Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού – Εσόδων-Πολιτικής Προστασίας Δήμου Γλυφάδας και Πρόεδρος εθελοντικής Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Γλυφάδας αποκλειστικά στον «Π».
- Συνέντευξη στην Μαρία Βήκου.
Ο Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας όσον αφορά την δασοπροστασία και τον κίνδυνο πυρκαγιών, καθώς οι πιθανότητες εκδήλωσής τους αυξάνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ενώ οι περισσότεροι προγραμματίζουν τις διακοπές τους, ο “Παλμός” συνάντησε τον κ. Στέλιο Θεοδοσόπουλο, Αντιδήμαρχο Διοικητικού και Εσόδων, Εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Γλυφάδας και Πρόεδρο εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Γλυφάδας, ο οποίος μας υποδέχθηκε την 1η Αυγούστου, έχοντας πάντα παράλληλα το νου του στον ασύρματο, πάντα σε επιφυλακή για την προστασία της περιοχής. Ενημερωθήκαμε, σχετικά με το θέμα της προστασίας κατά των πυρκαγιών, της εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών, την κατάσταση του Υμηττού και την συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Υ. αλλά και την πρόοδο στο τμήμα Διοικητικού του Δήμου, με τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
[Π]: Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο, ποιες ενέργειες ακολουθούν οι πυροσβέστες ώστε να προστατεύσουν μια περιοχή και να προλάβουν μια πυρκαγιά;
Σ.Θ.: H αντιπυρική περίοδος από μόνη της είναι μια περίοδος έκτακτης ανάγκης για τον Υμηττό. Ο Υμηττός μας είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα χαρακτηρισμένο «Natura 2000» – το οποίο αντιδρά, αναζωογονείται από μόνο του, αρκεί να μην επεμβαίνουμε βίαια στην φυσική αυτή διαδικασία. Όπως βλέπετε όμως δεν συμβαίνει αυτό. Ο ανθρώπινος παράγοντας πάντα χωρίς περίσκεψη θέλει ή να εκμεταλλευθεί, ή να προσποριστεί τα ανανεωμένα φυσικά πλεονεκτήματα και εδάφη με αποτέλεσμα να ελαττώνονται χρόνο με τον χρόνο οι δυνατότητες του οικοσυστήματος αυτού να αντιδράσει από μόνο του, να αναπαραχθεί και να αναπτυχθεί. Όσον αφορά το θέμα της δασοπυρόσβεσης, της φύλαξης, της εποπτείας του χώρου αυτού, ακολουθούμε συγκεκριμένο σχέδιο που έχει συνταχθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, και σχετίζεται με τις δασικές πυρκαγιές. Είναι εναρμονισμένο με τις εγκυκλίους και τις διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην πράξη, εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε εκπονήσει χρησιμοποιώντας τα πυροσβεστικά και τα υδροφόρα οχήματα που διαθέτουμε, τα παρατηρητήρια , το επιχειρησιακό μας κέντρο για τις επικοινωνίες, τις διαβιβάσεις και τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας μαζί με τους εποχιακούς δημοτικούς υπαλλήλους. Συνδράμουμε και συμπράττουμε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, με το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, και με όποιον αρμόδιο φορέα έχει σχέση με επιχειρησιακή εμπλοκή , όπως τα αντίστοιχα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας και έχουμε συχνή επικοινωνία.
Σημειωτέον ότι η φήμη της Πολιτικής Προστασίας Γλυφάδας έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Γλυφάδας. Έχουμε δεχθεί αιτήματα από διάφορους Δήμους για παρουσίαση των σχεδίων μας και συνολικά της επιχειρησιακής μας αντιμετώπισης κάθε κινδύνου που εν δυνάμει απειλεί την ζωή, την περιουσία και το περιβάλλον μας.
“Ο χώρος που αρχίζει έξω από τα σπίτια μας και εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα είναι συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου όλων των Ελλήνων, όλοι λοιπόν είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτόν τον κοινό χώρο. Έχουμε μια κοινή ιδιοκτησία και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί”.
