Ούτε ένα, ούτε δύο… αλλά δεκατρία θέματα (αιτήματα) για κοπή δένδρων είχε στην ημερήσια διάταξη το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης. Το θέμα αυτό περί κοπής ή όχι των δέντρων έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τόσο το Δήμο της Γλυφάδας όσο και τους υπόλοιπους δήμους των Νοτίων Προαστίων και κάθε δημοτική αρχή το βρίσκει μπροστά της.
Όπως ακούστηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολίτες που χτίζουν τα σπίτια τους και δημιουργούν πόρτες εισόδου σε αυτά αλλά και στα παρκινγκ τους καταφεύγουν με αίτησή τους στο Δήμο προκειμένου να κοπεί το δέντρο που βρίσκεται έξω από την πόρτα και τους εμποδίζει. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το δέντρο είναι ξεραμένο ή έχει γύρει οπότε και είναι επικίνδυνο για τη διέλευση πεζών και οχημάτων και για να αποφευχθούν τα χειρότερα το δέντρο δυστυχώς κόβεται. Η διαδικασία που ακολουθείται του αιτήματος είναι να σταλεί από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου γεωπόνος και ειδικό συνεργείο που κρίνει αν πρέπει το δέντρο να κοπεί ή αν δεν είναι αναγκαίο και μπορεί να σωθεί. Η εισήγηση της υπηρεσίας τότε διαβιβάζεται στο δημοτικό συμβούλιο που είναι και το όργανο εκείνο που εγκρίνει την εκτέλεση της εισήγησης όπως έρχεται από την υπηρεσία του Δήμου.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όμως ακούστηκαν περιπτώσεις όπου οι κάτοικοι είχαν κόψει το δέντρο πριν ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο και το καλύτερο; Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αρνητική στην κοπή του. Δηλαδή εισηγείτο το δέντρο να παραμείνει στη θέση του ως έχει. Όπως επίσης ακούστηκε ότι αν η υπηρεσία εισηγηθεί αρνητικά και δεν κοπεί το δέντρο τυγχάνει κάποιοι να τα ξεραίνουν ρίχνοντας χημικά οπότε και ύστερα πρέπει οπωσδήποτε να κοπεί αφού είναι φανερό πως έχει ξεραθεί.
Ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να ψηφιστούν τα αιτήματα όπως ακριβώς τα εισηγείται η υπηρεσία και στις περιπτώσεις που εισηγείται την κοπή του δέντρου τότε αυτό να αντικαθίσταται με ένα άλλο, νέο. Ενώ στις περιπτώσεις που το δέντρο έχει κοπεί νωρίτερα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να αποστέλλεται η δημοτική αστυνομία για αυτοψία, ελέγχους και κυρώσεις.
Όπως φαίνεται το θέμα θα έχει και συνέχεια καθώς το Πράσινο σε κάθε δήμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Φεβρουαρίου 2016]