ευρυάλης, πρότυπο για τα Νότια Προάστια.
Και όχι άδικα, αφού ο χώρος είχε διαμορφωθεί εντελώς και δε θύμιζε σε τίποτε την πρότερη κατάστασή του. Μια έκταση 7.797,85 μ2 η μια πλευρά της οποίας εφάπτεται με την οδό Βενιζέλου, είχε αποκτήσει περίφραξη, πλευρικές πόρτες εισόδου, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια για στέγαση κυλικείου, τουαλέτες και αποθηκευτικού χώρου αλλά και για χρήση γραφείων. Είχε παιδική χαρά, όργανα γυμναστικής, παγκάκια, μεγάλης έκτασης κήπο και άνοιγμα χώρου για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Oσο δύσκολα φθάνει κανείς στην ακμή τόσο εύκολα μπορεί να φθάσει στην παρακμή. Έχουν περάσει σχεδόν 5,5 χρόνια από τα λαμπερά εγκαίνια του Οικολογικού Πάρκου που έγιναν στις 6 Απριλίου του 2012. Από τότε που το Πάρκο έφυγε από την επίβλεψη της οικογένειας των χορηγών και πέρασε στο Δήμο Γλυφάδας ξεκίνησε και η εγκατάλειψή του.
Σήμερα οι περίοικοι ως επί το πλείστον γονείς με μικρά παιδιά δηλώνουν στον «Παλμό» ανήσυχοι γιατί η εικόνα που παρουσιάζει το γειτονικό τους πάρκο δεν είναι καθόλου φιλική, ασφαλής και χρήζει σοβαρών ζητημάτων υγείας.
Μας κάνουν λόγο για αφύλακτο χώρο, για βρώμικες τουαλέτες αλλά και περιβάλλοντα χώρο, για λιμνάζοντα νερά που φέρνουν κουνούπια, για ξεραμένα δέντρα και φυτά.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες αυτές επισκέφθηκε το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ευρυάλης και με το φωτογραφικό φακό απαθανάτισε τα όσα είδε.
Την ώρα που πήγαμε οι πόρτες ήταν ανοιχτές και ξεκλείδωτες. Λογικό αφού απέξω αναγράφεται ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς χειμερινό και θερινό και όπως έχει τονιστεί στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων από τη δημοτική αρχή υπάρχει η δημοτική αστυνομία που τις ξεκλειδώνει και τις κλειδώνει καθημερινά.
Περπατώντας στο χώρο από τα πρώτα βήματα φαίνεται η χαμένη αίγλη του Πάρκου. Μουτζουρωμένη η πινακίδα των εγκαινίων, χαλασμένο το δάπεδο που λειτουργεί σα διάδρομος, το κυλικείο ερμητικά κλειστό, η λίμνη βαλτωμένη από το βρόχινο νερό, τα δέντρα μερικώς ξεραμένα. Δύο παιδάκια στο βάθος έπαιζαν με τους γονείς τους στα παιχνίδια που είχε και άλλο ένα με τη μαμά του στην άλλη άκρη της πλατείας.
Δυστυχώς οι τουαλέτες ήταν στο κακό τους χάλι. Ένα παιδάκι σίγουρα δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και δίκαια οι γονείς ανησυχούν και δεν επιδιώκουν να τα αφήνουν μόνα τους στο πάρκο να παίζουν. Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά βλέποντας την κακή κατάσταση προτιμούν να μη χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Πεταμένα χρησιμοποιημένα χαρτιά στο πάτωμα, ανύπαρκτο χαρτί στις τουαλέτες αλλά και στους νιπτήρες. Ούτε σαπούνι, αλλά ούτε και θήκη για σαπούνι. Σπασμένοι καθρέπτες. Γραμμένα συνθήματα παντού ακόμη και σε τοίχους και σε διακόπτες για τα φώτα.
Ένα σπιτάκι από τη μια άκρη είχε ένα χαρτί που έλεγε ότι είναι τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Ν. Ευρυάλης και άλλο ένα σπιτάκι από την άλλη πλευρά έμοιαζε με αποθηκευτικό χώρο του πάρκου. Ευτυχώς κλειδωμένο.

Ρωτώντας τους γονείς εκεί, μας δήλωσαν ότι τα Σαββατοκύριακα ο χώρος μαζεύει πολύ περισσότερα παιδιά γιατί αρκετοί γονείς κάνουν το παιδικό πάρτι στο πάρκο. Όμως φροντίζουν τα παιδιά να μη χρειαστούν για εκείνη την ώρα την τουαλέτα γιατί όπως μας είπαν «δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι για να πάει ούτε ένα μικρό παιδί αλλά και ένας μεγάλος».
Μας τόνισαν επίσης ότι θα ήταν ασφαλές για το χώρο να λειτουργεί το κυλικείο καθώς η ύπαρξη του θα έδιδε ένα αίσθημα ασφάλειας ότι δεν είναι μόνοι γονείς και παιδιά, ενώ επίσης θα περιποιόταν και το χώρο.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι είχε γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει το κυλικείο στο παρελθόν, κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του πάρκου. Η δημοπρασία που έγινε τότε ανέδειξε έναν ανάδοχο ο οποίος έδωσε υπερβολικό μίσθωμα 8.000 € το μήνα κάτι που προεξοφλούσε την οικονομική του ζημία. Μετά όμως, η αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής καθώς και της σημερινής έφερε το οικολογικό αυτό πάρκο στην σημερινή του αθλία κατάσταση.
Πολλοί κακεντρεχείς μιλούν για εσκεμμένες ενέργειες για να διατεθούν και πάλι χρήματα για την ανακατασκευή του, κάτι που μια τυπική προστασία του και επίβλεψη του θα καθιστούσε μη αναγκαία.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, συζητήθηκε και το θέμα αυτό και ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη επεμβάσεων στο πάρκο κάτι που ακούστηκε θετικά αλλά αξίζει να δούμε την ταχύτητα των ενεργειών διότι ως γνωστόν πλησιάζουν οι αργίες των σχολείων για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, και τα παιδιά θα ήταν χρήσιμο να μπορούν να δραστηριοποιηθούν εκεί με ασφάλεια. Τουλάχιστον ας δοθεί μια προτεραιότητα στα θέματα υγείας που είναι και τα πιο σημαντικά.

Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν πως ήταν το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ευρυάλης όταν εγκαινιάστηκε στις 6 Απριλίου 2012

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top