[Π]: Οι πυρκαγιές προκαλούνται είτε από απροσεξίες, είτε από ατυχήματα είτε από εμπρησμούς. Τι είναι πιο συχνό;
Σ.Θ.: Περισσότερες μπορώ να πω πως είναι οι απροσεξίες και η αμέλεια, τουλάχιστον στατιστικά. Είναι δηλαδή αυτό που λένε μερικοί ότι «Δεν θα συμβεί σε εμένα» και «Εγώ θα το προλάβω». Δυστυχώς όμως πολλές φορές είναι οι συνθήκες τέτοιες- είτε είναι καιρικές, είτε η υγρασία του εδάφους, είτε η υγρασία των φυτών και η ισχύς των ανέμων- που δεν επιτρέπουν να προλάβεις εύκολα την έναρξη μιας πυρκαγιάς. Οπότε μπορεί ένας μελισσοκόμος με το καπνιστήρι του, ένας ο οποίος ανάβει μια υπαίθρια ψησταριά ή ένας που συγκολλά κάποιο μέταλλο σε μια περιαστική περιοχή να γίνει αιτία να φέρει την καταστροφή. Γι’ αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κράτος μας προτρέπει από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να απαγορεύεται να γίνονται θερμές εργασίες στο βουνό με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε μοιράσει φυλλάδια που αναφέρουν όλες αυτές τις οδηγίες. Έχουμε επιστήσει την προσοχή όλων των κατοίκων των περιαστικών μας περιοχών ακόμα και μέσα στην πόλη μας που να τους λέμε τι ακριβώς να κάνουν, τι να προσέξουν και τι να αποφύγουν έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο της εξ αμέλειας έναρξης πυρκαγιάς. Όσον αφορά το θέμα των εμπρησμών, από εκεί και πέρα πάμε πλέον στα βαρέα ποινικά αδικήματα, για τα οποία αρμόδια είναι άλλα όργανα. Η δική μας αρμοδιότητα είναι να επέμβουμε, αφενός μεν προληπτικά, κάνοντας συνεχείς περιπολίες στο βουνό με τα οχήματά μας ή πεζοί και ταυτόχρονα να ενημερώνουμε το Επιχειρησιακό Κέντρο Πληροφοριών μας και την Πυροσβεστική αν συμβεί οτιδήποτε ή αν δούμε κάποιον καπνό. Εμείς δεν ερευνούμε την αιτία, εκτός αν είναι πασιφανής, δηλαδή αν αντιληφθούμε έναν άνθρωπο να επιχειρεί παρανόμως, εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή. Αρμόδιο για την έρευνα είναι το Ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Γενικά, ως εθελοντές δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ούτε υποκαθιστούμε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας.
[Π]: Αυτές τις μέρες μαίνεται πυρκαγιά στην Εύβοια. Πώς μια πυρκαγιά παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις; (π.χ άνεμος;)
Σ.Θ.: Το ερώτημα αυτό είναι πάρα πολύ καίριο γιατί ακόμα έχουμε σε εξέλιξη την μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε 1/8). Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ξεκινήσει μια φωτιά αρχικά μπορεί να ελεγχθεί με ελάχιστο νερό, στα πρώτα δευτερόλεπτα. Αν ξεφύγει τότε πια αρχίζει και καίει την όποια ζώσα ύλη υπάρχει και επεκτείνεται με τον αέρα πηγαίνοντας από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με το που θα βρει εύκολο τρόπο να καίει και να προχωρά. Το μέτωπο δηλαδή πηγαίνει προς την φορά του ανέμου και ό, τι βρίσκει μπροστά του το κατακαίει. Το θέμα είναι ότι οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν αυτή την στιγμή στην ελληνική επικράτεια διευκολύνουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Δηλαδή ξηρασία στα χόρτα, που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ εύφλεκτη ύλη, πολλά και παρθένα δάση που υπάρχει πολλή ζώσα ύλη για να κάψει η φωτιά και φυσικά ισχυροί άνεμοι που διευκολύνουν το έργο της πυρκαγιάς, την αναζωπυρώνουν και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξεις. Καλό θα είναι εν τη γενέσει του να λύνεται άμεσα το πρόβλημα, να γίνεται άμεση καταστολή. Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν υπάρχουν προσβάσεις, δεν υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, υπάρχουν περιοχές τις οποίες δεν μπορείς να προσεγγίσεις. Οπότε μόνο εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα μπορούν να βοηθήσουν. Το ανάγλυφο του εδάφους επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του ο επικεφαλής μιας επιχείρησης σε μια περιοχή για να ξέρει πως ακριβώς να κάνει κατάσβεση και τους τρόπους που πρέπει να εφαρμόσει κατά την πυροσβεστική τέχνη για να την σβήσει.
Στην Εύβοια έχουν εφαρμοσθεί όλοι αυτοί οι τρόποι. Παρόλα αυτά, επειδή είναι δύσβατο το έδαφος, επειδή είναι παρθένο και πυκνό το δάσος, κι επειδή υπάρχει πάρα πολύ καύσιμη ύλη το έργο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε πραγματικά νωπές τις μνήμες από τις περσινές φωτιές και ξέρουμε πόσο κοστίζει μια τέτοια οικολογική καταστροφή. Είναι πραγματικά ανυπολόγιστης αξίας και θα το δούμε στο μέλλον με πλημμύρες, στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, στην ζωή και στην υγεία μας και στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της περιοχής. Γιατί όταν ο αέρας περνάει μέσα από τα δέντρα, να ξέρετε ότι ελαττώνεται η θερμοκρασία του και εμπλουτίζεται σε οξυγόνο ενώ παράλληλα κατακρατά όλους τους ρύπους. Τα δέντρα αποτελούν ένα φυσικό φίλτρο.
[Π]: Σε ποιες περιπτώσεις δικαιούστε να σπεύσετε προς βοήθεια μιας άλλης περιοχής εκτός των διοικητικών ορίων της πόλης;
Σ.Θ.: Μέχρι στιγμής έχει χρειαστεί να σπεύσουμε εκτός Γλυφάδας σε τρείς περιπτώσεις. Η μία ήταν στον Άλιμο, η άλλη στην Βούλα, και η άλλη ήταν στην Κακιά Θάλασσα. Βέβαια πάντοτε υπήρχε σχέδιο ούτως ώστε να είναι καλυμμένη η περιοχή μας. Όταν έχουμε παραπάνω οχήματα διαθέσιμα ή παραπάνω προσωπικό και ξέρουμε ότι μπορούμε να επέμβουμε και να βοηθήσουμε όμορους Δήμους ή και ακόμα παραπέρα επικοινωνούμε με το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την οποία είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία και δίνουμε διαθεσιμότητα. Προσφέρουμε όπου μας χρειάζονται.
[Π]: Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση των εθελοντών;
Σ.Θ.: Κάθε δύο χρόνια διενεργείται ένας διαγωνισμός από την Πυροσβεστική Ακαδημία για να δοθεί βεβαίωση Πιστοποίησης και της βέλτιστης εκτέλεσης της πυροσβεστικής τέχνης. Εκεί πηγαίνουν εθελοντές οι οποίοι έχουν κάνει πρώτα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα στους οικείους πυροσβεστικούς σταθμούς από όλη την Ελλάδα. Η Εθελοντική Δασοπροστασία-Πυρόσβεση Γλυφάδας φέτος και πάλι έστειλε 15 εθελοντές οι οποίοι αφού εκπαιδευθήκαν στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό, έδωσαν εξετάσεις στην Πυροσβεστική Ακαδημία με πολύ καλό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι ότι παίρνουν βεβαίωση πιστοποίησης η οποία τους επιτρέπει να επιχειρήσουν στην κατάσβεση, να χειριστούν πυροσβεστικά οχήματα και να έχουν και ασφαλιστική κάλυψη σε ότι πιθανά ατυχήματα. Φυσικά δεν αναφερόμαστε καθόλου στην απόκτηση γνώσεων και στην συνεργασία μεταξύ εθελοντών και υπαλλήλων πυροσβεστών. Απαγορεύεται να στελεχώσουμε ένα δημοτικό πυροσβεστικό όχημα με άτομα τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένα, δεν ξέρουν πως να λειτουργήσουν και δεν ξέρουν πώς να συνεργαστούν μεταξύ τους. Θεωρώ ότι επειδή όλη αυτή η διαδικασία είναι μια πολλές φορές άνιση μάχη η οποία γίνεται με ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο εχθρό ο οποίος είναι η φωτιά, θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την πυρόσβεση να είναι έμπειροι, εξοικειωμένοι με το αντικείμενο, και να κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Δεν μιλώ βέβαια μόνο για τους μάχιμους πυροσβέστες αλλά και για τους οδηγούς και για το επιχειρησιακό κέντρο και για όλους τους εμπλεκόμενους στον τρόπο με το οποίο διενεργείται η επιχείρηση.
[Π]: Φέτος είχατε αρωγή από τον Σ.Π.Α.Υ. όσον αφορά τον εξοπλισμό και την εκπαιδευτική διαδικασία των εθελοντών; Πως είναι η συνεργασία σας;
Σ.Θ.: Ο Σ.Π.Α.Υ. είναι ένας διαδημοτικός σύνδεσμος ο οποίος βοηθάει τους Δήμους σε θέματα τεχνικής φύσεως για τον Υμηττό, φροντίζει για τις αναδασώσεις , τα ποτίσματα, τις δεξαμενές, τα αντιπλημμυρικά έργα αποχωμάτωσης, διενεργεί μελέτες για την αειφορία του οικοσυστήματος, συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και ενισχύει τον εξοπλισμό των εθελοντικών ομάδων. Σαν Δήμος μπορούμε να έχουμε πρωτοβουλίες οι οποίες να ενισχύονται από τον Σ.Π.Α.Υ.. Λειτουργεί σαν ΟΤΑ β’ βαθμού με ετήσιο προϋπολογισμό και κάθε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του και ανάλογα με τις δυνατότητες του Σ.Π.Α.Υ. συνδιοργανώνουν δράσεις (αναδασώσεις, ποτίσματα, εξωραϊσμό σχολικών κήπων, καθαρισμό από σκουπίδια και μπάζα του Υμηττού), παρέχεται τεχνογνωσία, υλικά και εξοπλισμός για τον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την προστασία του πολύτιμου οικοσυστήματός μας. Η συνεργασία μας είναι καλή. Παρόλο του μεγάλου κόστους της δημιουργίας κορμοδεμάτων στην Ηλιούπολη, στην Αργυρούπολη και στον Βύρωνα, για να συγκρατήσει την αποχωμάτωση του Υμηττού, να κάνει δενδροφυτεύσεις και να προλάβει τις χειρότερες καταστάσεις στην ήδη καμένη περιοχή, την συγκράτηση των βράχων από την Ιερά Μονή Καρέα για να μην καταστραφεί το Βυζαντινό Μοναστήρι, ο Σ.Π.Α.Υ. υποστήριξε και εφέτος τις εθελοντικές ομάδες με εξοπλισμό μέσα και υλικά. Ίσως αν έχουμε εφέτος καλύτερη αντιπυρική περίοδο στον επόμενο χρόνο να έχουμε περισσότερες προμήθειες σε όλα τα παραπάνω.
[Π]: Ισχύει ότι έχει βρεθεί μια πηγή νερού στον Υμηττό; Αν ναι, τι έργα πρόκειται να γίνουν;
Σ.Θ.: Θα δούμε αν όντως υπάρχει πηγή και δεν είναι κάποιος σπασμένος αγωγός από τον οποίο τρέχει νερό. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα τότε αυτό σημαίνει πως η ευφορία στον Υμηττό θα είναι πολύ σημαντική αν μπορέσουμε να έχουμε μια πηγή νερού. Οι πρώτες μετρήσεις, σε phμετρικό χαρτί, έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ούτε αζωτούχα, ούτε μικρόβια. Το pH του είναι στο 7, είναι καθαρό νερό και περιμένουμε να δούμε τα υπόλοιπα.
[Π]: Λέγεται ότι θα τοποθετηθούν στο βουνό μικρές δεξαμενές νερού για τα ζώα. Αυτές θα προέρχονται από χορηγία του Σ.Π.Α.Υ. ή ο Δήμος τα προμηθεύεται από μόνος του;
Σ.Θ.: Έχουμε ζητήσει από τον Σ.Π.Α.Υ. και στην Γλυφάδα, όπως στην Ηλιούπολη, να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Πραγματικά, να ξέρετε, ότι εμείς ως εθελοντές που βάζουμε δοχεία με νερό πάνω στο βουνό, ποτίζονται οι μέλισσες, οι λαγοί, κάποια μικρά αλεπουδάκια και πέρδικες εκτός από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Νιώθεις πάρα πολύ ωραία βλέποντας την αναζωογόνηση της φύσης και την πανίδα του οικοσυστήματος να πολλαπλασιάζεται.
[Π]: Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σχέδια για να υλοποιηθεί ένα κέντρο προστασίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τι ενέργειες θα γίνουν με μια πρώτη χρηματοδότηση;
Σ.Θ.: Ξέρετε ότι πέρα από την μεγάλη μου αγάπη για την φύση, έχω και μεγάλη αγάπη για τα αδέσποτα. Ήδη το πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία ξεκινά με έμφαση στις εξαιρετικά αυξημένες οι αποικίες των γατών . Είναι ένα πρόβλημα που παλαιότερα δεν υπήρχε. Τώρα τα αδέσποτα σκυλιά έχουν ελαττωθεί και θα συνεχίσουμε με διαδικασίες που είναι χρήσιμες και γόνιμες για τον Δήμο μας. Φροντίδα, δεν σημαίνει μόνο στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και ιατρική περίθαλψη αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν τα έχει χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο κ.λ.π.. Θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος η οποία θα στελεχώνεται από κτηνίατρους, δημοτικούς συμβούλους, μέλη από φιλοζωικά σωματεία που θα επιλαμβάνονται των πιο δύσκολων θεμάτων παράλληλα με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας. Θα υπάρχει συνεργασία σε περιπτώσεις ανίατες, αν χρειαστεί μια ευθανασία ή κάποιο άλλο σοβαρό περιστατικό. Για όλα τα άλλα θα υπάρχει η επιτροπή μας που θα φροντίζει τα ζώα, γιατί για εμάς, εκτός από το νομικό πλαίσιο που ορίζεται με νόμους του 2014, τα ζώα του Δήμου αποτελούν την πανίδα του που πρέπει να την διατηρούμε σε ευζωία. Τα ζώα συντροφιάς με δική μας ανευθυνότητα βρίσκονται στον δρόμο. Δεν θα υπήρχαν αδέσποτα αν μερικοί δεν πετούσαν στον δρόμο τις γάτες ή τους σκύλους τους ώστε να αναπαράγονται. Να ξέρετε ότι τα σκυλιά τα οποία στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, είναι πάρα πολύ εύκολο να υιοθετηθούνε από ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν τα ζώα και δεν έχει τύχει ποτέ να έχουν ένα. Επιπλέον έχουν εκπονηθεί και τα σχέδια του Δημοτικού κέντρου φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς και αναμένεται η δυνατότητα εφαρμογής του.
[Π]: Είχατε αναφερθεί στο πρόγραμμα «Προμηθέας» για τους εθελοντές πυροσβέστες και στην κατασκευή ενός αρχαιολογικού μουσείου της Γλυφάδας με ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Σε τι στάδιο βρίσκονται αυτά τα σχέδια;
Σ.Θ: Μπορεί το διάστημα να είναι πάρα πολύ σύντομο, δεν έχει ξεφύγει όμως από την αρχική σκέψη. Συζητήσαμε με αρχαιολόγους και είδαμε ότι για έναν Δήμο σαν την Γλυφάδα, μουσείο δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Ίσως θα μπορούσε με την συμμετοχή όλων των Νότιων Δήμων. Μπορεί ωστόσο να γίνει μια αρχαιολογική έκθεση. Γι΄ αυτό μαζί με την κα. Καζά, την αξιολογότατη αρχαιολόγο θα πρέπει να επιλεγούν ευρήματα από αυτά που έχουν ανασκαφεί, μιας κι εμείς με τους εθελοντές μας έχουμε συνδράμει στην αρχαιολογική ανασκαφή των Αστεριών. Όπου και να σκάψουμε, ειδικά στην κάτω Γλυφάδα, βρίσκουμε αρχαία. Η αρχαία Τρίγλη και η αρχαία Αιξωνή, ήταν δύο περιοχές που έχουν κατοικηθεί εδώ και πεντέμισι χιλιάδες χρόνια. Υπήρχε εμπόριο, ναυσιπλοΐα, επαφή με τον πρωτο-κυκλαδίτικο πολιτισμό. Έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που συνηγορούν με αυτό και μετά από την νεολιθική εποχή, προχωρήσαμε στην εποχή του Χαλκού και έπειτα στην Εποχή των Μετάλλων. Δηλαδή πάντα στην αρχαία Τρίγλη, η σημερινή Γλυφάδα ,και στην αρχαία Αιξωνή υπήρξε η παρουσία ανθρώπων και η παρουσία πολιτισμού λαμβάνοντας τα ευρήματα των ταφικών τελετών καθώς και ευρήματα από την κοινωνική ζωή τους και τα οικοδομήματά τους. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων πραγματικά αποτελεί μια πρόκληση γιατί είναι λίγο δύσκολο όσον αφορά την πολεοδομική κατάσταση της πόλης. Παρόλα αυτά όμως θα μπορούσε να γίνει ενοποίηση μέσω ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι θα ενώνουν όλα τα μέχρι στιγμής αρχαία οικιστικά ευρήματα. Έχουμε συζητήσει και με αρχιτέκτονες διεθνούς εμβέλειας, για τον τρόπο υλοποίησης. Προτάσεις δηλαδή για την πόλη μας η οποία τέμνεται από τρείς μεγάλες λεωφόρους, πως θα μπορούσαμε να ενώσουμε το πράσινο του Υμηττού με το πράσινο των Αστεριών και την παραλία. Το πρόγραμμα «Προμηθέας» δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Θα προσπαθήσουμε όμως να το βάλουμε σε εφαρμογή. Υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πυρόσβεση είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι επαγγελματίες και έχουν τις δουλειές τους. Υπάρχουν δυσκολίες και στο να βρούμε εθελοντικές ομάδες του εξωτερικού που να έχουν αυτή την δυνατότητα καθώς και στην δυσκολία λόγω των οικονομικών περιορισμών τις υλοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχουμε στείλει επιστολές και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα, τον λόγο δεν τον γνωρίζουμε.
[Π]: Να γυρίσουμε λίγο στο θέμα του βουνού. Ο Υμηττός έχει υποστεί πολλές πυρκαγιές σε σχετικά μικρό διάστημα. Κατά πόσο είναι πιθανό αναδασώσεις που έχουν γίνει, να πετύχουν;
Σ.Θ.: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ότι έχουμε κάνει – η επιλογή των φυτών, των δέντρων, του χώρου που θα φυτευτούν και ο τρόπος – είναι μέσω της διεύθυνσης αναδασώσεων και μέσω του ΣΠΑΥ. Μέχρι στιγμής σε όποια σημεία έχουμε φυτέψει δέντρα, έχουν «πιάσει». Από τις αναδασώσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τα δεντράκια έχουν φτάσει από 70 πόντους μέχρι ενάμισι μέτρο σε ύψος και μπήκαμε στην άνυδρη περίοδό τους, δηλαδή τα περισσότερα από αυτά πλέον δεν τα ποτίζουμε, που σημαίνει ότι έχουν εγκλιματισθεί στο άνυδρο καλοκαίρι της Αττικής. Οι αναδασώσεις έχουν γίνει στις υπώρειες του Υμηττού και όχι στις υψηλότερες περιοχές. Εκεί έχουμε αφήσει να γίνει φυσική αναδάσωση όπως ορίζει το «best practice» στην περίπτωση της γεωπονικής. Δηλαδή, πάνω στις κορυφές, έχουμε αφήσει το Υμηττό να αναγεννιέται και σε χαμηλές περιοχές 250 – 300 μέτρων έχουμε κάνει τις δεντροφυτέψεις που όλες πάνε καλά. Θα συνεχίζουμε να φυτεύουμε όσο μπορούμε.
[Π]: Πιστεύετε ότι οι πυρκαγιές τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί; Αν ναι, που οφείλεται αυτό; Αν όχι, τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε;
Σ.Θ.: Είμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, της πιο δύσκολης εποχής. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα σαν Δήμος. Δηλαδή, έχουμε κόψει σε πολύ καλό βαθμό την ξηρή εποχιακή βλάστηση. Που σημαίνει ότι μια πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς δεν θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να ξεσπάσει το κακό. Ούτε πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει κάτι. Εμείς παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα με την ευθύνη που έχουμε ως υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας και κάνουμε ο, τι είναι δυνατό να το αποφύγουμε.
[Π]:Τι θα προτείνατε στους δημότες να κάνουν, ο καθένας ατομικά, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ξεσπάσματος πυρκαγιάς;
Σ.Θ.: Να μην πούμε μόνο για τον Υμηττό, αλλά να αναφερθούμε και για το εσωτερικό της πόλης μας. Μέσα στην πόλη υπάρχουν οικόπεδα τα οποία έχουν ξηρή εποχιακή βλάστηση. Στείλαμε επιστολές σε όλους τους κατοίκους της περιοχής με ελεύθερα οικόπεδα και χώρους για να την κόψουν. Πάρα πολλοί σε μεγάλο βαθμό, συμμορφώθηκαν. Άλλοι δεν συμμορφώθηκαν κι άλλοι λείπουν στο εξωτερικό. Οι χώροι αυτοί δεν είναι δημοτικοί αλλά ιδιωτικοί, την ευθύνη των οποίων έχουν οι κάτοχοι και νομείς των συγκεκριμένων ακινήτων. Έτσι λοιπόν αφού στείλαμε μια πρώτη επιστολή, χωρίς αποτέλεσμα, στείλαμε και μια δεύτερη η οποία τους έδινε προθεσμία 10 ημερών να διευθετήσουν την κατάσταση. Μετά και αυτή την ειδοποίηση επεμβαίνει ο Δήμος και χρεώνει τον ιδιοκτήτη με παράλληλη μήνυση για παράβαση του ποινικού κώδικα. Ενημερώνουμε τους δημότες μας να προσέχουν που ανάβουν φωτιά, να προσέχουν τα τσιγάρα τους και τις θερμές εργασίες στο βουνό και γύρω από αυτό ως 31 Οκτωβρίου κι εκτός αυτού να γίνουν και εθελοντές. Ο εθελοντισμός δεν κοστίζει, και επιπλέον ανανεώνει τον άνθρωπο και το ενδιαφέρον του για το σπίτι το περιβάλλον και τον χώρο που θα αφήσει στις επόμενες γενιές. Ο χώρος που αρχίζει έξω από τα σπίτια μας και εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα είναι συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου όλων των Ελλήνων, όλοι λοιπόν είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτόν τον κοινό χώρο. Έχουμε μια κοινή ιδιοκτησία και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί. Με αυτό το σκεπτικό καλώ όλους τους δημότες να γίνουν εθελοντές στον τόπο μας και να φροντίσουμε όλοι μαζί αυτή την κοινή ιδιοκτησία μας.
[Π]: Θα θέλαμε να μας πείτε και δύο λόγια ως αντιδήμαρχος διοικητικού. Ο οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας είναι στην δική σας δικαιοδοσία;
Σ.Θ.: Ναι, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους σε αυτό τον τομέα έχει ξεκινήσει η εκπόνηση νέου κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και θα είναι πιο λειτουργικός ο Δήμος μας όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Υπάρχουν κάποιες ενότητες που επεξεργαζόμαστε πιο πολύ και βέβαια σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση και τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης.
[Π]: Έτσι όπως είναι ήδη ο Δήμος μας, πιστεύετε ότι υπάρχει πλεόνασμα ή έλλειψη προσωπικού;
Σ.Θ.: Σίγουρα δεν έχει πλεόνασμα. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας λειτουργεί με σχεδόν το μισό του εργατικού του δυναμικού. Που σημαίνει ότι έγινε επιφόρτιση και συμπίεση των εργασιών σε μικρό αριθμό ατόμων με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να γίνεται αντιληπτή και από τους δημότες. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να γίνει καλύτερη κατανομή του όγκου εργασιών ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα στον Δήμο μας. Σαν αντιδημαρχία Διοικητικού και Εσόδων ενίσχυσα την διεύθυνση οικονομικού με προσωπικό έτσι ώστε βεβαιώθηκαν έσοδα και θεμελιώθηκε ο προϋπολογισμός με 4% θετική απόκλιση που στα οικονομικά θεωρείται πάρα πολύ καλή. Έχουμε πολύ καλή εισπραξιμότητα των βεβαιωθέντων σε σχέση με τα παλαιότερα έτη. Όπως έχει πει και ο Δήμαρχος, ο δήμος δεν είναι τράπεζα. Συγκεντρώνει τα χρήματα των δημοτών του για να τους αποδώσει έργα. Λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να ανακουφίσουμε τους δημότες μας, να γίνουν έργα που θα καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής του, με ελάχιστα έξοδα, πέρα από τα δημοτικά τέλη. Σαν Αντιδήμαρχος Διοικητικού πιστεύω ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου μας. Οι προσκλήσεις για μετατάξεις στον Δήμο μας εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε νέες προσλήψεις είναι ένα μέσο ανακούφισης της διενεργούμενης πίεσης της εργασίας των υπηρεσιών του Δήμου. Στόχος μας είναι η σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, διαμορφώσαμε ένα καλό προϋπολογισμό, που με τις αναμορφώσεις του γίνεται χρήσιμο εργαλείο στην επίτευξη των στόχων, εργασιών και έργων που έχουμε σαν διοίκηση ορίσει προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.
Τελειώνοντας την συνέντευξη, σε έναν γενικότερο απολογισμό, παρατηρήθηκε ότι: “Η φήμη της Πολιτικής Προστασίας έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Γλυφάδας. Έχουμε επισκέψεις από διάφορους Δήμους για παρουσίαση των σχεδίων μας. Αναφέρω σύντομα τους Δήμους του Πειραιά, με την Π.Ε.Δ.Α. και τον κ. Καψάλη-Στεργίου από τον Δήμο Πεντέλης οι οποίοι διαθέτουν κέντρο επιχειρησιακής προστασίας και παρατηρούμε πως η Πολιτική Προστασία γίνεται απαραίτητη σε κάθε Δήμο.” Πράγματι, το έργο της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των εθελοντών Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όλα δείχνουν ότι, όχι μόνο ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Δήμου, αλλά υπάρχει θέληση και προσπάθεια εξέλιξης, παρά τις γενικότερες δυσχερείς συνθήκες. Έτσι, αφού ενημερωθήκαμε επαρκώς, ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον κ. Στέλιο Θεοδοσόπουλο για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Αυγούστου 2016]